VLADA POGRIJEŠILA

Nadbiskup Hranić o lex Perkoviću: Pitanje je kome je to bilo potrebno

đuro hranić
Davor Javorović/PIXSELL
17.09.2013.
u 13:13

"Vlada vidi da je tu pogriješila. Otvoreno su to priznali iako na početku nisu htjeli"

Biskupi ne mogu \"zatvoriti\" oči pred velikim pitanjem u Slavoniji - seljačkim prosvjedima. O njima su govorili i na sjednici biskupa Đakovačko - osječke crkvene pokrajine prvi puta jučer održane u novouređenom biskupskom Vikarijatu u Osijeku. Problem sela usporedili su sa santom leda.

- Dok je jedan njezin dio iznad vode, drugi je u njoj. Prema van su seljački prosvjedi, a stvarna problematika je puno dublja i kompleksnija. Založiti se za čovjeka i prednost dati kapitalu, politika je koja gleda samo na isplativost poljoprivredne proizvodnje, a seljake kao puke proizvođače hrane koji moraju izboriti svoje mjesto na tržištu često u neravnopravnoj borbi s velikima, nije politika koja se zalaže za čovjeka - poručio je pred novinarima u Osijeku nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Biskupi smatraju, također, kako selo ima veće značenje, pa ga stoga ne treba gurnuti u \"ralje nesmiljene tržišne konkurencije\", ali i da propadaju obiteljska gospodarstva.

- Skrb za jednostavne i siromašne ljude zahtjeva politiku koja treba imati strategiju razvoja, a koja se temelji na promicanju čovjeka i njegova dostojanstva. To znači da je potrebno pomoći i podržati pravo na udruživanje ostvarivanjem pravednijeg zakona o zadrugarstvu kroz brigu o obrazvonoj strukturi na selu, pomoći u svladavanju usitnjenog zemljišta te omogućavajući pravedniju raspodjelu i druge reforme - rekao je Hranić koji smatra da poticaji ne trebaju biti socijalna kategorija, nego pravedni dodatak na rad.

Na novinarski upit o aktualnom problemu glede slučaja \"lex Perković\" odgovorio je kako je bilo veliko iznenađenje da je takva klauzula donesena te da se pokazala kako nije dobra i razborita.

- Vlada vidi da je tu pogriješila. Otvoreno su to priznali iako na početku nisu htjeli. No, sporost i odugovlačenje da se ona ukloni, svakako je donijela veliku štetu. Drugo je pitanje kome je to bilo potrebno i što se s njom htjelo postići - rekao je nadbiskup đakovačko - osječki Đ. Hranić.

>> Miljenić lažno tvrdio da je lex Perković tehničko pitanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije