Hrvatskoj dvije bronce na Svjetskom kuharskom kupu

Nagrađeni za dravski smuđ, rižoto od vrganja i međimursku gibanicu

Svjetski kuharski kup
Foto: Hrvatski kuharski savez
1/4
06.12.2022.
u 13:34

Hrvatska nacionalna kulinarska reprezentacija osvojila je brončanu medalju u kategoriji hladnog stola u kojoj je diplomu osvojio i Regionalni tim Varaždinske županije, dok je drugu broncu u catering kategoriji osvojio Chef hr – Community catering tim Croatia.

Hrvatska je na jubilarnom 50. Svjetskom kuharskom kupu u Luksemburgu osvojila dvije brončane medalje. Natjecanje je održano u sklopu sajma Expogast pod sloganom "Kulinarska veza koja povezuje svijet", i slovi kao jedno od najprestižnijih svjetskih kuharskih natjecanja na kojem se ove godine okupilo više od 1500 kuhara i 30.000 posjetitelja. Hrvatsku je na natjecanju predstavljalo 20 kuhara i slastičara u tri tima.

Hrvatska nacionalna kulinarska reprezentacija osvojila je brončanu medalju u kategoriji hladnog stola u kojoj je diplomu osvojio i Regionalni tim Varaždinske županije, dok je drugu broncu u catering kategoriji osvojio Chef hr – Community catering tim Croatia. Četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika dobili su zadatak pripremiti hladni stol koji se sastoji od četiri različita finger fooda u sedam porcija, svečanu hladnu platu, tri različita predjela, svečani menu od pet sljedova te po četiri različita deserta i petit foura u sedam porcija.

Catering tim pak je sastavljen od tri kuhara i jednog slastičara koji su na sajmu pripremili menu od tri slijeda u 120 porcija na temu "tradicija na moderni način". - Pripremali su autohtonog dravskog smuđa sa kukuruzom na četiri načina, ukusni svinjski file, vegetarijanski rižoto od vrganja te za desert, modernu verziju međimurske gibanice i bregovske pite.

Po svemu prikazanom ocjenjivači i gosti vidjeli su kvalitetu hrvatskog tradicijskog kulinarstva na moderni način – kažu u hrvatskoj reprezentaciji kojoj je na čelu izbornik Marinko Jurešić, a pomoćnici su mu Ivan Đukić, Zlatko Novak i Nikolina Lončar. U timu su Ivan Ergović, Tomislav Greganić, Klaudio Mrkić, Karlo Štorga, Ivan Divković, s pomoćnicima Patrikom Prnjakom, Antonijem Totom i Markom Kranjčevićem. Članovi Chef hr – Community catering tima Croatia su Erich Glavica, Alen Belić, Armin Muratović i Vedran Blažević, s pomoćnicima Leom Pejićem i Michaelom Glavicom. U Regionalnom timu Varaždinske županije su Dario Rodeš, Ivan Tomas, Katarina Filipašić, Amos Novak i Dino Veselić, s pomoćnicama Ljiljanom Sedlanić, Dijanom Ignac i Marijom Šimunić. Stručni stožer tog tima čine Damir Crleni, Bojan Bohorč, Zlatko Novak i Marin Sambolek. Svjetski kuharski kup organizira se od 1972. godine.

- Sve dok iskra ljubavi prema struci ostaje, gastronomija ima budućnost, a strast će se prenositi dalje na mlađe generacije – rekao je predsjednik žirija Carl Sauber. Najbolja svjetska reprezentacija je nacionalni kulinarski tim Švicarske. Hrvatski timovi počeli su već s pripremama za Kuharsku olimpijadi u Njemačkoj u veljači 2024. godine.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:28 06.12.2022.

Nagrađeni su za dravskog smuđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije