U turističkom selu Vuglec Bregu jučer su započeli Dani zagorskog purana. Ta gurmanska i turistička manifestacija trajat će mjesec dana u dvanaest zagorskih ugostiteljskih objekata i seoskim kućanstvima, u kojima će se posjetiteljima po povoljnim cijenama nuditi delicije pripravljene od mesa izvornih zagorskih purica.
Festival mesa
Taj festival jela, kako je promidžbu zagorskog purana nazvao župan Siniša Hajdaš Dončić, organizira županija sa Zadrugom Puran zagorskih brega i županijskom Turističkom zajednicom.
– To je prva takva priredba i želimo da postane dio zagorske tradicijske turističke ponude. Za ovu manifestaciju zaslužni su mnogi u županiji, koji su se udružili radi kvalitetnog razvoja i promicanja Zagorja kao ekskluzivnog kontinentalnog turističkog odredišta – kazao je župan Hajdaš Dončić.
Kristijan Krsnik, upravitelj Zadruge, napomenuo je kako zagorski puran raste prirodnim ritmom, slobodno pase na travnjacima i u voćnjacima. Meso je kvalitetno, ukusno, siromašno kolesterolom i mastima.
Strani novinari i agenti
Meso zagorskog purana nutricionisti preporučuju kao zdravu prehranu ljudima svih životnih dobi, pa bi se se jela od purica uskoro mogla naći i u školskim kuhinjama, najavio je župan.
Ksenija Tomić, direktorica županijske Turističke zajednice, najavila je dolazak predstavnika inozemnih turističkih agencija, kojima će kao prvorazredni meni biti ponuđena jela pripremljena od mesa zagorskog purana. Također se očekuju inozemni novinari. Zagorci su, promičući taj zagorski proizvod, ugostili i Franka Palmu, predsjednika Hrvatske udruge hotelijera i restoratera te ekipu 3. glumačkog festivala u Krapini.