Dvadesetak vrsta domaćih sarmi, pripremljenih na različite načine, donijeli su na ocjenjivanje članovi kulturno-umjetničkih društava s područja Požeške kotline u sklopu prve gastronomske priredbe „Sarmijada“ koju su zajednički organizirali lokalni tjednik „Požeška kronika“ i požeški hotel „Grgin dol“. Ta društva su uredila stolove u tradicionalnom stilu, te odjenuli svoje folkloraše u izvorne nošnje, a bilo je tu vesele svirke tambura, šargija i drugih instrumenata, te pjesama snaša i bećara.
Zlatnu plaketu za najbolju sarmu po ocjenama stručnog suda na čelu s zamjenikom požeško-slavonskog župana Ferdinandom Troha, inače prehrambeno-tehnološkim stručnjakom pripremili su članovi KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike, srebrnu KUD „Požeška dolina“ iz Požege, te brončanu KUD „Orljava“ iz Pleternice, a nagrade su uručili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić.
- Pripremljene sarme su izuzetno dobre kvalitete, a vidljiv je veliki trud domaćica kod odabira mesa za tu deliciju, kao i začina - kazala je članica ocjenjivačkog suda Marijana Pranjić, inače šefica kuhinje „Grginog dola“.
Najautentičnijom domaćicom proglašena je Ivanka Srdarević iz KUD Zagrađe, a najuređeniji stol na tradicionalni način KUD „Poljadija“ iz Grabarja.
>>“Radim najbolju sarmicu na svijetu. Barem tako kažu!”