Najbolji zagorski proizvođačmeda je Darko Milinković iz Udruge pčelara Konjščina, proglašeno je na ocjenjivanju i izložbi meda Krapinsko-zagorske županije u Zaboku. Proivođač šampionskog bagremovog meda Milinković, ujedno i predsjednik županijskog Saveza pčelarskih udruga koji okuplja svih sedam pčelarskih udruga, ponosan je na osvojenu titulu.
Zagorci cijenjeni u svijetu
- Pobijedio sam i 2003. godine s bagremovim medom. Pčelar sam već 20 godina, krenuo sam s par košnica, te svake godine povećavao broj i sada imam 70 zajednica i seleći sam pčelar - dio pčela vozim na kamionu na paše kroz Hrvatsku. Konkurencija je vrlo jaka, jer je zagorski bagremov med cijenjen u cijelom svijetu – kaže Milinković, dodavši da je stanje u pčelarstvu u Zagorju dosta dobro: - Mnogi pčelari proširili su pčelinjake i krenuli u intenzivniju proizvodnju, status pčelara se kreće na bolje, educiramo ih preko udruga, ne zaostajemo ni za europskim zemljama u proizvodnji i pčelarenju i rezultati su vidljivi, kaže Milinković. Na prvom ocjenjivanju pčelari su sudjelovali s 32 uzorka meda, a ove godine predanasu na ocjenjivanje 93 uzorka, od čega najviše bagremovog. Dokaz o kvaliteti je da niti jedan uzorak ove godine nakon analize na Agronomskom fakultetu nije izbačen, a broj uzoraka je u odnosu na prošlu godinu povećan za 20 posto. Zlato je osvojilo 50 uzoraka, srebro 25, a broncu 18.
Na kraju i predavanje
Pčelarskom opremom nagrađena je najuspješnija pčelarica Spomenka Škrlec iz Udruge pčalara Krapina, Pčelarska učenička zadruga „Maslačak“ iz Područne škole Škarićevo za trud i dostavljen najveći broj uzoraka meda na izložbi te Dominik Krog iz Mihaljekovog Jarka pokraj Krapine, čiji se med okusom najviše dopao županu između tri izvučena slučajnim odabirom. Na kraju izložbe, predavanje „Apiterapija“ održala je Gordana Hegić.
Najboljim proglašen bagremov med Darka Milinkovića iz Konjščine
Interes je sve veći - ove godine na izložbi su bila čak 93 uzroka meda, a 50 je osvojilo zlato
Komentara 1
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Dokaz o kvaliteti je da niti jedan uzorak ove godine nakon analize na Agronomskom fakultetu nije izbačen, Zanimljivo... PIP kaže daHrvatska nema mogućnosti analize kojom bi se ustanovilo je li med pravi ili umjetni, a ovi ovdje pišu da to to radi Agronomski fakultet... Kome vjerovati? Privatniku koji polako propada, jer mu je med preskup i nekvalitetan/pregrijan pa ga nitko ne želi kupovati ili Agronomskom fakultetu i njihovim profesorima?