Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZS OBJAVIO DRUGU PROCJENU

Najniža od listopada 2021.: Stopa inflacije u prosincu 4,5 posto

Inflacija u Hrvatskoj na rekordnih 10,8 posto
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
16.01.2024.
u 11:29

To je blago usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u studenome 2023. inflacija iznosila 4,7 posto

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u prosincu lani iznosila je 4,5 posto na godišnjoj razini, dok je inflacija u cijeloj 2023. iznosila osam posto, druga je procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u utorak. Time je DZS potvrdio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, objavljenu početkom siječnja. U odnosu na prethodni mjesec, to jest studeni 2023. godine, inflacija je u prosincu bila niža za 0,5 posto.

To je blago usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u studenome 2023. inflacija iznosila 4,7 posto. Stopa od 4,5 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

VEZANI ČLANCI: 

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan te u segmentu usluga iznosila je po 6,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 3,9 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,6 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni 2023., u komponentama hrane, pića i duhana te onoj usluga cijene su porasle za po 0,1 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene energije pale su za 1,7 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 1,2 posto.

Godišnja stopa inflacije u prosincu mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji služi za usporedbu inflacije među članicma EU, u Hrvatskoj je prošli mjesec iznosila 5,4 posto, dok je na razini cijele godine prosječna inflacija iznosila 8,4 posto.

VIDEO Što nam donosi 2024. po pitanju plaća i mirovina? Umirovljenici se mogu veseliti 1. siječnja

Komentara 1

DU
Deleted user
11:58 16.01.2024.

Sve ovo ne odgovara stvarnom stanju ma što mislili o tome!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije