Pritisak

Najoštriji Trumpov potez protiv Madura: Zamrznuo svu imovinu Venezuele u SAD-u

Donald Trump i Joseph Dunford
Foto: DPA/AP/PIXSELL
1/3
06.08.2019.
u 09:06

Trumpova izvršna odluka puno je oštrija od sankcija nametnutih venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA i financijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetaka venezuelanskih dužnosnika

Američki predsjednik Donald Trump zamrznuo je u ponedjeljak svu državnu imovinu Venezuele u SAD-u, naglo pojačavši gospodarski i diplomatski pritisak za svrgavanje socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Trumpova izvršna odluka puno je oštrija od sankcija nametnutih venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA i financijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetaka venezuelanskih dužnosnika

Dosad najoštriji Trumpov potez protiv Madura ne samo da zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s vladom Venezuele, nego se čini da otvara mogućnost nametanja sankcija stranim tvrtkama ili pojedincima s kojima surađuju.

Ruske i kineske kompanije su među onima koje još uvijek značajno posluju s tom južnoameričkoj članicom OPEC-a.

"Sva imovina i udjeli u imovini vlade Venezuele u SAD-u blokirani su i neće se moći prebaciti, platiti, izvoziti, povući ili bilo kako prodati", navodi se u izvršnoj odluci koju je objavila Bijela kuća. Opseg odluke iznenadio je i pojedine saveznike Trumpove administracije. 

"Ovo je vrlo snažna odluka", rekla je Ana Quintana, viša politička analitičarka iz konzervativne istraživačke organizacije u Washingtonu, Heritage Foundation. Ministarstvo informiranja Venezuele nije još komentiralo Trumpov potez.

SAD i većina zapadnih zemalja pozvale su Madura da podnese ostavku i prizna vođu opozicije Juana Guaidoa kao legitimnog predsjednika Venezuele.

Guaido, kojeg Maduro optužuje da je uz pomoć SAD-a orkestrirao pokušaj državnog udara, ranije je ove godine imenovao odbor tvrtke Citgo Petroleum, najvažnije strane imovine Venezuele.

Ključne riječi

Komentara 5

AK
admine konjino jedna glupa ust
13:06 06.08.2019.

Cudno je to sve,jer okupatori namecu sankcije i prozivaju dikatotorima presjednike samo oni drzava koje su bogate naftom,smrdi do bola.

Avatar nekakav
nekakav
10:18 06.08.2019.

30 mlrd dolara je upravo amerika ukrala venezueli... državni terorizam i pljačkanje. nema drugog izraza koji dobro opisuje ovo što su sad učinili. sva sreća pa ih kinezi ne zarezuju ni pol posto, nakon pregovora, kratkih, otišli na odmor. neće ovo završiti dobro. šteta da amerikanci nemaju ništa u venezueli da im se uzme... al eto, sve nacionalizacije u južnoj americi rezultiraju američkom intervencijom i instaliranjem podobnih kvislinga. brazil je pao, pasti će i venezuela.

PL
@ploto@
13:26 06.08.2019.

Američko ministarstvo financija objavilo je da planira posuditi tri puta više sredstava u trećem nego u drugom tromjesečju ove godine, koristeći činjenicu da je Kongres na dvije godine ukinuo prag državnog duga. Ako se u drugom tromjesečju državni dug povećao za 159 milijardi dolara, u trećem tromjesečju se SAD planiraju zadužiti već za 433 milijarde dolara. U početku su planirali posuditi 381 milijardu dolara, ali su porezni prihodi opet bili manji od planiranih.I premda američki Senat još nije službeno odobrio ovaj prijedlog zakona, zaduživanje je već u punom jeku. Riznica povećava prodaju dužničkih obveznica i tako popunjava proračunski deficit, koji raste i smanjenjem poreznih prihoda i, na primjer, povećanjem potrošnje na savezne programe Medicare zbog starenja stanovništva.Deficit saveznog proračuna u prvih devet mjeseci fiskalne godine, koja u Sjedinjenim Državama ne počinje u siječnju kao u normalnim zemljama, porastao je za 23%, na 747 milijardi dolara.------------------- P.S.Zato morju krasti i pljčkati jer su naštampali usd bez pokrića da bi prije 20 godina bankrotirali.No žrtava je sve manje i sve predstavljaju veliki rizik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije