Rat u europi

Ogroman požar u centru Moskve: 'Vatrogasci ne mogu proći, jako je blizu Kremlja'

Foto: Twitter/Igor Sushko
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.06.2023.
u 23:11

Otprilike 32.000 muškaraca koji su regrutirani iz ruskih zatvora za vojnu službu u Ukrajini vratilo se kući, rekao je u nedjelju šef privatne plaćeničke vojske Wagner, Jevgenij Prigožin.

Rusija je odbila ponude Ujedinjenih naroda za pomoć stanovnicima pogođenim poplavama uzrokovanim probijanjem brane Kahovka na rijeci Dnjepar, priopćili su u nedjelju iz ove svjetske organizacije. Iako su se poplavne vode povukle, rijeka Dnjepar odnijela je tone otpadaka u Crno more i na obale Odese, uzrokujući ono što je Ukrajina nazvala "ekocidom". Očekuje se da će se razine otrovnih tvari u morskim organizmima i na morskom dnu pogoršati, a povećan je i rizik od mina koje su izbačene na obalu.

Video: Ukrajinska zastava vijori se nad novooslobođenim selom, potvrđujući da Ukrajina napreduje

Tijek događaja:

23:06 - Veliki požar izbio je u poslijepodnevnim satima u centru Moskve, a plamen se gasio na površini od 50 kvadratnih metara. Nitko nije ozlijeđen u ovom požaru, a zasad nije objavljen uzrok. Dopisnik Kyiv Independenta Igor Suško objavio je kako se radi o požaru kod stadiona Slava, tek 3,2 kilometra od Kremlja.

- Čini se kako vatrogasci ne mogu proći do mjesta požara zbog uskih ulica, zato ga pokušavaju ugasiti preko stadiona - napisao je. Čini se kako je požar u međuvremenu ugašen, a navodno se zapalio građevinski materijal u podrumu zgrade koja je u izgradnji. Autentičnost ovih tvrdnji ne može se potvrditi neovisno.


22:11 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da ukrajinske snage nisu izgubile pozicije u protuofenzivi protiv ruskih snaga, dok su neprijateljske snage pretrpjele samo gubitke. "U nekim sektorima, naše snage se kreću naprijed, u drugima branimo pozicije i odolijevamo napadima okupatora", rekao je Zelenski u svome noćnom video obraćanju.

"Nismo izgubili pozicije, nego ih oslobodili. A oni imaju samo gubitke. Sveukupno, situacija je takva da stvaramo pritisak, što oslobađa put našoj zastavi", rekao je ukrajinski čelnik.


18:22 - Dio oružja koje su Ukrajini poslale druge zemlje bilo je neupotrebljivo, a stotine milijuna dolara u ugovorima plaćenim unaprijed tek treba ispuniti, piše NYT

Ukrajina je platila stotine milijuna dolara za oružje koje nije isporučeno, a dio razvikanog oružja koje su donirali njezini saveznici bilo je toliko oronulo da se smatralo prikladnim samo za rezervne dijelove.

Dokumenti ukrajinske vlade pokazuju da je od veljače do kraja prošle godine Kijev dobavljačima oružja platio više od 800 milijuna dolara za ugovore koji su u potpunosti ili djelomično ostali neispunjeni.

Zapadni saveznici poslali su Ukrajini oružje vrijedno desetke milijardi dolara. Mnogi transferi od zapadnih saveznika uključivali su moderno oružje poput američkih sustava protuzračne obrane koji su se pokazali vrlo učinkovitima protiv ruskih dronova i projektila. Ipak, u drugim slučajevima, saveznici su osigurali opremu koja je, u najboljem slučaju, zahtijevala opsežne popravke.


18:16 - Kijev je optužio Budimpeštu da mu blokira pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima koje je Rusija predala Mađarskoj nakon intervencije Ruske pravoslavne crkve, bez znanja ukrajinskih vlasti.  

„Svi pokušaji ukrajinskih diplomata proteklih dana za uspostavom kontakata s tim ukrajinskim državljanima pokazali su se neuspješnima“, napisao je glasnogovornik ukrajinske diplomacije Oleg Nikolenko na Facebooku. Predani Mađarskoj 8. lipnja, tih jedanaest ukrajinskih državljana mađarskog podrijetla „praktički su u izolaciji, nemaju otvoren pristup informacijama, a njihova komunikacija s bližnjima se događa u prisutnosti trećih osoba“, nastavio je Nikolenko. 

„Takvo ponašanje Budimpešte može se kvalificirati kao kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima, naglasio je. 

Nikolenko je rekao da Kijev „još jednom traži“ od mađarske vlade da omogući ukrajinskom konzulu pristup tim ratnim zarobljenicima kako bi se moglo utvrditi „njihovo fizičko i psihološko stanje, upoznati ih s pravima i pružiti im hitnu konzularnu pomoć“. 

Pritvorena skupina dolazi iz Zakarpaća, regije na jugozapadu Ukrajine u kojoj živi značajna mađarska zajednica. Njihov transfer u Mađarsku najavila je Ruska pravoslavna crkva koja je djelovala kao posrednik. Ukrajina je izrazila žaljenje što nije bila uključena u proces pregovora. 

Mađarski premijer Viktor Orban održava kontakt s Kremljom unatoč agresiji na Ukrajinu, a posljednjih godina je uspostavio veze i s Ruskom pravoslavnom crkvom, piše agencija France Presse. Upravo je zahvaljujući njegovoj potpori ruski patrijarh Kiril, vjerni pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, prošle godine izbjegao sankcije Europske unije.

VEZANI ČLANCI:


13:16 - Čelnici NATO-a neće pozvati Ukrajinu da se pridruži savezu na summitu u Vilniusu sredinom srpnja, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. "Na summitu u Vilniusu i u pripremama za summit ne razgovaramo o izdavanju službenog poziva", rekao je novinarima nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu, dodajući da će čelnici razgovarati o tome kako Ukrajinu približiti savezu.

"Svi želimo da ovaj rat završi, ali pravedan mir ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvaćanje dogovora koji diktira Rusija", rekao je.


11:42 - Rusija tvrdi da su ukrajinske bespilotne letjelice oborene iznad Krima. Službenik postavljen u Moskvi na Krimu tvrdio je da su dronovi sinoć izvršili napad na sjeverni Krim. Dronovi su navodno letjeli na malim visinama i ruska protuzračna obrana je bila aktivna, prema Sergeju Aksjonovu.


11:06 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Zapad za pokušaj potkopavanja stabilnosti ruske unutarnje politike uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine. Izbori bi se trebali održati u ožujku sljedeće godine, a inauguracija konačnog pobjednika dva mjeseca kasnije, u svibnju. Ruski predsjednik Vladimir Putin još uvijek nije objavio svoju namjeru da se uključi u utrku, ali to je bio slučaj i na prethodnim predsjedničkim izborima 2018.


9:45 - Ukrajinska državna hitna služba objavila je sliku vatrogasaca koji se bore s požarom u Hersonu. Suspilne, ukrajinska državna televizija, izvještava da je 'Kao rezultat ruskog granatiranja u Hersonu, noću gorio spremnik plina na jednoj od gradskih benzinskih postaja i skladište tvrtke'.

GALERIJA Ukrajinski vojnici oslobodili selo Storozheve, u regiji Donjeck

1/9

9:00 - Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je u ponedjeljak da je spriječila niz ukrajinskih "sabotaža i terorističkih zavjera" usmjerenih na ruske službenike na ruskom okupiranom području u Ukrajini i da je uhitila jednu ženu u sklopu svoje istrage. Reuters izvještava da je FSB u priopćenju rekao da su napadi bili usmjereni na ruske službenike za provođenje zakona i vladine dužnosnike koje je postavila Rusija u južnoj regiji Zaporižje, jednom od četiri ukrajinska područja za koja Moskva tvrdi da ih je anektirala nakon organiziranja onoga što je Ukrajina nazvala "lažnim referendumom". prošle godine.

FSB je rekao da je otvorio kaznene slučajeve protiv neimenovane žene koju je opisao kao "suučesnicu" zbog optužbi povezanih s terorizmom i ilegalnim posjedovanjem eksploziva.


8:52 - Moskva kaže da je osujetila pokušaj ukrajinskih snaga da ponovno zauzmu selo Novodonjecke u istočnoj regiji Donjecka, gdje je usmjerena protuofenziva Kijeva. Rusija nadalje tvrdi da je odbila napade jugozapadno od Velike Novosilke u blizini Rivnopila i Novodarivke, te južno od Velike Novosilke u blizini Urožaina.


8:13 - Sedmero civila, uključujući jedno dijete, ozlijeđeno je tijekom noći u ukrajinskom granatiranju gradskog područja Valujki u ruskoj Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom, rekao je pokrajinski guverner u ponedjeljak. Pet višekatnih zgrada i četiri kuće oštećene su, a jedna se zgrada zapalila, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na komunikacijskoj platformi Telegram. 

Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti, koja je sjeverno od Belgoroda te također graniči s Ukrajinom, zasebno je rekao da su ukrajinske snage tamo granatirale dva sela. Nije bilo žrtava, prema preliminarnim informacijama.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješća.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili teritorija pod ruskom kontrolom u Ukrajini. Obje strane poriču da gađaju civile u gotovo 16 mjeseci dugom ratu koji je Rusija započela protiv susjedne zemlje.

Eksplozije i napadi na ruske pogranične pokrajine događaju se gotovo svakodnevno u posljednjih nekoliko mjeseci, a ruski dužnosnici za njih optužuju ili ukrajinske snage ili proruske sabotere.


7:54 - Svi sustavi protuzračne i raketne obrane Patriot koje su SAD isporučile Ukrajini u travnju još uvijek rade, suprotno tvrdnjama Rusije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Oni su još uvijek ovdje, rade, svi obaraju ruske projektile. Što učinkovitije. Nijedan Patriot nije uništen!" rekao je Zelenski.

Čini se da je komentar bio odgovor na izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu prošlog tjedna, u kojima je sugerirao da je Moskva uništila pet sustava Patriot u blizini Kijeva.

VEZANI ČLANCI:


7:35 - Dva tjedna od početka protuofenzive, Ukrajina ostvaruje skroman, ali stabilan napredak u tri područja. Vojnici pokreću probne napade, dok se većina ukrajinskih snaga drži u pričuvi, čekajući dovoljno veliki otvor u ruskoj obrani da pokrenu glavni napad i pokušaju ponovno zauzeti kopno na jugu zemlje. Borbe su bile teške, s velikim gubicima na obje strane, a protivničke vojske su preuzimale prevlast. Ukrajinsko napredovanje u južnom Donjecku je posrtalo, ali se nastavlja.

BBC se pridružio 68. brigadi Jaeger dok su njene borbene snage nastojale proširiti svoju kontrolu istočno od nedavno vraćenog sela Blahodatne. Na nišanu im je bio niz rovova koji su štitili ruske snage na obližnjim vrhovima brda.

Trupe napadaju na tri točke: Bahmut, gdje napreduju sjeverno i južno od grada, koji ostaje čvrsto pod kontrolom Rusije; južno od Zaporižja; i u južnom Donjecku, gdje je niz sela vraćen.

Osam naselja oslobođeno je u protekla dva tjedna u ukrajinskoj protuofenzivi u regijama Berdjansk i Melitopolj, uključujući selo Piatykhatky, rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar u objavi na Telegramu. Ruski bloger izvijestio je o zauzimanju sela na zapadnom rubu fronte u Zaporižju u nedjelju nakon, kako je opisao, žestokih borbi.


7:00 - Ukrajinske snage možda "privremeno pauziraju protuofenzivne operacije kako bi preispitale svoju taktiku", navodi Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj procjeni sukoba. Citira šefa Obavještajnog centra estonskih obrambenih snaga, pukovnika Marga Grosberga, koji je u petak rekao kako vjeruje da "nećemo vidjeti ofenzivu u sljedećih sedam dana".

"Operativne stanke uobičajena su značajka velikih ofenzivnih pothvata, a ta stanka ne znači kraj ukrajinske protuofenzive", kaže ISW. Kaže se da je Ukrajina u nedjelju "nastavila protuofenzivne akcije na najmanje četiri sektora fronte" i "ostvarila ograničene teritorijalne dobitke".


6:20 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da se najteže borbe vode na južnom frontu i pohvalio snage Kijeva za odbijanje ruskih napada na istoku. Ukrajinske trupe "napreduju, položaj po položaj, korak po korak" i "idu naprijed", rekao je. Početne faze kijevske protuofenzive bile su obilježene probnim napadima, koji su naizgled testirali ruske obrambene linije, i skromnim dobicima, ali bez očitih većih pomaka.

VEZANI ČLANCI:


6:15 - Rusija je odbila ponude Ujedinjenih naroda za pomoć stanovnicima pogođenim poplavama uzrokovanim probijanjem brane Kahovka na rijeci Dnjepar, priopćili su u nedjelju iz ove svjetske organizacije.

Od 6. lipnja, kad je brana oštećena i poplavljeno područje Hersona koje se nalazi pod ruskom okupacijom, broj žrtava u poplavama narastao je na 52, dok se 31 osoba smatra nestalom. Na području pod ruskom kontrolom umrlo je 35 ljudi, a na ukrajinskoj strani njih 17. Više od 11.000 ljudi je moralo napustiti svoje domove.

Iz UN-a su pozvali Rusiju da djeluje u skladu sa svojim obvezama prema međunarodnom humanitarnom pravu.

"Pomoć se ne može uskratiti ljudima kojima je potrebna", rekla je u službenom priopćenju , humanitarna koordinatorica UN-a za Ukrajinu Denise Brown.

Ukrajina je optužila Moskvu za dizanje u zrak brane iz sovjetske ere, koja se od prvih dana prošlogodišnje invazije nalazi pod ruskom kontrolom.

Skupina međunarodnih pravnih stručnjaka koji pomažu ukrajinskim tužiteljima u njihovoj istrazi smatra da je "vrlo vjerojatno urušavanje brane uzrokovao eksploziv koji su podmetnuli Rusi".

S druge strane je Kremlj optužio Kijev za sabotiranje brane hidroelektrane.

Vlasti u Odesi zatvorile su nekoć popularne tamošnje crnomorske plaže, zabranivši kupanje i konzumaciju ribe i plodova mora iz neidentificiranih izvora.

"Plaže u Odesi proglašene su neprikladnima za kupanje zbog značajnog pogoršanja stanja vode... i stvarne opasnosti po zdravlje", objavila je uprava Odese putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka.

Prošlotjedni testovi vode pokazali su opasne razine salmonele i drugih "uzročnika zaraze", rekli su ukrajinski dužnosnici. Provedeno je i praćenje uzročnika kolere.

Iako su se poplavne vode povukle, rijeka Dnjepar odnijela je tone otpadaka u Crno more i na obale Odese, uzrokujući ono što je Ukrajina nazvala "ekocidom". Očekuje se da će se razine otrovnih tvari u morskim organizmima i na morskom dnu pogoršati, a povećan je i rizik od mina koje su izbačene na obalu.


6:10 - Otprilike 32.000 muškaraca koji su regrutirani iz ruskih zatvora za vojnu službu u Ukrajini vratilo se kući, rekao je u nedjelju šef privatne plaćeničke vojske Wagner, Jevgenij Prigožin. Oni su ispunili svoj ugovor i bili su raspoređeni u borbama, rekao je.

Aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost da je toliko mnogo kriminalaca, uključujući ubojice i druge nasilne kriminalce, pomilovano i prerano pušteno natrag u rusko društvo. U nekim su slučajevima osuđeni prijestupnici već počinili nova ubojstva.

Prigožin pak smatra vojnu službu izvrsnim programom resocijalizacije. U glasovnoj poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu ustvrdio je da su oslobođeni počinili ukupno samo 83 zločina.

To je 80 puta manje kaznenih djela od onih koje se redovno puštalo nakon odsluženja kazne, kaže on.

Bliski čovjek od povjerenja Vladimira Putina sam je regrutirao neke od zatvorenika u zarobljeničkim logorima. Putin je pomilovao one koji su potpisali ugovor za ratovanje. Uvjet je bio odraditi najmanje šest mjeseci borbenih misija u Ukrajini.

U ožujku je Prigožin rekao da je broj oslobođenih bivših zatvorenika iz Wagnerovih redova bio 5000. Nakon zauzimanja grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini, rekao je da je u borbama tamo izgubio 20.000 ljudi, uključujući 10.000 bivših zarobljenika.

U mnogim je slučajevima radio na tome da zločinci budu pokopani uz vojne počasti.

Aktivisti za ljudska prava žale se da Rusija nastavlja masovno regrutirati kriminalce za vojnu službu u zatvorima. Kažu da Ministarstvo obrane sada koristi kazneni sustav za regrutiranje boraca.

Komentara 94

OB
objektivno!
11:43 19.06.2023.

"Izbori u Bjelorusiji bit će održani pošteno, a ne kao u Sjedinjenim Državama , rekao je Lukašenko", "najpošteniji" diktator na svijetu. 😆

CF
centar for
11:53 19.06.2023.

“Rusi su Mongoli. Od Đingis Kana do Staljina nisu se promijenili. Nikada neće i mi nikada nećemo naučiti, sve dok ne bude PREKASNO” - George Patton, vrhovni američki general Drugog svjetskog rata

Avatar Krim je Ukrajina!
Krim je Ukrajina!
10:56 19.06.2023.

“Guverner” okupirane regije Herson, Vladimir Saldo, kojeg je imenovala Rusija, priznao je da ruska vojska imala znatne koristi od uništenja hidroelektrane Kakhovskaya. “Rušenje brane poboljšalo je taktički položaj naše vojske i pogoršalo situaciju za neprijatelja”, rekao je Saldo. Dodao je da “sada postoji široko otvoreno područje, močvarno i ispresijecano vodenim kanalima, dobro vidljivo i snimljeno. Oružanim snagama Ukrajine to je sada teže svladati nego što je bilo prije forsirati akumulacijsko jezero Kahovka.”....da vas sada čujemo ruski trolovi! ovo je neporeciv dokaz zašto su rusi digli u zrak civilnu branu i poplavili stotine km2 prostora, izazvavši ekocid te ubivši desetke ljudi i tisuće životinja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije