Rusija sprema odgovor

Nakon najava sankcija Europske unije, Moskva uzvraća udarac

proruski separatist
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.09.2014.
u 08:32

EU sankcije onemogućit će financiranje proizvodnje energije i naoružanja

Primirje koje je na istoku Ukrajine stupilo na snagu u petak u 18 sati po lokalnom vremenu obje su strane poštovale tijekom noći, no jučer tijekom dana ukrajinsko ministarstvo obrane evidentiralo je deset manjih napada proruskih separatista na ukrajinske trupe. Prema nepotvrđenim izvješćima, u prorusku zasjedu upala je nekolicina ukrajinskih boraca iz ukrajinskog bataljuna Ajdar, a oni su navodno ubijeni. Ni u regiji Donjecka i Mariupolja nije bilo teške artiljerijske vatre.

Moskva je odmah reagirala na najave Europske unije da će uvesti dodatne sankcije Rusiji. Europska unija je objavila da će sankcije stupiti na snagu sutra, no one mogu biti povučene ako Rusije iz istočne Ukrajine povuče svoje trupe i bude li poštovala dogovoreni prekid vatre. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će Moskva reagirati na nove sankcije ako one doista budu uvedene.

Udar na energiju i oružje

Novi set sankcija udara na 24 pojedinca, među kojima su i lideri pobunjenika u regijama Donjecka i Luganska, na određeni broj dužnosnika s Krima i nekoliko moćnih ruskih oligarha. Cilj nove runde sankcija je otežati poslovanje ruskim državnim kompanijama koje se bave eksploatacijom nafte i plina, kao i onima koje proizvode oružje. Zbog sankcija njima bi gotovo nemoguće bilo dobiti pozajmice od europskih banaka, što bi jako povećalo pritisak na ruski bankovni sustav. Ministarstvo je naglasilo da EU ovim sankcijama praktički šalje jednoznačnu poruku da se Bruxelles otvoreno stavio na stranu Kijeva, odnosno tamošnje političke vrhuške koja je započela rat.

Zimski rat plinom

Već dulje vrijeme kalkulira se da bi Rusija mogla upotrijebiti plin kao oružje. Prekid isporuke ovoga energenta, osobito kada počne zima i kada Europa bude doista ovisna o isporukama iz Rusije, mogao bi biti jedan od odgovora na čitav niz sankcija koje je prema Rusiji uvela Uniji. Iako većina članica EU nije potpuno ovisna o ruskom plinu, zavrtanje slavina u Rusiji osjetili bi svi, a na osobit način Poljska koja 90 posto svojih potreba dobiva upravo iz Rusije, i to plinovodima preko Ukrajine. Zima je uvijek bila razdoblje kada je Rusija u ratovima stjecala prednost, a tako bi moglo biti i ovaj put.

>> EU će bojkotirati Mundijal u Rusiji?

Komentara 43

Avatar spira
spira
11:06 07.09.2014.

sablja810 Kako je to čudno da svi legalno izabrani presednici država od naroda koji ne ne zaziru od Amerike su "Diktatori". Lukašenko Putin , Janukovič, itd. . . . Zar nije prozapadni presednik Ukrajne Juščenko koji došao naranžastom revolucijom nadošao naranžastom revolucijom na vlast 2005, na izborima 2010 dobio istorijski najgori izborni rezultat za bilo kojeg predsednika koji se nalazio na vlasti.

BE
Belgrade
11:22 07.09.2014.

Opet nesposobni EU političari pričaju o sankcijama samo da bi spinovali i nečim zastrpali svoje javno mnenje. Pričaju se ponovo bajke o snazi tih sankcija a svi znaju da od toga nema ništa. Prvog septembra se Putin potpisao na nove cevi plinovoda prema Kini, posla koji svake godine Rusiji treba da donese čist prihod od preko 13 milijardi dolara. Neočekivano i prilično tajno Rusija i Kina počele su da proširiju i naftovod ka Kini. koliki je kapacitet i koji su rokovi nije poznato ali se zna de je Rusija prodala jedno naftno nalazište Kinezima za svega milijardu dolara. Neki padovi na ruskoj berzi će se sigurno dogoditi, neko malo smanjenje standarda će pogoditi jedan deo stanovništva Rusije, ali to se meri samo u jednocifrenim procentima. A koliko će biti pogođeni Mercedes, BMW i Audi? Oko deset posto njihovih najluksuznijih limuzina završi u Rusiji. Audi će biti posebno pogođen jer je pod silnim sankcijama u Kini a najavljena je i nova mera kineskih vlasti - trajna zabrana prodaje audija. Rusi da su hteli da zvarnu plin, to bi već odavno uradili. Ne oni neće celoj EU zavrnuti plin i to je spinovanje glupih zapadnih novinara koji samo žele da pojačaju mržnju ka Rusima. Može se desiti da Ukrajina i Poljska za primer ostanu bez gasa a i to je dovoljno da se žestoko uzdrma EU koja će morati da im šalje silnu pomoć.

P1
prom-1
11:06 07.09.2014.

a normalno da ce upotrijebit plin kao odgovor na sankcije. pa nije putin blesav. zavrnut ce slavinu.a vas ko ....e.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije