Pritisak na članove

Nakon prosvjeda: U Vodovodu se gasi Sindikat Istre i Kvarnera

sindikat
Vesna Brnabić
16.06.2011.
u 17:45

Pod strahom su pokleknuli i posljednji članovi SIK-a u pulskom Vodovodu u kojemu 20. lipnja više neće biti članova

U pulskom Vodovodu, u kojem je prošlog mjeseca zbog otkaza radniku koji je ujedno i povjerenik sindikata, bio održan prvi javni prosvjed Sindikata Istre i Kvarnera zbog otkaza jednom radniku, prestaje s radom Sindikat Istre i Kvarnera. U javnom priopćenju Sindikat Istre i Kvarnera navodi se da se u Vodovodu gasi zbog pritisaka na članove sindikata.

"Pod strahom su pokleknuli i posljednji članovi (od ukupno 22 člana koliko je podružnica brojala 31. svibnja) SIK-a u ovoj gradskoj tvrtki, u kojoj 20. lipnjem više neće biti članova pa će se, sukladno Statutu SIK-a, pokrenuti aktivnosti za gašenje podružnice. O prestanku djelovanja prema zakonu bit će obaviještena uprava Društva. Strah je učinio svoje. Dogodilo se ono što smo u Sindikatu, nažalost, mogli i očekivati s obzirom na zbivanja oko izvanrednog otkazivanja sindikalnom povjereniku, zbog kojih je Vodovod Pula bio jednom od najaktualnijih tema u SIK-u, koje je pratila i javnost. Ispunile su se tako namjere poslodavca potpomognute politikom Grada, ali i ponašanjem drugog sindikata (SSKH) da se iz Vodovoda Pula maknu oni koji su im smetali u budućim planovima, a zbog čije su upornosti i glasnosti, pod prijetnjom tužbi, prošle godine morali odustati od rezanja prava radnika utvrđenih Kolektivnim ugovorom. Činjenica da je izrazito manjinski SIK sa samo 22 člana na ožujskim izborima za Radničko vijeće dobio čak 50 glasova ili 40 posto ukupnog broja glasova, u odnosu na SSKH sa čak osam puta više članova (160) postala je prevelika prijetnja koju je trebalo hitno odstraniti.", kaže u priopćenju Sindikat Istre i Kvarnera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije