Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerka tvrdi

Nakon sedam mjeseci hladnog rata pomirili se HNB i Vlada

zlatna kuna (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
Autori: Ljubica Gatarić, Gojko Drljača, Lidija Kiseljak, A. Malenica
11.03.2011.
u 16:52

Ni Vlada ni Rohatinski nisu otkrili o čemu se razgovaralo u Banskim dvorima

Bio je to dug, sveobuhvatan, vrlo otvoren i uspješan razgovor, poručio je, preko Hine, guverner Željko Rohatinski nakon jučerašnjeg razgovora s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor u Banskim dvorima. Premijerka Kosor kazala je slično: "Hrvatska vlada, HNB i hrvatske institucije nalaze se na istom putu".

Njih dvoje posljednji su se put sastali prije sedam mjeseci, kada se razgovaralo o rebalansu proračuna i mogućem oporezivanju banaka, a jučerašnji susret iznuđen je guvernerovom odlukom da bankama otpusti 850 milijuna eura, odnosno 6,3 milijarde kuna.

Sam odlučio

Odluka o smanjenju stope "minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze" isključivo je u nadležnosti guvernera, a on ju je, rekao je, donio u namjeri da potakne investicijski ciklus te ulaganja u turizam i prerađivačku industriju.

No činjenica da se on na tu odluku odlučio mimo znanja Vlade, a nakon konzultacija s bankarima i poduzetnicima ponovno je u prvi plan izbacila uspješnost Vlade, njezine politike i općenito odnos prema ulagačima.

Iako se Banski dvori svako malo pretvaraju u poduzetnički kružok, državu pritišće masovna nezaposlenost i nelikvidnost. Time što je isključio Vladu iz konzultacija, Rohatinski je na neki način preuzeo odgovornost za plasman oslobođenih sredstava, a jučerašnji potezi dviju vodećih banaka, prije svega PBZ-a koji spušta kamate na stare kredite, pokazuju da će ga bankari u tome podržati. Predstavnici domaće poslovne zajednice jučer nisu skrivali kako su poprilično nesretni zbog spleta okolnosti koji je doveo do medijskih interpretacija prema kojima je akcija guvernera Rohatinskog neuspjela.

Prvo, guverner Rohatinski je, kažu nam, poduzetnicima zaista oslobodio 6,3 milijarde kuna, što će spustiti kamate i omogućiti lakše dobivanje kredita određenom broju tvrtki te je posve nejasno otkud su pojedini mediji izvodili zaključke o krahu te akcije.

Drugo, od poduzetnika smo doznali kako su točne guvernerove tvrdnje da nije imao nikakve koordinacije s poduzetnicima u donošenju svoje odluke niti s organizacijom konferencije za novinare čije su otkazivanje neki mediji iskoristili za konstrukciju o propasti "guvernerove akcije".

Vrlo ugledni hrvatski poduzetnik rekao nam je da je cilj konferencije za novinare trebao biti tek popratiti jednu dobru vijest koju je donio guverner Rohatinski novom pozitivnom idejom o valu zapošljavanja u tvrtkama koje za to imaju kapaciteta.

Isti poduzetnik poprilično žali što je poziv na tu presicu napisan vrlo nezgrapno te je ispalo da guverner počinje voditi nekakvu kampanju u dogovoru s gospodarstvenicima iako to uopće nije bilo tako.

Međutim, dobro upućeni priznaju da je loša atmosfera u javnosti nastala i presica otkazana zbog toga jer su bile pogođene taštine pojedinih političara. U poslovnoj zajednici komentirali su nagađanja da je Rohatinski oslobodio 6,3 milijardi kuna kako bi pomogao Todoriću u preuzimanju Mercatora zluradim i nelogičnim. Todorić, smatraju, može prikupiti mnogo veća sredstva od onih potrebnih za preuzimanje dijela Mercatora, a za to mu čak nisu potrebna sredstva iz domaćih bankarskih izvora. Sam guverner također je spuštao loptu izjavom kako je u razgovoru s premijerkom razjasnio sve nedoumice.

Veseli tonovi

Ona je pak dodala da su "pronašli podosta prostora za bolju suradnju u budućnosti". Na upit vidi li u posljednjem potezu Rohatinskog neprijateljski manevar prema Vladi odgovorila je negativno.

U ponedjeljak će ministar gospodarstva Đuro Popijač biti domaćin sastanka s poduzetnicima, a pridružit će mu se i potpredsjednik Vlade za investicije.

Domagoj Milošević ionako je prema prijašnjem dogovoru trebao primiti predstavnike oko 15 kompanija koje zapošljavaju najveći broj radnika, a glavne teme trebale su biti investicije i zapošljavanje. Pridodat će im se i ovaj tjedan oslobođena sredstva HNB-a, odnosno koliko ona mogu pomoći u zaustavljanju otkaza i novim ulaganjima.

Komentara 8

OB
-obrisani-
17:02 11.03.2011.

\"Vlada pozdravlja svaku mjeru HNB-a koja može pomoći\" --- E da Rohatinski ima ovlasti strpati ovu Vladu u zatvor. To bi pomoglo.

JS
ja sam gladan
17:09 11.03.2011.

Eh, da bar ova Vlada ima ovlasti pa strpala guvernera u zatvor. To bi pomoglo.

OB
-obrisani-
23:34 11.03.2011.

@ ladaniva \"Eh, da bar ova Vlada ima ovlasti pa strpala guvernera u zatvor. To bi pomoglo. \" --- Naravno... HDZ bi daleko ranije upropastio Hrvatsku i sada bismo se već izvukli iz krize. Ali eto, morat ćemo još malo trpjeti sposobnog guvernera i nesposobnu Vladu čiji posao mora obavljati.guverner.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije