U vrijeme kada je mons. Vjekoslav Huzjak unutar zidova katedrale sv. Terezije Avilske obavljao duhovne pripreme za sutrašnje ređenje u biskupa nove Bjelovarsko-križevačke biskupije, na sve strane trajale su logističke pripreme za svečanu liturgiju, ali i neizbježne obligacije oslonjene na dobre domaćinske običaje.
Užurbane pripreme
Danas je posebice živo bilo u bjelovarskom hotelu Central, u kojemu se priprema svečani ručak za oko 600 visokih crkvenih velikodostojnika, predstavnika vlasti i ostalih uglednika. Direktor hotela Zdravko Vujčić oko podneva je u velikoj kongresnoj dvorani okupio 35 konobara kako bi im dao posljednje upute o zadaćama koje ih očekuju. U hotelskoj kuhinji, pak, okupljena je ekipa od 20 kuhara predvođenih šefovskom palicom Dalibora Pintara.
Meni za uglednike
Do svečanog ručka moraju pripremiti hladno predjelo od oko 50 kg pršuta, 60 kg sira, te sve to garnirati maslinama i krastavcima. Potom će servirati juhu od pilećih jetrica s okruglicama od grisa, te toplo predjelo s kuhanom govedinom i umakom. Za glavno jelo potrošit će se oko 150 kg svinjetine, puretine, te jelenjeg mesa, što će se poslužiti s jednakom količinom različitog povrća. Kuhari će ispeći oko 1200 slanih štrudli od sira, te slatkih od višanja, a posebne slatke delicije daruje slastičarnica Božidara Zagorca. Uglednici će za aperitiv piti orahovac, jeger i rakiju, te uživati u najmanje 500 butelja probranih vina iz vinarija Čačija, Agrokora, Badela, Kutjeva, a za dobavljača mineralne vode izabrana je Podravka, čiji su radnici jučer istovarili oko 456 boca. Ništa manje napeto neće biti niti u nedjelju, kada se priprema repriza svečanog ručka nakon misnog slavlja koje će voditi novi biskup u prisutnosti najviših crkvenih velikodostojnika, na kojemu će biti oko 130 uzvanika. Kako se na svečanoj liturgiji očekuje oko pet tisuća vjernika, za njihovu se okrepu u kazanima vojarne Bilogora priprema oko dvije tisuće porcija graha i jednako toliko gulaša, dok se u kuhinjama vjernika pripremaju kolači. Pune ruke posla imaju i cvjećari zaduženi za aranžmane, za koje će se potrošiti oko 500 ruža, frezija i ljiljana.