GRLIĆ RADMAN:

'Naravno da nas brine tretman pjevačice Vučković na granici. Čuo sam se sa srpskim ministrom o tome'

Zagreb: Izjava za medije ministra Gordana Grlića Radmana
Davorin Visnjic/PIXSELL
27.08.2024.
u 10:44

"Naravno da nas brine, kao što nas brine sudbina svakog građanina. Upravo sam o tome sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Đurićem razgovarao 19. srpnja u novom Sadu, kada sam ga zamolio i apelirao da se više ne događaju takvi incidenti na granici", rekao je hrvatski ministar.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman iznova je u utorak komentirao slučaj hrvatskog špijuna koji je navodno uhićen u Srbiji. "Nemamo nikakvih informacija. Nije to sada u našem fokusu, ja ne znam koga to sada u ovome trenutku zanima", kazao je Grlić Radman.

Pročitao je u medijima, kaže, da se spominju i neka imena, no to se ne dovodi u vezu s Hrvatskom. "To je od prošle godine, to su neke reciklirane informacije. Ne znam ništa o tome", poručio je u izjavi novinarima na marginama Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika u Zagrebu.

Upitan je i brine li ga tretman hrvatske pjevačice Severine Vučković na srpskoj granici. "Naravno da nas brine, kao što nas brine sudbina svakog građanina. Upravo sam o tome sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Markom Đurićem razgovarao 19. srpnja u Novom Sadu, kada sam ga zamolio i apelirao da se više ne događaju takvi incidenti na granici", rekao je.

Otkrio je detalje tadašnjeg razgovora. "Kazao sam da su pitanje slobode kretanja i slobode govora europske vrijednosti, za koje se i Srbija, kao zemlja kandidatkinja, opredijelila. Dobio sam obećanje da će oni raditi na tome da se takvo što više ne događa." Razgovarali su i nakon incidenta koji je doživjela hrvatska pjevačica, otkrio je. "Razmijenili smo i sada poruke, naravno."

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić u ponedjeljak je ponovio tvrdnje srbijanskih medija da je na području Beograda uhićen ''hrvatski špijun'' i potvrdio je da je na granici s Hrvatskom zbog verbalnog delikta zadržana pjevačica Severina. Naime, srbijanski mediji u ponedjeljak pišu da je srbijanska Sigurnosno-informativna agencija (BIA) u suradnji s drugim agencijama uhitila "hrvatskog špijuna".

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova za Hinu je reklo da nemaju informacije o tom slučaju, niti potvrdu da se on "uistinu dogodio". Srbijanska novinska agencija Beta, s druge strane, piše da je Dačić "potvrdio" uhićenje osobe koja je špijunirala za Hrvatsku.  Srbijanski ministar potvrdio je i kako je srbijanska policija na granici zadržala hrvatsku pjevačicu Severinu te da je to učinjeno na temelju popisa "verbalnih delikata". "Severina nije ni privedena ni uhićena, niti joj je odbijen ulazak u Srbiju, ali je zadržana zbog kontrole", rekao je Dačić. Beta piše da je ministar najavio da će zatražiti "ukidanje" popisa ljudi koji su počinili verbalne delikte. 

Severina je u ponedjeljak priopćila da ju je granična policija nakon zaustavljanja prvo prisilila da čeka u automobilu nekoliko sati, potom su 45 minuta pregledavali njezino vozilo, pa je odveli na ispitivanje o temama poput genocida u Srebrenici, Jasenovcu, njezinoj podršci prosvjedu protiv iskapanja litija, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i drugim. Severina je nakon toga zatražila svoje dokumente i vratila se u Hrvatsku. Poručila je da u Srbiju više neće "dok je onaj diktator na vlasti". "Onaj koji je trenutačno na vlasti u Srbiji neće mojim maltretiranjem skrenuti pažnju s problema koji more Srbe u Srbiji", kazala je. 

FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Zagreb: Izjava za medije ministra Gordana Grlića Radmana
1/14

Komentara 11

Avatar Prof. dr.dr
Prof. dr.dr
11:27 27.08.2024.

Severine puni mediji, Penava jalan🤩🤩🤩

Avatar Grubi
Grubi
13:03 27.08.2024.

Steta vremena

Avatar Stradun
Stradun
11:14 27.08.2024.

"Naravno da nas brine tretman pjevačice, kao što nas brine sudbina svakog građanina"...Čisto sumnjam u to! Bi li Dotičnik razgovarao "sa srpskim ministrom " kad bi se radilo o samohranoj majci-radnici. Ili o seljaku Ili prodavačici u pekarnici? Ili ribaru? Kad bi se radilo o malom čovjeku koji svojim radom ,trudom i plaćanjem poreza daje potporu RH? Prosudite ! Ja mislim kako ne bi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije