Hrvoje Cirkvenec:

'Naši vjernici ne smiju biti ovce, moraju misliti glavom'

Hrvoje Cirkvenec
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
27.11.2013.
u 14:43

Mladi nesvršeni teolog pokretač je portala Križ života čije analize, kaže, mnogima u vrhu Crkve smetaju

Hrvoje Cirkvenec tridesetogodišnji je vlasnik vjerskog portala Križ života. On je vjernik katolik, prozvan je i internetskim katoličkim guruom, ali njegovi su stavovi potpuno oprečni onome što propagira Crkva.

On je za homoseksualne brakove, za to da gay parovi posvajaju djecu, on je protiv ustavne definicije braka... Je li moguće biti vjernik, a imati otvorene, progresivne stavove? Cirkvenec tvrdi da jest jer biti katolik znači biti dobar čovjek.

HDZ nije po mjeri Kaptola

– Dugo su vjernici bili ovce, stoljećima su svećenici s oltara propovijedali na latinskom, dakle njima potpuno nerazumljivom jeziku. Tek od Drugog vatikanskog koncila svećenici se okreću narodu. Vjernici danas u vrijeme naprednih tehnologija, dostupnosti informacija i svekolikog napretka ne smiju biti ovce. Moraju misliti svojom glavom – objašnjava Cirkvenec.

Smatra da je priča o referendumu za ustavnu definiciju braka, odnosno osnivanju građanske inicijative U ime obitelji i marginalne stranke Hrast, a riječ je o istoj ekipi, proizašla iz nezadovoljstva Crkve desnom političkom opcijom u Hrvatskoj.

Da su Crkva i Bozanić organizirali taj referendum, to nikada ne bi prošlo

Hrvoje Cirkvenec

– Kronično nedostaje opcija koja bi odgovarala Crkvi. HDZ nije po mjeri Kaptola, pogotovo nakon što su se otvorile korupcijske afere. Ali nije bio ni prije jer nikada nije bio protiv gay prava (donesen je zakon o istospolnim zajednicama), nije ukinuo pravo na pobačaj i slično – obrazlaže. Zato je i osnovan Hrast kako bi se crkveni nauk pretočio u političko djelovanje. Izvrsno im je došla polemika u vezi sa zdravstvenim, odnosno spolnim odgojem, dodaje, jer su članovi Udruge Grozd, koji su ujedno članovi Hrasta, svakodnevno bili na televiziji, što kao marginalna stranka nikada ne bi mogli ostvariti.

– Referendum je još samo jedan od načina političke borbe. Apsolutno je u pozadini politika, to je Crkvin put za političko djelovanje. Gospođa Markić kaže da je akcija nastala jer su vidjeli što se događa u Francuskoj, ali u Hrvatskoj nitko, ni Kukuriku koalicija ni gay udruge, nisu spominjali homoseksualne brakove – kaže taj katolički ljevičar.

Pobunu koju je pokrenuo Grozd protiv spolnog odgoja drži protestom protiv nečega što ne postoji. Nekoliko sati spolnog odgoja, uvjeren je, neće utjecati ni na jedno dijete da promijeni uvjerenja u duhu kojih ih odgajaju njihovi roditelji kod kuće.

– I Željka Markić i Ladislav Ilčić školovali su se u komunizmu, pa po tome oni ne bi smjeli biti vjernici jer su učili da Bog ne postoji – uspoređuje apsurd. Kada objašnjava kako je moguće kao vjernik biti toliko liberalan u stavovima, kaže da je i Isus imao problema jer je pripadao židovskoj zajednici, a govorio je stvari koje nisu odgovarale vrhu njegove zajednice. – Nije Isus umro samo za Željku Markić i Josipa Bozanića, on je umro i za ljude iz Iskoraka i Kontre, i za one iz U ime obitelji. Kao progresivnom katoliku to mi je dovoljno. Način na koji netko kleči ili moli nije bitan za spasenje njegove duše – poručuje.

Cirkvenec drži da podatak o 80 posto katolika u Hrvatskoj zapravo govori o deklarativnim katolicima. Kako inače objasniti tako visok postotak vjernika, a tako puno rastava brakova. – U Saboru su peticiju U ime obitelji potpisali i zastupnici koji su rastavljeni. Govore o vrijednosti kršćanskog braka, a svoje su brakove razvrgnuli. Crkva se, pak, svrstava na stranu onih koji su protiv ćirilice, a svrha religije nije da agitira protiv nekog pisma, nego da upozorava kako zločinci nemaju svoje pismo, njihovo pismo je mržnja. Uloga Crkve je da educira – upozorava Cirkvenec.

Među lavove bacili Ž. Markić

Iako se ne slaže s inicijativom U ime obitelji, priznaje da je Željka Markić, koja u javnosti predstavlja tu udrugu, odradila dobar posao. Štoviše, Crkva je, kako kaže, među lavove bacila ženu. Uostalom, nastavlja, brinuti se o obitelji, po tradicionalnom shvaćanju, posao je žene, a otac je taj koji ima radno vrijeme i donosi novac. Ipak, domeće kako Ž. Markić uvijek ima ciničan osmijeh na licu, kako je homofobična i kako mu se čini da se dobrano susteže da javno ne kaže što zapravo misli o homoseksualcima.

– Da su Crkva i Bozanić organizirali taj referendum, to nikada ne bi prošlo. Bozanić nema potreban rejting ni karizmu. Pokojni Franjo Kuharić uvijek je bio među deset najpoznatijih osoba u Hrvatskoj, a da danas netko testira rejting biskupa, bilo bi zanimljivo vidjeti te brojke – ističe.

On bi homoseksualnim parovima odobrio posvajanje djece jer mu je groznije da heteroseksualni par napusti svoje dijete.

– Trebao bih se zgražati što dva homoseksualca hoće prihvatiti ostavljeno dijete? Drugo je pitanje kako bi to dijete okolini reklo da ima dvije mame ili dva tate – navodi.

Cirkvenec kaže da je Crkva licemjerna kad se zalaže za obitelj jer svećenike koji se zaljube i dobiju dijete koje priznaju izbacuje iz svojih redova. Pa što su ti svećenici, pita se, loše učinili?

– Pristali su biti očevi svojoj djeci. Ali njih se ekskomunicira, na njih se gleda s podsmijehom, diskriminira ih se. S druge strane, Crkva je kao velika zaštitnica obitelji, a zapravo svojim postupcima pokazuje koliko joj je do obitelji stalo – negoduje Cirkvenec.

Studirao je teologiju, koju nije završio, ali uvjeren je da zbog svojih stavova ne bi dobio odobrenje Crkve da radi kao vjeroučitelj. Križ života pokrenuo je jer su ga kao studenta teologije prijatelji stalno nešto zapitkivali vezano za religiju, pa je odlučio sve što ima reći objaviti na tom portalu. Kaptol, naravno, ne podržava njegovo pisanje i Cirkvenec kaže da preko određenih portala upozoravaju vjernike da ne čitaju Križ života. On s tim, pak, nema problema. – Na portalu otvaramo aktualna pitanja Crkve i društva i donosimo drugu stranu medalje o kojoj se ne može čitati u službenim crkvenim medijima. Zbog toga mnogima u vrhu Crkve smetaju naše analize, ali postoje i svećenici koji nam se potajno javljaju i podržavaju ono što radimo – kaže. Jedno je razdoblje ukinuo portal, ali kako su u posljednje vrijeme u javnosti dominantne teme koje je nametnula i sama Crkva i koje izazivaju velike podjele, ponovno ga je aktivirao.

Komentara 41

Avatar Ninac26
Ninac26
15:14 27.11.2013.

Ako se moje mišljenje ne slaže sa njegovim ne znači da ne mislim svojom glavom. Ako se slažem sa Crkvom, slažem se svojevoljno. Već duže vrijeme znam za rad i gospodina Cirkvenca i samo mogu reći da nije otvoren za drugačije mišljenje nego se kruto drži jedno te istog tolike godine - jeli to odlika nekoga tko razmišlja svojom glavom? Ako razmišljate nailazite na vlastite greške. Ako razmišljate vaši stavovi evoluiraju. Koliko vidim, dotični gospodin je ostao na istoj razini na kojoj je već godinama.

Avatar La_Piaf
La_Piaf
14:49 27.11.2013.

Hrvoje koji "vaši" vjernici? Jsi li ti to nekakvu sektu osnovao? :)

PE
peace7
15:05 27.11.2013.

Teolog može postati i ateist,a vjenik onaj koji uskladi svoj život sa Crkvenim naukom.Velika razlika!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije