nema novca

Navodnjavanje u Hrvatskoj: Spaljena zemlja čeka pomoć EU

'19.08.2012., Zagreb, - Zbog visokih temperatura i manjka oborina nastupila velika susa. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Luka Stanzl/PIXSELL'
1/3
03.09.2012.
u 18:00

Za natapanje je pogodno čak 500.000 ha obradivih površina, a dosad realizirano samo 18.000 ha

Ništa više ne može popraviti katastrofalne posljedice suše koja je u Hrvatskoj drugu godinu zaredom obrala većinu uroda. Prema prvim procjenama, štete na kukuruzu, soji, suncokretu, vinovoj lozi, maslinama i ostalim voćarskim te povrtlarskim kulturama iznose gotovo 1,5 milijardi kuna. No ni tu nije kraj mukama kojima je u znatnoj mjeri doprinijelo nepostojanje nacionalne strategije poljoprivredne proizvodnje i nikad dovršena strategija navodnjavanja koja nas s mizernih 18.000 hektara (ni 0,5% ukupnih obradivih površina) stavlja na začelje Europe, daleko iza Albanije! Nakon elementarne nepogode koju je proglasilo više od polovice županija – a nadovezala se na velike travanjske štete od leda – poljoprivrednici će, tvrde stručnjaci, smanjene prinose imati i idućih godina, možda i desetljeća ne pokrenu li se investicije radi pokretanja procesa navodnjavanja.

Oči ministra uprte u EU

Upitna je i jesenska sjetva. No, prema izjavama ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, RH nema novca i usmjerena je prema novcu EU fondova, riječ je o čak 3,5 milijardi eura od 2013., na koje će se usmjeriti znatan dio projekata za navodnjavanje.

– Takve izjave ministra jednostavno su apsurdne. Trenutačna situacija u poljoprivredi već sada je jednaka ratnim godinama i u ovoj bismo situaciji već trebali imati čak 50-60% navodnjavanih obradivih površina. No kako to postići kad svih ovih godina nemamo ni poljoprivrednu strategiju – kaže čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić. I dok pri Jakovininu ministarstvu procjenjuju kako vrlo visoku i visoku pogodnost za navodnjavanje u nas ima čak 484.026 ha poljoprivrednih površina, od usvajanja Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem (NAPNAV) 2005. do kraja 2010. realizirano je 18.000 umjesto 35.000 ha i potrošeno 587 mil. kuna, pa nitko ne vjeruje u nove brojke o 65.000 ha do 2020.

Nemoguća misija

Kako bi i vjerovali, kada bivši i sadašnji ministri te čelnici voda, šuma i drugih ustanova i dalje obilaze i čude se zemljama poput Izraela koji uz pomoć navodnjavanja kap po kap ostvaruje prinose iznad europskoga prosjeka te pozamašan suficit u izvozu, dok naši poljoprivrednici, koji se kod domaćih banaka ne mogu ni osigurati od suše, gledaju u nebo unatoč nepresušnoj Savi, Dravi i Dunavu. Rijetki primjeri poput PIK-a Vinkovci, koji na tisuću hektara uz pomoć navodnjavanja ima izvanredne prinose u proizvodnji povrća, dokaz su kako smo uz malo više pameti prošlih desetljeća danas mogli imati raj na zemlji umjesto “debelog” vanjskotrgovinskog deficita. No zbog pogrešno postavljene i nedorečene zakonske regulative i preskupe administrativne procedure, u nas je čak i navodnjavanje, kad je o privatnim projektima riječ, gotovo nemoguća misija.

Komentara 20

Avatar gadogadni
gadogadni
18:14 03.09.2012.

ma da tako je, rolomat/tifon, nedaj bože da su preporučili obične cijevi...vudri po roli od 10 soma eura...

DU
Deleted user
18:17 03.09.2012.

Projekt navodnjavanja poljoprivrednih povrsina i realizacije kanala Dunav - Sava donio bi potpuni preokret u zaposljavanju i gospodarstvu RH - gotovo trenutno! Za daljnje rezultate kojima bi se spasila i unaprijedila poljoprivreda Slavonije i drugih dijelova RH ne treba nini nabrajati. svake godine bi rezultati bili sve bolji! Ali tko moze srusiti uvoznicki lobi? Premazani svim mastima su i bivsa vlast HDZ-a i danasnja kokosara! Boze cuvaj Hrvatsku !!

SP
spaszadrzavu
18:09 03.09.2012.

ministar ce preko druge osobe registrirat svoje poduzece, i pokupit sve fondove u svoj dep!tako to rade od grcke do italije, zivjela eu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije