Tomislav Karamarko:

'Ne bih se začudio da nam Vlada predloži sjevernokorejski model'

HDZ
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
26.04.2014.
u 13:00

Na pitanje kako HDZ planira financirati preskupu državu, Karamarko je odgovorio da za početak treba reformirati tu preskupu državu.

 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je komentirao najnovije ankete prema kojima je prvi put koalicija HDZ-a pretekla Kukuriku koaliciju.

- To je prema specifičnim, naručenim istraživanjima koje naručuje netko drugi, a ne mi. Mi smo davno pretekli i SDP, a naša koalicija njihovu koaliciju. Nisam ni onda precjenjivao ni davao značaj anketama pa ne želim ni sad. Mi ćemo 25. svibnja dokazati da smo doista puno, puno bolji.

Za najavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića da gospodarskog rasta neće biti ni ove ni sljedeća godine Karamarko je kazao da će to biti nažalost tako ostane li sadašnja vlast koja, prema njegovim riječima, radi samo na poreznoj politici, a ne na politici rasta, razvoja, proizvodnje, obnove, industrije, poljoprivrede...

- Vidite da niti jedna inicijativa ne ide u tom smjeru. Sve su njihove inicijative kako ćemo smanjiti troškove i kako povećati poreze. Oni svojom poreznom politikom idu ubiti i zadnje radno mjesto u Hrvatskoj – upozorio je Karamarko.

Na pitanje kako HDZ planira financirati preskupu državu, Karamarko je odgovorio da za početak treba reformirati tu preskupu državu.

- S druge strane morate imati uravnoteženu poreznu politiku, a ono što je najvažnije treba potaknuti malog i srednjeg poduzetnika da počne razvijati firme, otvarati radna mjesta, na neki način ga stimulirati tako da mu neke poreze smanjimo, da kad zaposli novog mladog čovjeka bude oslobođen doprinosa godinu dana, da mu se naplaćuje PDV tek nakon što on naplati svoje račune. Ima čitav niz malih mjera kojih se ovi ne žele sjetiti, niti ih žele raditi – kazao je Karamarko.

- Sad smo u groznoj situaciji s njima i mi, a to je da ne znaju gdje će rezati i skraćivati. Ono što je najgore jest to što još uvijek nisu definirali, to je valjda vojna tajna ili državna tajna, projekciju razvoja Hrvatske, perspektive Hrvatske od 2014. do 2020. koje nam omogućuju ako budu realno postavljene i ako budu dobre, 8,1 milijardu eura plus tri milijarde eura. Međutim ništa se ne događa, nitko ništa ne priča i mislim da je to neozbiljno – oštar je Karamarko.

Na pitanje gdje bi on rezao kazao je da smo u velikom problemu jer na kraju će doći u situaciju da neće se imati od čega rezati.

- Poreznog obveznika treba njegovati, o porezima ovisi sve, ako su kvalitetni, uravnoteženi, ako je široka porezna baza onda se problemi lakše rješavaju. Oni suziju tu poreznu bazu povećavajući poreze i doveli su se u slijepu ulicu. Gdje rezati? Neka to smisle oni, oni su na vlasti. Mi smo dio svog programa izložili kao i svoje projekte. Tvrdimo da možemo u vrlo kratkom roku potaknuti proizvodnju i otvarati nova radna mjesta. Naš program koji se sad dovršava i zove se povećanje zapošljavanja u poljoprivredi, turizmu, energetici, industriji...

Za Josipovićevu pohvalu HDZ-ovog gospodarskog programa Karamarko je kazao da je to dobro.

- Ono što smo mi prezentirali na forumu naprosto jest nešto što je realno i konkretno, s brojevima, mogućnosti zapošljavanja. Ja sam za suradnju sa svakim i sa svima koji žele dobro Hrvatskoj. Danas željeti dobro Hrvatskoj kad je ona neovisna, slobodna, članica EU, znači boriti se za standard, da se ljudi ne iseljavaju, za investicije, stvoriti jedan jaki srednji sloj – poručio je Karamarko.

Kazao je i da je bilo lijepo čuti predsjednikove pohvale i da mu je drago da je predsjednik očito pratio što se zbivalo na forumu HDZ-a. Rekao je i da je za sve ono što je prezentirano na forumu bilo poslije čak i interesa.

O mogućoj suradnji i razgovorima s premijerom Milanovićem Karamarko je kazao da za suradnju i razgovor je potrebno imati sugovornika koji je dobre volje. Za sadašnju Vladu je kazao da nije ništa dosad napravila i da se nakon 2,5 godine mandata sjetila da bi trebali neke programe raditi.

- Ono što mi je najsmješnije je to što gospođa Pusić izgleda preuzima inicijativu oko gospodarstva, pa dokud su došli kad je takva situacija. Cinizam, podcjenjivanje, vrijeđanje... pa mi možemo preko svega toga priječi u interesu hrvatskog naroda i boljitka gospodarstva u Hrvatskoj, ali s kim ćemo razgovarati, sa skupinom koja nije sposobna. To je problem veliki – požalio se Karamarko.

Na pitanje za koji model se on zalaže jer u Kukuriku kolaciji neki žele slovački, a neki švedski model Karamarko je kazao da svaka zemlja ima svoj specifični model.

- Oni govore o različitim modelima, ne bih se začudio da netko od njih kaže i sjevernokorejski model. Svaki dan drugo govore. Mi imamo svoj model, nama je uzor razvoja jakog srednjeg sloja kojeg ćemo dobiti preko jakog srednjeg i malog poduzetništva, Njemačka. U toj zemlji 95 posto gospodarstva čine mali i srednji poduzetnici. To nama treba, to u konačnici završava i rezultira da stvaramo bude jaki srednji sloj. Siromasi i ekstremni bogataši moraju biti margina – kazao je Karamarko.

>>'Ovo je promašena Vlada. Vrijeme je da ode'

>>Karamarko: HDZ će iskorijeniti nezaposlenost i siromaštvo

Komentara 139

Avatar johny21
johny21
15:20 26.04.2014.

Kada je Josipović na HDZ-ovoj strani onda smo svi svjesni da kukuriku koalicija broji svoje zadnje dane!

DU
Deleted user
13:42 26.04.2014.

dajte, samo nastavite sa tom ljevičarskom nebulozom da je karamarko neznalica, doveo je stranku na vrh, a iskreno, i meni je to prije samo godinu dana izgledalo nemoguće

MA
malaplav@
13:17 26.04.2014.

Komunisticki partijski model je jedini koji SDP poznaje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije