NA ZAHTJEV TUŽITELJSTVA

Ne mogu ispitati Putinova masera pa dobili dodatnih godinu dana za popravak optužnice protiv Vlaste Pavić

Arhivske fotografije preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
09.10.2024.
u 08:45

Tužiteljstvo Vlastu Pavić tereti da je, nakon što je za objekt Katino u kojem su bili smješteni luksuzni stanovi naručila projektiranje, montažu i isporuku četiri dizala, kasnije to isporuku stornirala i promijenila, tražeći da se jedna pokretna podizna platforma za podizanje invalidskih kolica, instalira u kuću njezine majke

Svjedok čije je ispitivanje sud naložio, ima prebivalište u Rusiji. Zbog toga ga ne možemo ispitati u roku koji je sud zadao, pa vas molimo produljenje roka za "popravak" optužnice.... Mora da je tako nekako izgledao zahtjev koje je tužiteljstvo poslalo zagrebačkom Županijskom sudu, a vezano za slučaj Vlaste Pavić, bivše SDP-ove političarke i gradonačelnice Zagreba, optuženoj za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprave. Optužnicu protiv nje je u veljači ove godine podigao ŽDO Osijek, a u lipnju ju je zagrebački Županijski sud vratio tužiteljstvu na doradu. Sud je smatrao da optužnica ne može biti potvrđena prije no što bude saslušan Konstantin Veniaminovič Gološčapov, koji nije ispitan tijekom istrage. Stoga je optužno vijeće tužiteljstvu vratilo optužnicu na doradu te im je dalo rok od četiri mjeseca da je dorade. Odnosno ispitaju svjedoka. Međutim to se pokazalo nemogućim jer Gološčapov ima prijavljeno prebivalište u - Rusiji. Stoga je tužiteljstvo iz objektivnih razloga tražilo od suda da im odobri produljenje roka za popravak optužnice, a sud im je zahtjev prihvatio, pa je tužiteljstvo dobilo dodatnih godinu dana da proba doći do sada nedostupnog svjedoka. 

Vlasta Pavić bila je gradonačelnica Zagreba od 2002. do 2005., kada je zamijenila Milana Bandića, koji je morao dati ostavku nakon što je pijan skrivio prometnu nesreću, a osim nje  za ista djela optužena je i Iva F., dok je Marjana L. optužena za poticanje na zloporabu u gospodarskom poslovanju. Činjenični opis optužnice vrti se oko Konstantina Veniaminoviča Gološčapova, čija se tvrtka bavila izgradnjom i opremanjem stanova u luksuznim vilama u sklopu projekta Katino na otoku Šipanu. Za njega su mediji pisali da je maser Vladimira Putina, a prema optužnici djela koja se Vlasti Pavić stavljaju na teret počinjena su od ožujka 2012. do studenoga 2015. U to vrijeme Vlasta Pavić je bila voditeljica poslova u tvrtki Mikado, dok je Iva F. bila  direktorica te tvrtke. Radilo se o tvrtki koja je bavila izgradnjom i opremanjem stanova u luksuznim vilama u sklopu projekta Katino na otoku Šipanu. Prema optužnici, Vlasta Pavić i Iva F. terete se da su sebi, majci Vlaste Pavić i Gološčapovu pribavile nepripadajuću imovinsku korist, odnosno dobit. Šteta prema optužnici je oko 100.000 eura.

Tužiteljstvo Vlastu Pavić tereti da je, nakon što je za objekt Katino u kojem su bili smješteni luksuzni stanovi naručila projektiranje, montažu i isporuku četiri dizala, kasnije to isporuku stornirala i promijenila, tražeći da se jedna pokretna podizna platforma za podizanje invalidskih kolica, instalira u kuću njezine majke. Platforma je bila vrijedna oko 95.000 kuna, a Iva F. se tereti da je kasnije to provela kroz poslovne knjige Mikada, koji je ugradnju tog lifta u kući majke Vlaste Pavić i platio. Nadalje, Vlasta Pavić se tereti  i da je naložila djelatnicima tvrtke da plate 44.293 kuna za namještaj koji je isporučen Gološčapovu. Prema optužnici, Vlasta Pavić se tereti i da je od jedne tvrtke naručila radove na rekonstrukciji svog stana i stana kojeg koristi Iva F., nakon čega je lažno prikazala da je riječ o radovima na projektu Katino pa je te radove vrijedne 600.000 kuna platila tvrtka Mikado. Osim toga, tužiteljstvo tvrdi da je Vlasta Pavić na sličan način lažirala i račun na temelju kojeg joj je onda tvrtka Mikado platila kuhinju Marjane L. vrijednu oko 22.000 kuna. U svojoj obrani, Vlasta Pavić je porekla počinjenje djela, a za Gološčapova je kazala da joj je dugogodišnji prijatelj.

VEZANI ČLANCI:

- Moj je otac u lipnju 2021. imao moždani udar, pa mi je Gološčapov naložio da navedeno dizalo kupim kao donaciju tvrtke Mikado za mene, odnosno mog oca. Što se tiče namještaja, on je kupljen za potrebe  kuće za smještaj upravitelja na Šipanu te je uskladišten u Blatu od kud je trebao ići na Šipan. Kuhinja za Marjanu L. kupljena je po nalogu Gološčapova. Smatram da je kaznena prijava protiv mene podnesena samo zato što me nisu uspjeli nagovoriti da odustanem od podnošenja tužbe radi naplate svog potraživanja. Osim toga Gološčapov me nije uspio nagovoriti da mu prepišem trgovačko društvo koje je vlasnik zemljišta za koje je lagano uzet kredit kod njega - branila se Vlasta Pavić. Gološčapova je kao dugogodišnjeg prijatelja opisala ga je i Iva F., koja je također nijekala krivnju, a krivnju je negirala i Marjana L. No dok one niječu krivnju, svjedoci pričaju nešto sasvim drugo. Natalija O. tako je svjedočila da je u projekt izgradnje ljetnikovca na Šipanu bila uključena od početka.

- U početku su Vlasta Pavić i Gološčapov bili u odličnim odnosima, no problem je nastao kada je investitor shvatio da je Vlasta Pavić intervenirala u projekt prema svom nahođenju te da rezultat nije onakav kakav je on očekivao. Vlasta Pavić i Iva F. su odstupanje od projekta objasnile financijskim  problemima te su tražile više financijskih  sredstva nego je bilo potrebno. Kada sam u kolovozu 2015. angažirana kao odgovorna osoba Mikada počela sam provjeravati poslovne knjige. Utvrdila sam brojene nepravilnosti i to prijavila policiji. U proljeće 2022. sam kupila kuću Konstantin Gološčapova u Blatu. Što se tiče namještaja koji je u kući nađen, bila sam nazočna kada je Gološčapov  Ivi F. rekao da za taj namještaj uzme novac s njegova privatnog računa. Kasnije sam utvrdila da je taj namještaj provučen kroz troškove Mikada. U nekom trenutku me je 2015. nazvao jedan izvođač radova i pitao me plaća li Mikado i dalje radove na kući Vlaste Pavić. Tada mi je rekao i neto što me zaprepastilo jer je kazao da se na projektu kralo i neka investitor dođe u kuću Vlaste  a - iskazivala je Natalija O. 

Inače, kada je kaznena prijava protiv Vlaste Pavić podignuta, na njoj se navodila suma od 10 milijuna kuna, a zanimljivo je da je kaznena prijava protiv nje podignuta kada je ona isporučila račun za  usluge i poslove koje je njezina tvrtka odradila na spomenutom projektu. Račun za te obavljene poslove je iznosio upravo 10 milijuna kuna. Na koncu, od te sume s kaznene prijave, optužena je za 100.000 eura, što bi trebalo značiti da za ostatak nije utvrđena sumnja u počinjenje kazanog djela.

GALERIJA Dvorac jednog od najopasnijih Hrvata propada, ali uskoro bi uništeno zdanje moglo dobiti novi sjaj
Arhivske fotografije preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića
1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije