OBJAVIO MUP

Ne ostavljajte djecu samu u zatvorenim vozilima: Kažnjivo je zakonom, a posljedice mogu biti kobne

Dijete u automobilu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
24.08.2023.
u 18:11

Posljednji takav slučaj zabilježen je ovog utorka kada su češki turisti ostavili svoju djecu u automobilu na parkiralištu u Zadru. Zbog takvih situacija koje se opetovano ponavljaju MUP je u suradnji s NZJZ-om Andrija Štampar objavio informativni letak

Zbog učestalih slučajeva ostavljanja djece i životinja u automobilima za vrijeme vrućina, MUP je u suradnji s NZJZ-om Andrija Štampar objavio informativni letak u kojem se upozorava na posljedice koje bi u nekim situacijama mogle biti i kobne. 

Podsjetimo, posljednji slučaj zabilježen je ovog utorka kada su češki turisti na parkiralištu u Zadru ostavili dvoje djece u automobilu. Iako je bio otključan, djeca su u jednom trenutku zatvorila vrata stoga se vozilo ubrzano počelo zagrijavati, a brzom reakcijom građana i službi djeca nisu bila ozlijeđena. 

- Radi slabije mogućnosti prilagodbe dječjeg organizma na visoke temperature nego kod odrasle osoba,  tijelo djeteta se zagrijava znatno brže ( tri do pet puta) od tijela odrasle osobe. Visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ukoliko se ne reagira na vrijeme dolazi do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica odnosno do oštećenja mozga i bubrega - upozoreno je.

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga, navodi se kako je ostavljanje djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

- Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina. Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnjem dobu najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira na način da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak). Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, obzirom da se događa sve veći broj nesretnih slučajeva tijekom ljetnih mjeseci, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu - stoji u informativnom letku.

Također je objašnjeno kako je važno osvijestiti automatske radnje bismo mogli usvojiti svakodnevnim rutinama:

  • uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma - prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i sl.,
  • preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.),
  • preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo,
  • u svakodnevnom životu roditeljima se preporuča usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku.

POVEZANI ČLANCI:

Djetetu je, navode MUP I NZJZ Andrija Štampar, potrebno objasniti:

  • da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu,
  • predočiti i načine mogućeg reagiranja (ukoliko je to moguće i ovisno o dobi): način izlaska iz vozila, otvaranje prozora ili bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu.

 - Dijete se ne smije ostavljati u vozilu, niti pri umjereno visokim temperaturama, niti „samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“. Iznimno je važno ovo usvojiti kao ovo pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece - upozorili su.

>> VIDEO Djevojčica (13) koja se utopila u Cetini pala sa skakaonice? Čekaju se rezultati očevida

Ključne riječi

Komentara 1

LA
lajh1985
20:55 24.08.2023.

A nista nisam procital sa koliko se para kaznjava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije