KORIZMA ZA VOLANOM

"Ne razgovaraj na mobitel tijekom vožnje i ukroti konjske snage"

Slobodan Štambuk
Arhiva VL
26.02.2010.
u 10:54

U svojoj korizmenoj poruci, biskup hvarsko-bračko-viški mons. Slobodan Štambuk uputio je vjernicima savjete kojih bi se trebali pridržavati kad sjedaju za upravljač.

Ne razgovaraj na mobitel tijekom vožnje, pazi kako parkiraš i ukroti konjske snage svoga motora, neki su od savjeta koje je biskup hvarsko-bračko-viški mons. Slobodan Štambuk uputio vjernicima u svojoj korizmenoj poruci pod nazivom "Korizma za volanom".

On upozorava vjernike, prenosi vjerski portal Križ života, da, uzimajući u ruke upravljač, uzimaju u ruke najveću vrijednost – život. O tome se premalo razmišlja i time se čini grijeh propusta, upozorava biskup Štambuk i dodaje kako u vožnji jednako smeta onaj koji prebrzo i onaj koji vozi presporo te da bi vjernici vozači trebali biti posebno oprezni na mokroj ili smrznutoj cesti, na cestama u naselju te prilagoditi vožnju uvjetima na putu.

Vježabnje kreposti na cesti

Mons. Štambuk poručuje vjernicima, piše Križ života, da na cesti mogu vježbati kreposti poput poniznosti, strpljivosti i razboritosti.

- Poštivanje usputnih znakova vrlo je prikladan tekst naših dobrih i loših sklonosti - poručuje hrvatsko-bračko-viški biskup i poziva vjernike da budu strpljivi u prometu, posebno ako je pred njima spori vozač ili ako je crta puna te poziva da se ne razbacuju novcem na nove marke automobila, što rezultira razbuktavanjem oholosti.

Osvrnuo se i na probleme s parkiranjem, jer "parkiranje može pokazati naše razumijevanje prema drugima ili omalovažavanje drugih ako ne ostavljamo potrebiti prostor za druge".

- Možda bismo moglo to ovako kazati: Parkiraj (se) i reći ću ti tko si i kakav si! - poručuje mons. Štambuk i upozorava vjernike da tijekom vožnje ne koriste mobitel.

Primiren nastavi svoj put

- Razgovori za vožnje mogu biti uzrokom velikih nesreća i životnih pogibelji. Stani na prikladni prostor. Zaustavi se. Razgovaraj pa kreni dalje. Ako je razgovor bio šokantan, smiri se, pogledaj lijevo i desno i primiren nastavi svoj put - piše biskup te posebno poziva mlade vozače da budu oprezni u prometu.

Također poziva vjernike da preispitaju svoju savjest i da se zapitaju koliko su grijeha učinili za upravljačem automobila.

- I mi biskupi smo vozači, i svećenici su vozači, i časne sestre su vozačice, gotovo u svim našim obiteljima nema više ni magarca ni konja, ali ima konjske snage različitih motora koji mogu opasnije ritnuti od bilo kojeg konja - poručio je u svojoj ovogodišnjoj korizmenoj poslanici biskup Štambuk, koju je posvetio vožnji i vozačima autombila.

Komentara 5

FT
franjo.tahi
11:08 26.02.2010.

Bolje da je HDZ-eovcima poručio da je krađa grijeh!!!

OK
okokučnopišalo
14:50 26.02.2010.

Pametnije bi mu bilo da kupi nove naočale, pa ove što nosi su starije nego on!

OB
-obrisani-
12:41 26.02.2010.

I obavezno svi krunice na retrovizor i križeve na vjetrobransko staklo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije