okrugli stol

'Ne smiju se smanjivati izdaci za primarnu zdravstvenu zaštitu'

hzzo
Banka
04.06.2012.
u 18:43

Udio izdataka za primarnu zaštitu u odnosu na ukupne izdatke za zdravstvo lani je smanjen sa 19,7 na 16,8 posto

Novi model plaćanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bio je jedna od glavnih tema na danas održanom okruglom stolu "Primarna zdravstvena zaštita i javno-privatno partnerstvo u zdravstvu" u organizaciji magazina Banka i Ekonomskog instituta Zagreb. Pomoćnica ravnatelja HZZO-a za zdravstvenu zaštitu Dubravka Pezelj-Duliba rekla je kako će uvođenjem novog modela od 2013. do 2015. godine rad liječnika biti više pod povećalom, dok će iznosi po osiguranoj osobi, glavarine, biti niže.

– Glavarine će biti udjelno manje, stratificirane po dobi i spolu, a redefinirat će se postojeće i dobne skupine. Kod naknada za uslugu utvrdit će se košarica, cijene, a evidentirat će se preventivni postupci – rekla je Pezelj-Duliba.

Predsjednik HUP - Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu dr. Damir Biloglavov ustvrdio je pak kako se novi model gotovo uopće ne razlikuje od postojećeg.

– Nove su mjere nedovoljne, tek popis želja, a glavni je krivac HZZO, koji se nije prilagodio – rekao je Biloglav.

Predstavnici Hrvatske liječničke komore i pojedini liječnici koji su sudjelovali u raspravi rekli su kako predloženi model ipak predstavlja pomak u organiziranosti primarne zdravstvene zaštite, no zasmetalo ih je što HZZO još uvijek nije izašao s brojčanim elementima nove formule ugovaranja i financiranja primarne zaštite. Za primarnu zdravstvenu zaštitu iz proračuna za ovu godinu namijenjeno je 3,7 milijardi kuna, a obuhvaća 15 djelatnosti.

– Ne smiju se smanjivati izdaci za primarnu zdravstvenu zaštitu jer oni rastu po nižoj stopi nego ukupni izdaci HZZO-a za zdravstvenu zaštitu – upozorila je dr. Maja Vehovec s EIZ-a, dodavši kako je usto u 2011. udio izdataka za primarnu zaštitu u odnosu na ukupne izdatke za zdravstvo smanjen sa 19,7 na 16,8 posto. U obiteljskoj medicini ima 2.334 timova, od kojih su liječnici koncesionari većina, njih 1.725 ili 74 posto, dok je u domovima zdravlja njih 609 ili 26 posto. Ukupno je 2.334 timova, a prihod po timu se kreće između 400 i 450 tisuća kuna na godinu.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
18:55 04.06.2012.

u čemu je sad tu problem?!! u visini glavarine? pa zašto bi ona morala biti fiksna, svake godine sve veća? ako liječnik obradi mjesečno 120 pacijenata (jako loš izraz, al eto..), a drugi mjesec 90, ne može primiti istu paru za taj rad! plus da i tu treba razliku napraviti. pa nije isto jeste li došli na servis s mercedesom ili jugićem! hoću reći...da trebamo ukinuti obvezno zdravstveno osiguranje, i uvesto totalnu slobodu izbora osiguravatelja. naravno, uz jaku pasku države, da se ne igraju premijama, a da se nudi vrlo malo usluga. pa da vidimo odnos doktora i pacijenta, kad mu plaća direktno ovisi o zadovoljstvu 'mušterije'! i kad pacijent na hodniku poviče, ili zatraži prijem kod šefa, da se požali radi nesavjesnog rada tamo nekog mesara, da vidimo odnose... fali malo...senzibilnosti. previše se izdvaja za zdarvstvo, prevelike plaće imaju. ako će pobjeći van, nek idu, al nek plate studij! zato treba studiranje biti samo uz plaćanje, pa ćemo imati jako lijepe vazalne odnose... hožeš van? nema problema, plati 100.000 eura školovanje, i putuj!

DU
Deleted user
21:04 04.06.2012.

@nekakav u svemu se slažem, samo, ne prolazi to kod nas naši vole izraze "besplatno" zdravstvo (kao da će liječnik raditi za 5000 kn),"besplatno" školstvo, besplatno ovo,ono,pa zato imaš kuverte,a u posljednje vrijeme hapšenja zbog mita, tako da će tvojj predloženi sistem "ako platim ,imam" vrlo brzo zaživjeti ,jer on već i postoji u sivoj zoni. Uvijek me fasciniralo, kad kod američkog liječnika te sestra uputi: "platite račun na izlazu"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije