Oštro po upravama

'Ne znaju voditi tvrtke, ali zato znaju naplatiti svoje ugovore'

Slavko Linić
Sanjin Strukić/PIXSELL
13.06.2013.
u 12:09

Ministar financija pred gostima iz regije oprao menadžere javnih poduzeća, ali i vlast zbog sporog restrukturiranja

Restrukturiranje javnih poduzeća kasni, previše se troši na uprave i zaposlenike, a malo na razvoj. Stoga ćemo ubuduće biti agresivniji prema upravama i nadzornim odborima, čije plaće trebaju ovisiti o rezultatima poslovanja, a ne o tome “koliko se tko uspio ukrcati na proračun”, kazao je ministar financija Slavko Linić na konferenciji o sustavu unutarnje kontrole koja se održala u Zagrebu na poticaj Europske komisije.

Građani plaćaju sve


Gosti su bili predstavnici zemalja u regiji, i to iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Turske i Islanda. Ministar je bez uvijanja kazao da imamo 30 ili 40 tvrtki koje smo stvorili, poput HŽ-a i Croatia Airlinesa, koje samo gube novac.

– Navikli smo da porezni obveznici plaćaju sve – rekao je Linić i dodao kako građani plaćaju i željezničku infrastrukturu i plaće na željeznici i još mnoge druge stvari. Uprave javnih poduzeća ne znaju pokrenuti procese u tim tvrtkama, već sve prebacuju u javni dug, ali znaju unaprijed naplatiti neka svoja ugovorna potraživanja s prekomjernim iznosima koji su neprimjereni za zemlju. Ništa bolje nije ni u javnom sektoru, zdravstvo ima 5 milijardi kuna neplaćenih računa, a poslovanje bolnica opterećuju automehaničari, domari, vešeraji, kuhinje i vrtlari. – Na sveučilištima je najveći problem zamjena za spremačicu kad ode na godišnji. Kada jedna čistačica oboli, nema Boga da je druga zamijeni – otvoreno je kazao Linić. Najavio je da će plaće uprava ubuduće ovisiti o rezultatima.

Sustav kontrola

Uspostava sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru (sustav PIFC-a) bila je u pretpristupnom razdoblju jedno od mjerila za ispunjavanje u okviru poglavlja 32 - financijski nadzor, čiju je provedbu usmjeravala i koordinirala Središnja harmonizacijska jedinica Ministarstva financija.

>>Na jesen slijedi novo naštimavanje brojki kao uvertira u tešku 2014.!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije