AUSTRIJSKE POSTIZBORNE (NE)PRILIKE

Nehammer odbio koalirati s Kicklom: 'Ne želim mu biti stremen za penjanje na konja. Nije spreman preuzeti odgovornost'

Austrian Chancellor and head of Peoples Party Karl Nehammer addresses the media in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/3
15.10.2024.
u 19:20

Kicklov FPÖ je relativni pobjednik nedavnih parlamentarnih izbora u Austriji s 29 posto glasova te je u potrazi za koalicijskim partnerom. Nehammerovi narodnjaci (ÖVP) su bili drugi s nešto više od 26 posto glasova, a socijaldemokrati (SPÖ) treći s 21 posto naklonosti biračkog tijela

Austrijski kancelar i šef Narodne stranke (ÖVP) Karl Nehammer je danas poslijepodne, nakon sastanka u četiri oka s čelnikom krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Herbertom Kicklom obznanio javnosti, na konferenciji za medije, da "ne namjerava koalirati s Kicklovim slobodnjacima". "Ne s Kicklom", poručio je Nehammer dodavši: "Moje su premise jasne. Ono što sam rekao prije izbora vrijedi također i nakon izbora".

Da podsjetimo, Kicklov FPÖ je relativni pobjednik nedavnih parlamentarnih izbora u Austriji s 29 posto glasova te je u potrazi za koalicijskim partnerom. Nehammerovi narodnjaci (ÖVP) su bili drugi s nešto više od 26 posto glasova, a socijaldemokrati (SPÖ) treći s 21 posto naklonosti biračkog tijela. Glavni i u Austriji dosad neviđeni problem, kako je rekao austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, je što "nitko ne želi koalirati s izbornim pobjednikom", što je prvi čovjek u državi nazvao "klasičnom pat situacijom".

Međutim, Kicklu i njegovoj stranci nije povjerio mandat za sastav nove austrijske Vlade. Umjesto toga naredio je čelnicima tri najveće austrijske stranke po glasovima birača, Herbertu Kicklu (FPÖ), kancelaru Karlu Nehammeru (ÖVP) i Andreasu Bableru (SPÖ), da međusobno razgovaraju, s ciljem postizanja "jasnoće", tko s kime može, a tko ne, jer se radi o "ozbiljnim odgovornostima". Prvi sastanak održan je danas između Nehammera i Kickla, dva i pol tjedna nakon parlamentarnih izbora.

Rezultat je bio Nehammerova "odbijenica" Kicklu. "Ne radi se o pitanju simpatija između nas ili volimo li se ili ne, nego o spremnosti za preuzimanje političke odgovornosti. Kickl za to nije spreman", konstatirao je Nehammer. "A ja neću ni kao kancelar ni kao šef stranke biti Herbertu Kicklu stremen (opp. okvir za stopala pri penjanju na konja)", naglasio je šef narodnjaka, potkrijepivši tu izjavu s više primjera. Nehammer je rekao kako je Kicklovo postupanje "često protivno sigurnosti Austrije". 

VEZANI ČLANCI:

Kao opasnost za sigurnost Austrije, konzervativni šef narodnjaka također je naveo Kicklovo neodgovorno ponašanje za vrijeme pandemije koronavirusa i njegove teorije zavjere. Zatim je spomenuo da je kao šef FPÖ-a "otvorio ulazna vrata interesima Ruske Federacije". U Kicklove minuse Nehammer je ubrojio i njegov "stav o demokraciji". "Taj stav ja najdublje odbacujem", rekao je Nehammer.

Ustvrdio je kako je "naći kompromis osnova demokracije". U nastavku je austrijski kancelar rekao kako "nije prihvatljivo da Kickl uvijek iznova naglašava da Sky Shield dovodi u opasnost neutralnost Austrije, sijući tako strah među ljudima". Nehammer je također jasno dao na znanje da "ozbiljno uzima 1,4 milijuna Kicklovih birača", uz napomenu da se ne smije zaboraviti da 72 posto austrijskih birača nije glasalo za Kickla. Poslao je i poruku da je važno "s mjerom postupati i učiti iz povijesti, također i iz tamnih stranica austrijske povijesti".

FOTO Vještice iz Buče ruše ruske dronove: 'Imam 51 godinu, 100 kg i ne mogu trčati. Mislila sam da će me poslati kući'

Austrian Chancellor and head of Peoples Party Karl Nehammer addresses the media in Vienna
1/20
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije