USTRIJSKI PREDSJEDNIK POVJERIO ŠEFU NARODNJAKA SASTAV VLADE

Nehammer: 'Prihvaćam mandat'. Izjasnio se za tročlanu koaliciju

Austrian Chancellor and head of (OeVP) Karl Nehammer gives a press statement in Vienna
Foto: ELISABETH MANDL/REUTERS
22.10.2024.
u 21:20

Prethodni i vjerojatno budući austrijski kancelar je također izjavio da se je svjesno kako “izborni rezultat sigurno nije nalog za razmišljanje “ajmo dalje kao i dosad”. “Naša zemlja treba promjene i reforme - s hrabrošću i djelima, kako bi mogli savladati izazovnu budućnost”, poručio je kancelar. Napomenuo je kako će uzeti u obzir želje svih birača, posebice FPÖ-ovih, koji mu “ovaj put nisu poklonili povjerenje”. “Politika može vratiti povjerenje, samo ako je svjesna odgovornosti i drži se zadane riječi”, dodao je.

Ovaj mandat prihvaćam, sa svom čestitošću i ozbiljnošću”, rekao je u utorak poslijepodne na konferenciji za medije u Saveznom kancelarstvu u Beču čelnik drugoplasirane Narodne stranke (ÖVP) kancelar Karl Nehammer, nakon što mu je danas prijepodne austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen povjerio mandat za sastav vlade. “Sve ću poduzeti da Austrija ima stabilnu saveznu vladu koju podržava široka parlamentarna većina”. istakao je Nehammer. Uz opasku: Kako je to “osnova demokracije”. I u ovom slučaju kada “stranka s najvećim brojem glasova nije dobila apsolutnu većinu.

Naime, krajnja desna Slobodarska stranka (FPÖ) na čelu s Herbertom Kicklom relativni je pobjednik izbora za novi saziv austrijskog parlamenta Međutim njenih osvojenih 29 posto glasova 29. rujna, nije bio problem. Glavni problem je bio da ostale stranke nisu željele u koaliciju s njezinim čelnikom Kicklom. To je bio i razlog da je u utorak austrijski predsjednik zaobišao izbornog pobjednika Herberta Kickla i njegov prvoplasirani FPÖ, te mandat za sastav nove austrijske vlade povjerio čelniku drugoplasiranih narodnjaka, kancelaru Nehammeru.

Prethodni i vjerojatno budući austrijski kancelar je također izjavio da se je svjesno  kako  “izborni rezultat sigurno nije nalog za razmišljanje “ajmo dalje kao i dosad”. “Naša zemlja treba promjene i reforme - s hrabrošću i djelima, kako bi mogli savladati izazovnu budućnost”, poručio je kancelar. Napomenuo je kako će  uzeti u obzir želje svih birača, posebice FPÖ-ovih, koji mu “ovaj put nisu poklonili povjerenje”. “Politika može vratiti povjerenje, samo ako je svjesna odgovornosti i drži se zadane riječi”, dodao je.

Nehammer je poručio kako “on stoji iza politike stabilnosti i sredine”. “Za Austriju i njene stanovnike želimo pronaći najbolja rješenja. I tako ono što nas povezuje staviti ispred onoga što nas razdvaja”, istaknuo je šef narodnjaka i mandatar za sastav austrijske vlade.

“Prema želji  saveznog predsjednika započeti ću produbljujuće razgovore sa SPÖ-om. Bit će nam još potreban i treći partner”, pojasnio je Nehammer, budući da narodnjaci sa socijaldemokratima zajedno imaju “samo” 93 mandata od potrebnih 92 za parlamentarnu većinu. Dakle, za stabilnost vlade o kojoj govori Nehammer, biti će potreban i treći partner, a u obzir dolaze jedino liberali Neosa ili Zeleni. Prema posljednjim procjenama više šansi za ulazak u vladajuću koaliciju ima Neos. A to govori, kako komentiraju domaći mediji da bi “politički brak”, prvi put u austrijskoj postizbornoj povijesti mogao biti sklopljen između tri stranke: ÖVP - SPÖ - Neos.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije