ZAKOPANE SJEKIRE

Nekoć bi ga Ćiro "ubio", a danas zajedno piju

08.11.2003.
u 00:00

Ma, ja Ćiru volim i on mi je simpatičan, kaže Ivo Pukanić, ali mora paziti što govori

ZAGREB - Saslušanjem Ive Pukanića i novinara Večernjeg lista Hrvoja Dečaka, u Općinskom sudu nastavljen je postupak protiv Miroslava Ćire Blaževića zbog prijetnje ubojstvom 1999. tada glavnom uredniku Nacionala. Očito je protek vremena učinio svoje, jer je jučer rasprava okončana prijateljski - zajedničkim odlaskom na piće Pukanića i Ćire. Pukanić je svjedočenje počeo kazavši da je u kolovozu 1999. Ćiro, s kojim je bio u dobrim odnosima, nazvao njegovu suprugu....

- Ma i sada sam ja s njim dobar, no u to vrijeme malo se čudno ponašao, smatrao me neprijateljem režima i Tuđmana, što nije bilo daleko od istine.

Prijetio mi je generalima

- Uglavnom, rekao je mojoj ženi da se pazim jer bi mi grupa od 15-ak generala mogla doći glave. Taj poziv prestrašio mi je ženu i dijete, pa sam se s Ćirom našao u Intercontiju. Tada mi je kazao da je i on u grupi tih generala, ali da ih je uspio "zablokirati" u naumu, te da više ne pišem gluposti - svjedočio je Pukanić.

Priznao je da nikad nije pomislio da bi ga Ćiro osobno mogao ubiti.

- Ma, ja Ćiru volim i on mi je simpatičan. Ali, tada je imao najveći utjecaj poslije Tuđmana, i ta njegova izjava da bi me trebalo bejzbolskom palicom bila je poziv na javni linč. Nekoliko mjeseci nakon toga ljudi su me sretali na ulici i dobacivali da je Ćiro dobro rekao kako me treba bejzbolskom palicom. Tužio sam ga jer Ćiro mora imat javnu odgovornost za ono što kaže... - pojašnjavao je Pukanić.

Kako je u optužnom prijedlogu citirana i Blaževićeva izjava iz veljače 1999., data Večernjem listu: "I ja sam ga htio ubiti da bih spasio državu, a za to bih ubio svakoga" svjedočio je i naš novinar Hrvoje Dečak.

- Jeste li po Ćirinoj intonaciji ocijenili da je mislio ozbiljno, ili je to bila metaforička izjava? - pitao je Ćirin branitelj Zvonimir Hodak.

- Okrivljeni je znao da tražim izjavu za novine. Ja sam prenio samo ono što je rekao, a je li g. Blažević mislio metaforički to će vam on sam reći - uzvratio je Večernjakov novinar.

Hvala prijatelju

Nakon što su se u sudnici sve vrijeme oslovljavali s "prijatelju", rasprava je završene komplimentiranjem sukobljenih strana, pa je Ćiro na kraju uskliknuo: - Želim se zahvaliti Pukaniću jer je dobro interpretirao ono što sam rekao. Rušio je tadašnju vlast i uspio je!

- Ja bih se zahvalio Ćiri to što misli da sam uspio srušiti vlast - uzvratio je Pukanić. Nakon takvog "čašćenja" nije im preostalo nego da zajedno odu na piće. Uostalom, još u sudnici i Pukanićev odvjetnik Čedo Prodanović shvatio je da za njega tu nema posla:

- Trebao si mi reći da ne moram dolaziti - obratio se Pukaniću.

Dijana Jurasić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije