SLUČAJ PAO NA SUDU

Nema dokaza da su podvodili sestrice

juro s.
Foto: Vedran Balen/VLM
1/3
25.10.2013.
u 09:25

Dvije djevojčice danas su smještene u udomiteljskoj obitelji, a jedna je u ustanovi socijalne skrbi

Juro S. (53) nepravomoćno je jučer na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu oslobođen optužbe za podvođenje i spolni odnos s maloljetnicama jer nije dokazano da je počinio to nedjelo. Oslobađajuće su presude izrečene i S. U. (23), osumnjičenoj za podvođenje i navođenje na prostituciju svojih triju maloljetnih sestara s teškoćama u razvoju u dobi od 13, 14 i 15 godina te još četvorici klijenata koji su, prema optužnici, spolno općili s djevojčicama.

>> Sa svojim svodnikom podvodila tri sestrice

Postupci protiv djelatnica

Doznajemo da su oslobađajuće presude izrečene jer su djevojčice u više navrata mijenjale iskaze, a kako se sve događalo prije tri godine, nije bilo materijalnih dokaza kojima bi se potkrijepile njihove priče. U sudnici se na izricanju presude pojavio tek glavni osumnjičeni, koji je onamo doveden iz istražnog zatvora u kojemu je proveo gotovo devet mjeseci, te jedan od četvorice klijenata. Ravnateljica brodskog Centra za socijalnu skrb Slavica Nikšić kazala je da će tri djevojčice, od kojih su dvije smještene u udomiteljskoj obitelji, a jedna u ustanovi socijalne skrbi, do daljnjega ostati tamo gdje jesu.

– S obzirom na ostvaren napredak, naša je procjena da je za djevojčice najbolje da ostanu tamo gdje su sada. Osim toga, djecu nismo izdvojili samo zbog sumnje u seksualno iskorištavanje, nego općenito zbog neodgovarajuće roditeljske skrbi – kaže Nikšić.

Presuda je mnoge iznenadila jer je slučaj, koji je u siječnju ove godine u selu 30-ak km udaljenom od Slavonskog Broda otkrila inspekcija Ministarstva socijalne politike i mladih, uzburkao hrvatsku javnost. Iz obitelji s većim brojem djece nakon duljeg zanemarivanja izdvojena su najugroženija djeca, a ostala ostavljena na skrb roditelja. Ministrica Milanka Opačić još je tada najavila podnošenje prijava protiv svih odgovornih, uključujući i nemarne djelatnice Centra. Neke od njih u međuvremenu su otišle u mirovinu, a protiv drugih se vode postupci.

– Sve spoznaje o slučaju do kojih je došla inspekcija Ministarstva socijalne politike i mladih proslijedili smo svojedobno mjerodavnima, a sudske odluke ne mogu komentirati – poručila je ministrica Opačić.

“Nije bilo dokaza”

Inače, Juro S. već je prije nepravomoćno osuđivan za ista djela, a zanimljivo je da je u jednom od prethodnih slučajeva njegova žrtva bila i sada oslobođena S. U., koja je također blago mentalno retardirana. Iako se S. U. na prvom ispitivanju izjasnila krivom, to očito nije utjecalo na presudu.

– Kod osoba s takvim oštećenjima teško je doći do prave istine jer one danas govore jedno, a sutra drugo. Oslobađajuća presuda ne znači da optuženici nisu počinili djelo, nego samo da nije bilo dovoljno dokaza da ih se proglasi krivima. A dokazi su zaista takvi da se mogu tumačiti na jedan i na drugi način – ističe tužiteljica Božena Jurković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije