Suđenje za iznudu

Nema dokaza da su prijetili ‘Ndranghetom

nikica
Foto: Žarko BašićPIXSELL
19.11.2013.
u 20:39

Sudsko vijeće smatralo je da nema dokaza za ono što se optuženicima stavljalo na teret

Nikica Jelavić, Zoran Pripuz, Radovan Štetić i Miroslav Vuković Olio nepravomoćno su na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu oslobođeni optužbi za iznudu nad dr. Borisom Ljahnickim. Riječ je o ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu oslobađajuću presudu.

Nenaplativi čekovi

Teretili su se da su 1997. i 1998. nizom prijetnji od Ljahnickog iznudili oko 2,4 milijuna kuna. Prema optužnici zagrebačkog ODO-a Štetić i Vuković su Ljahnickom predali 14 čekova raznih novčarskih tvrtki ukupnog iznosa oko 450.000 njemačkih maraka iako su znali da su čekovi nenaplativi. Potom su tražili da im nadoknadi štetu od 650.000 njemačkih maraka, pri tome tvrdeći da su čekovi vlasništvo kalabreške mafije koja je u tom poslu pretrpjela veliku štetu. Štetić i Vuković su, prema optužnici, tvrdili Ljahnickom i da ga štite od talijanske mafije, a teretili su se i da su ga u rujnu 1997. odvezli u Čatež te mu kazali da ga više neće štititi. Tvrdili su mu i da su u istom hotelu Talijani te da je bolje da ga ne vide jer bi ga u protivnom mogli i ubiti. Kao znak dobre volje za rješavanje te situacije tražili su da im Ljahnicky odmah da 30.000 njemačkih maraka, a pustili su ga nakon što je on nazvao svoju suprugu te od nje zatražio da posudi novac od susjeda. Nije uspio skupiti cijeli iznos, no Štetiću i Vukoviću predao je 11.000 njemačkih maraka, navodilo se u optužnici. U toj priči Jelavić i Pripuz su, prema optužnici, bili oni koji su iz pozadine vukli sve konce, odnosno oni s kojima su se Štetić i Vuković dogovorili o iznudi od Ljahnickog.

Naplatili su tri samo čeka

No sudsko vijeće smatralo je da nema dokaza za ono što se optuženicima stavljalo na teret. U obrazloženju presude navedeno je da nema dokaza da su se Jelavić, Pripuz, Štetić i Vuković dogovorili da iznude Ljahnickog. Po stavu vijeća nije dokazano ni da su Štetić i Vuković znali da su čekovi koje su predali Ljahnickom nenaplativi, tim više što su tri od tih 14 čekova naplaćena.

>> Za Štetića radio i Slovenac koji se godinama skrivao u Hrvatskoj

Komentara 1

TO
TomekZagreb
07:35 20.11.2013.

hahahahaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije