KRIZA Hladnoća u šoping-centrima i proizvodnim pogonima

Nema milosti, bez plina će ostati i pekari

10.01.2009.
u 19:04

Radnici u trgovačkim centrima diljem Hrvatske u kojima je grijanje na plin danas su na posao došli u skafanderima, s kapama, šalovima i rukavicama koje nisu skidali cijelog dana. Distributeri su, poštujući odluku Vlade, zavrnuli plinske slavine i u velikim proizvodnim pogonima.

Gazprom kaže kako je nastavio minimalne isporuke plina kao 'čin dobre volje'

Slovačka odlučila ponovno pokrenuti svoj nuklearni reaktor

Čak 30 tvrtki u Zagrebu odbilo iskapčanje plina!

Kako se može ukrasti plin

Ukrajina potpisala sporazum

Skupi strojevi
– Distributeri plina, kojih u Hrvatskoj ima 37, odlučit će kojim će redoslijedom zatvarati ventile proizvođačima. Nema iznimaka, no ususret smo izišli onim tvrtkama koje imaju skupe strojeve te bi im potpuno isključenje plina pokvarilo milijune eura vrijedne strojeve.

Njima će se najprije smanjiti dotok plina. Iznimke neće biti ni pekarne makar to značilo da neće biti kruha – rekao je Tomislav Mazal, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva. Da će redukcija plina ostaviti prazne police s kruhom, potvrdio je i Vinko Čilaš iz Pan Peka.

– Za proizvodnju se koristimo samo plinom. I ne možemo štedjeti jer nam je za pečenje potrebna određena temperatura. Ako nas isključe, neće biti kruha. A to povlači katastrofalne posljedice jer opskrbljujemo mnoge bolnice, škole i vrtiće – kazao je Čilaš. No, Davorin Hrsto, direktor Žitozajednice koja okuplja većinu velikih pekara, kaže da opasnosti od nestašice nema jer ako neki pogon ne bude mogao raditi, njegove narudžbe pokrit će drugi.


Trgovci su danas kupovali veste da bi izdržali
Foto:
Boris Ščitar

Neki su proizvođači odmah reagirali na preporuku Plinare, pa su, primjerice, u Luri već u srijedu s plina prešli na lož-ulje. Iako je većina trgovaca u Mercatoru u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici i u Konzumu u susjedstvu danas radila u dvostrukoj odjeći, ona im nije pomogla.

– Smrzavam se cijelog dana! – požalio se mladi prodavač Josip P. u Mercatoru pokazujući četiri majice koje je navukao.

– Ne možemo raditi po hladnoći. Ujutro smo kupili dvije grijalice – kazao je frizer Denis (21). Trgovkinja u dućanu s odjećom potrošila je pak tristo kuna na vestu koju je kupila ujutro na brzinu “da preživi dan”. U Konzumu, nekoliko metara dalje, prodavačice su pomirljivo kazale da im “i nije tako hladno jer se stalno kreću”. No, priznaju da su im se neki kupci žalili na hladnoću. Isporuka plina svim komunalnim potrošačima, među njima i trgovačkim centrima te malim obrtnicima prekinuta je danas i u Osijeku koji se probudio na -10 stupnjeva, a trgovci na blagajnama i uz infopultove odmah su postavili električne grijalice.

Trgovci u skafanderima
Isporuka plina danas oko 14 sati još nije bila prekinuta pekarni Kruna, najvećem dobavljaču kruha u Osijeku. Kako su nam rekli u Kruni, nadaju se da će biti izostavljeni jer bez plina nema ni proizvodnje, pa ni kruha za Osječane. Hep Plin pak iskapčao je potrošače tijekom cijelog današnjeg dana, a sukladno Vladinoj odluci, najjeftiniji energent i dalje će isporučivati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i školama.


Foto: Patrik Macek

U Pevecu nadomak Rijeci plinom se koriste u kuhinji u kojoj se priprema oko 1200 obroka na dan te za grijanje. Uz bojazan da će se “gazda ljutiti”, prodavačice ipak otkrivaju da im je hladno, rade u skafanderima, a i kupci ostaju zabundani. Riječki “Tower centar” grije se klimom, na struju.

U riječkom Energu doznajemo da nijednog korisnika plina nisu iskopčali te da nisu smanjivali isporuku plina.Lipik glas, čija proizvodnja stakla ovisi jedino o plinu, radi smanjenim kapacitetom. Ne stigne li plin do ponedjeljka, proizvodnja će stati u srijedu. U Koprivnici su zatvorili bazene Cerine, a radnike poslali na godišnji odmor. Trgovačkim centrima temperaturu su smanjili na pet celzijevih stupnjeva.


Svi rade, u neke tvrtke plombere ne puštaju

Dok su plomberi plinskih ventila bez ikakvih neugodnosti zapečatili tri dotoka plina u Teniskom centru Cmrok Ive Majoli, požalili su se da ima mjesta gdje ih “domaćini” ne dočekuju ljubazno i civilizirano kao što je to učinio Ivin brat Dado Majoli. Kažu da ih ne žele pustiti u prostorije u kojima su ventili pa to moraju “riješiti na drugi način”. No nisu otkrili kojim se metodama koriste da bi obavili posao. Dok traje obilazak velikih tvrtki u Zagrebu, zagrebačka Gradska plinara za zapečaćivanje plinskih ventila angažirala je i radnike koji rade na drugim radnim mjestima, primjerice, one odčitavanju brojila. (pam)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije