Linić uvjerava:

'Nema nesuglasica o porezu na nekretnine između SDP-a i HNS-a'

hrvatski sabor,nada čavlović smiljanec,slavko linić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
27.11.2012.
u 18:14

– Imamo različite pristupe, različita razmišljanja i imamo četiri mjeseca vremena da svaki detalj zakona raspravimo – kazao je Slavko Linić

Ministar financija Slavko Linić utvrdio je da nema nesuglasica između SDP-a i HNS-a oko poreza na nekretnine, zaključivši da je to pokazala i današnja rasprava o proračunu.

– Imamo različite pristupe, različita razmišljanja i imamo četiri mjeseca vremena da svaki detalj zakona raspravimo, tako da i uvjete i vrijeme u kojima mislimo da bi ga trebalo primijeniti možemo itekako ekonomski elaborirati i ocijeniti s "da" ili "ne". Prema tome, četiri mjeseca rasprave pokazat će vrlo jasno gdje smo i za što smo, na koji način ćemo se dogovoriti. Za odnose u koaliciji nema nikakvih prijepora – kaže Linić koji se osvrnuo i na izjavu HNS-ova ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji je rekao da se ta stranka zalaže za porez na imovinu, a ne na nekretnine.

"Četiri mjeseca dovoljno je za promjene"

– Ako rasprava u četiri mjeseca pokaže da je potrebno zahvatiti i kamatu i neku imovinu kao što su to kulturna bogatstva – to su uvijek stvari o kojima se može razgovarati. Prema tome, četiri mjeseca dovoljno je da i u tom dijelu napravimo promjene, ali moraju vrlo jasno reći žele li da to učinimo, a mi ćemo pokušati i u raspravama utvrditi zašto mislimo da u ovom trenutku to nije prihvatljivo – nastavlja ministar financija dodavši da model usuglašavanja znači prihvaćanje pojedinih sugestija, rješenja i korigiranje onog što je predloženo.

– To smo radili i kod zakona o financijskom posredovanju kada smo odustali. Odustali smo kad je HUP predložio da ne idemo s nekim rješenjima za koja su rekli da nisu potrebna. Prema tome, usuglašavanje služi tome da međusobno popravimo prijedloge koji su pred nama i svatko je dobro došao – zaključio je Linić.

>>Šest ključnih pitanja i odgovora o porezu na nekretnine

Komentara 7

Avatar deziderij
deziderij
06:56 28.11.2012.

Treba biti političar i debelokožac pa ovako javno lagati, i u lice, cijeloj sitnozuboj javnosti. "Nema nesuglasica ....." laže unjkavi a ni sa samim sobom se ne može usuglasiti. I takav može biti ministar ? Ajme si ga nama.

DU
Deleted user
08:58 28.11.2012.

Prije godinu dana i ja sam bio za porez na nekretnine, ali na ovakav način... Sad sam odlučno protiv. Recimo porez ide na kućicu u građevinskoj zoni, ali neće se porezovat nečija privatna šuma ili oranice. Zašto? Nije li to nekretnina? Osim toga, bilo je u startu govora o porezu na imovinu. Nije li imovina i štednja u banci, dionice.. Inače, sama namjera je u redu, smanjiti poreznu presiju na rad, a prebacit je na imovinu. Međutim, poučeni dosadašnjim iskustvom, Liniću nije za vjerovat. Eto, on tvrdi da se povećao PDV za 2 posto, ali zato je smanjeno izdvajanje za zdravstvo 2 posto i on tvrdi da je to egal. Daleko od toga. Zar on misli da smo toliko glupi. Ukratko, neće biti prenošenja porezne presije, nego će sve svršit na POVEĆANJU ukupnog poreznog opterećenja, kao obično

PA
padobranacn
18:31 27.11.2012.

Treba uvesti porez na nekretnine pa imaju ga sve Evropske zemlje ne vidim razlog zasto ga nebi imala i Hrvatska..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije