Ministar Ostojić:

'Nema razloga za strah i paniku zbog virusa zapadnog Nila'

Rajko Ostojić
Žarko Bašić/PIXSELL
12.09.2013.
u 09:42

– U Hrvatskoj je do danas bilo hospitalizirano 11 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom zapadnog Nila, sada ih je u bolnicama četvero – rekao je Ostojić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je za Hrvatski radio da nema razloga za paniku i strah zbog virusa zapadnog Nila, piše HRT.

– U Hrvatskoj je do danas bilo hospitalizirano 11 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom zapadnog Nila, sada ih je u bolnicama četiri. Dakle, nema razloga za paniku i strah – rekao je Ostojić te dodao kako to nije epidemija i da se u Hrvatskoj može govoriti samo o "sporadičnim slučajevima".

– Čeka se potvrda iz referentnog centra u Italiji, ali na osnovi iskustva iz prošle godine, kada je bilo nekoliko slučajeva, s velikom vjerojatnošću se može govoriti da su ovi pacijenti oboljeli od te infekcije – rekao je Ostojić.

Oboljeli su uglavnom s područja Zagreba i Zagrebačke županije, dok je jedna pacijentica iz Međimurja. Kod svih 11 pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi utvrđena je upala moždanih ovojnica ili mozga.

Kako se zaštititi?

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavila je upute građanima kako spriječiti eventualno širenje zaraze.

Budući da se virus prenosi ubodom zaraženog komarca, najučinkovitije je "potamaniti" ih, stoga se savjetuje:

– ukloniti nakupljenu vodu oko kuće:

– isprazniti ili čvrsto (hermetički) zatvoriti različite spremnike za vodu

– redovito prazniti vodu (barem jednom tjedno) iz starih autoguma, plitica lonaca za cvijeće i drugih otvorenih posuda svih vrsta koje mogu zadržavati vodu ili ih ukloniti

– držati oluke i odvode prohodne i čiste

– održavati septičke jame, držati ih hermetički zatvorenima; u septičku jamu naliti tanki sloj mineralnog, parafinskog ili bijelog ulja (ekološki prihvatljivo ulje koje se može kupiti u poljoprivrednoj ljekarni) koje će se razliti po površni i stvoriti tanki film koji onemogućava ličinkama disanje na površni vode.

Najbolje mjere individualne zaštite od komaraca su upotreba sredstava koja odbijaju komarce – repelenata (kada je nužno) i držati se uputa za njihovo korištenje, zaštititi prozore i vrata mrežama protiv kukaca pri boravku na području gdje je populacija komaraca visoka (močvarno ili vlažno područje, vlažno šumsko područje i sl.) nositi dugačke rukave i hlače.

>>U Hrvatskoj 11 osoba zaraženo virusom zapadnog Nila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije