Nenad Kukurin

To što je ova vlada nosila ime Kukuriku nije naštetilo restoranu

17.07.2010. Kastav -  Restoran Kukuriku i vlasnik Nenad Kukurin.
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/3
10.05.2015.
u 17:37

Iako nije zgodno kad vas se povezuje s jednom političkom opcijom, ovi iz druge političke opcije nisu nam prestali dolaziti

U Kastvu, u restoranu Kukuriku, onom starom na Fortici i novom u istoimenom hotelu na Trgu Lokvina, u svojoj je dugogodišnjoj karijeri vrhunskog ugostitelja 49-godišnji Nenad Kukurin ugostio sve hrvatske predsjednike i premijere. Zoran Milanović, Radimir Čačić i Ivan Jakovčić u njegovu su restoranu u srpnju 2009. godine udarili temelje tada oporbenog saveza koji je godinu i pol kasnije preuzeo vlast na parlamentarnim izborima.

Lagana hrana

U međuvremenu je u politički savez ušao i HSU Silvana Hrelje. Uz kasni ručak koji se protegao do večeri dogovorena je suradnja i zajedništvo za izbore, a iz Kastva je te večeri Hrvatskoj poručeno da postoje političke snage koje su spremne preuzeti odgovornost za vođenje zemlje. Učas je novostvorenom savezu nadjenuto ime Kukuriku koalicija, nadimak koji je kasnije i službeno preuzela, iako su jedno vrijeme nastojali biti Kastavska grupa.

Dotad nadaleko poznat po svojoj kreativnoj mediteranskoj kuhinji, dobroj hrani u maniri "slow fooda" utemeljenoj na tradiciji, sezonskim i lokalnim namirnicama, restoran kojemu i nije trebala reklama, ali je uvijek dobrodošla, Kukuriku je postao i politički pojam.

Oporbeni trojac

– Ne sjećam se više što se jelo, prošlo je gotovo šest godina. Ali znam da su i oni, kao i većina naših gostiju, prepustili da im izaberemo jelovnik jer kod nas to tako ide. Mi samo pitamo: meso ili riba? I krenu sljedovi. Odabiru biranih vina Ivan Jakovčić, vrsni znalac i sommelier, dao je svoj doprinos, atmosfera je bila ugodna, sigurno i poticajna, možda nije baš sve slučajnost. Kastav je grad reformatora i prosvjetitelja, grad u kojem živimo i radimo s geslom "Složimo se", možda su to osjetili "u zraku" – prisjeća se Kukurin.

Tog su dana uz vodeći trojac u Kastvu bili i Ivan Dragovan, Josip Leko, Zlatko Komadina, Vesna Pusić i Damir Kajin, o čemu svjedoče novinske fotografije. No Kukurin se, ni za uspomenu, nije fotografirao s gostima jer mu to ni inače nije običaj. Ni u starom restoranu na Fortici, u čijoj je konobi blagovalo društvo današnjeg premijera, ni u novom restoranu hotela Kukuriku, nema fotografija poznatih i uglednih gostiju. Jer, kaže Nenad – mora se poštovati njihova privatnost, u restoran se dolazi dobro jesti i piti, a ne se "slikavat". Zidove krase umjetnička djela s kojih ponosno gledaju "petehi", a i police su pune figura pijetlova sa svih strana svijeta koje Kukurinu daruju gosti. Pijetao je Kukurinima zaštitni znak, a Kukuriku koalicija, kad su Kastav u studenome 2010. ponovno izabrali za mjesto formaliziranja prijašnjih dogovora potpisivanjem sporazuma "Savez za promjene", najavila je rađanje nove političke zore uz "moćnog peteha". Savez je tada proslavljen uz pjenušac poslužen na terasi novog restorana Kukuriku, no na ručku se društvo nije zadržalo.

Iz današnje perspektive gledano, Kukurin, čiju su uzrečicu "neću politiku u svoju butigu" opovrgnuli svima znani akteri i događaji, danas priznaje kako mu je drago da je njegov restoran ušao u povijesnu priču.

– Sadašnja vlada prepoznatljiva je po imenu Kukuriku, definitivno je i to reklama, nije mi naštetilo iako nije zgodno da te se povezuje s jednom političkom opcijom. Kod nas su svi dobrodošli, nisu jedni poželjni, a drugi nepoželjni, nisu oni iz druge političke opcije prestali dolaziti zbog toga što je koalicija ovdje nastala. I jedni i drugi bili su moji gosti i prije i poslije i sada su – kaže kastavski ugostitelj dodajući da je i prethodna vlada, barem većina njezinih članova, dolazila u njegov restoran.

Ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije zaobišla kastavski restoran. Bilo je to u vrijeme dok je bila ministrica, sjeća se Kukurin. Nikad, nastavlja, nije bilo negativnih konotacija održanog sastanka. Često se domaći turisti, koji pohode Kastav, ako i ne uđu u restoran, zaustave pred njim i pitaju je li to ono mjesto gdje su se sastali... Ili naglas komentiraju: "Ovdje su se našli, tu je nastala Milanovićeva koalicija".

Jesu li mogli bolje?

Kad je Kukuriku koalicija preuzela vlast, Kukurin im je zaželio da budu uspješni na dobrobit svih. Danas, ne želeći procjenjivati koliko su napravili, jesu li mogli bolje i više, kaže da je situacija bila teška i da nikome tko je tada preuzeo vođenje države zadaća nije bila laka.

– Nije im postalo lakše, a situacija neće biti mnogo bolja ni ubuduće – kaže Kukurin, ali ipak sa sebi svojstvenim optimizmom dodaje kako vjeruje da će se pozitivni pomaci ove godine napokon vidjeti jer se "svjetlo na kraju tunela nazire".

Kao vlasnik luksuznog hotela s četiri zvjezdice otvorenog 2010., u vrijeme najveće krize, Kukurin zna o čemu govori. Osjetio je i on kako slabi moć hrvatskih turista. Prema njegovu mišljenju, najboljih gostiju, primjerice "pravih" Talijana koji su na vikende dolazili do Istre ili Kvarnera samo na ručak ili večeru, više nema kao nekad. No, nije jadikovao, nego radio ono što najbolje zna. Puna mu je glava ideja i planova kojima će unaprijediti ne samo svoje poslovanje, nego i pomoći turističkoj promociji Kastva, Kvarnera i Istre koji, kaže, "dišu zajedno kao jedno jer ih Učka ne razdvaja, nego spaja".

Već je zaboravio muke preuređenja zapuštenog povijesnog zdanja u staroj povijesnoj jezgri Kastva, Kapetanove kuće, u kojoj je davne 1575. kao kapetan grada stolovao njegov predak Bernardin Kukurin, u novi Kukuriku restoran i hotel. Smjelo ide dalje k ostvarenju ideje da Kukuriku uđe u lanac ekskluzivnih hotela, prepoznatljivih gostima više platežne moći i da enološka i gastronomska ponuda regije zakorači stepenicu više jer potencijala ima. Visoki standardi starog restorana Kukuriku na Fortici, koji su znalci opisivali kao hram dobre hrane, ostali su vodilja. Ali kaže, uvijek se može bolje i tome treba težiti.

– Kako u malom lokalu u kojem smo bili tako i u velikom s ponosom možemo ponuditi najbolje, ugostiti bilo kojeg važnog gosta, ali i putnika namjernika. I nikad nije bilo i neće biti razlike u pristupu gostu, bez obzira na to tko je on. Mi kuhamo jednako i za predsjednika i za slučajnog gosta – ističe Kukurin.

Vjeran sebi, ne otkriva tko su ti važni gosti, javne osobe, političari, glumci, sportaši, biznismeni, kako domaći tako i oni sa svih strana svijeta. Kukurinu je jednako draga poklon-knjiga Garija Kasparova s posvetom, figura pijetla koja je poštom stigla iz Poljske ili bukaleta koju je dugogodišnjem gostu restorana bio darovao njegov otac, a ovaj ju je nakon 40 godina čuvanja vratio u Kastav, sinu starog prijatelja.

– Najjači adut Kvarnera je gastronomska ponuda, najveći broj hrvatskih top-restorana je ovdje. Moramo se vratiti "nazad", zadržati tradiciju. Ako izgubimo okuse i mirise našega podneblja, namirnice, jela naših baka uz prezentaciju na moderan način, izgubit ćemo identitet – poručuje.

A o tradiciji rijetko je tko kao on pozvan govoriti. Od 1890., kada je njegov predak otvorio gostionicu, do danas 125 je godina duga ugostiteljska tradicija obitelji Kukurin, Nenad je peti, a njegov 25-godišnji sin David, kuhar u restoranu Kukuriku, šesti naraštaj ugostitelja.

– Pitao sam sina: 'Želiš li biti kuhar jer imamo restoran ili stvarno želiš biti kuhar? Jer, znaj, to je učenje, učenje i nikad kraja učenju – objašnjava Kukurin ponosan što sin nastavlja njegovim stopama. – To nam je u genima – dodaje priznajući da je bilo teških trenutaka kada bi pomislio da je mogao nešto drugo raditi, ali bi brzo shvatio da bez toga posla ne može jer u svemu drugome ne bi bilo strasti koja ga pokreće.

– I prije dvije godine, čemu je malo kumovala i kriza, vratio sam se u kuhinju. Najbolje je kad je vlasnik ujedno i chef. To kod nas nije uvriježeno, ali pokazalo se punim pogotkom.

Poznat i vani

Mali hotel s vrhunskom kuhinjom ponos je živopisnog srednjovjekovnog gradića poznatog po Kastafskom kulturnom letu koje u Kastav dovodi glumce, umjetnike i glazbenike, festivalu čakavske šansone, festivalu gitare, filmskom festivalu, Beloj nedeji i kušanju mladog vina. I, naravno, Kukuriku koaliciji. Njegov vlasnik pak poznat daleko izvan granica naše zemlje po maštovitoj ponudi hrane koja se temelji na svježem povrću i voću, mesu i ribi, hrvatskom maslinovu ulju i izvrsnoj ponudi hrvatskih vina, odavno je među vodećim ugostiteljima regije. Što god danas netko rekao, nije restoran Kukuriku bio slučajni odabir za onaj skup od prije šest godina, zakazan kao tajni sastanak oporbenih čelnika na kojem su zapečatili svoju suradnju.

Kad su odlučili o tom dogovoru, jer nisu "ilegala" nego alternativa onda vladajućima, obavijeste javnost vjerojatno, nisu ni slutili da će im ime biti Kukuriku koalicija. A takvo što tada nije na pamet palo ni njihovu domaćinu Nenadu Kukurinu. 

>> "Politika mi je ušla u butigu, ja sam kum Kukuriku koalicije"

Komentara 10

OS
osica
17:47 10.05.2015.

Oh to je dobro. No, otkrijte nam tajnu", jesu li jeli kakve gljive."

DU
Deleted user
18:23 10.05.2015.

Meni se baš čini da su se najeli ludih gljiva pa ih još drži. Hrvatksa će dugo pamtiti ovu vladu je se od njenog vladanja neće godinama oporaviti.

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
18:36 10.05.2015.

Kastavci su inače vlastitog gradonačelnika Morellija svojevremeno utopili u šterni jer nisu bili zadovoljan njegovim radom. Pa nek se vladajući zamisle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije