MISTERIJI DALEKE PROŠLOSTI

Ni znanstvenici nemaju odgovore. Ovo su povijesni misteriji koji vjerojatno nikada neće dobiti odgovore

Misteriji
Wikipedia
22.07.2024.
u 03:00

U svijetu se krije pregršt misterioznih priča i ljudi koje znanstvenici još nisu uspjeli riješiti

Mnogi misteriji iz prošlosti vjerojatno nikada neće biti odgonetnuti. Znanstvenici su uporni i trude se doći do konkretnih odgovora, ali nedostatak dokaza često pobjeđuje.

1. Kralj Arthur

Priča stara već više od 1000 godina i dalje nije razjašnjena. Uz kralja Arthura vežu se priče o dvorcu Camelot, vitezovima okruglog stola, čarobnjaku Merlinu i maču Excalibur. No, stvarnost i nije tako čarobna. Najstariji izvještaji o kralju Arthuru, koji datiraju iz 9. stoljeća, spominju vođu koji je vodio nekoliko bitaka protiv Sasa.

2. Pravi identitet Jacka Trbosjeka

Jack Trbosjek odgovoran je za ubojstvo i sakaćenje najmanje pet žena u Londonu tijekom 1888. godine. Policija je dobila pisma u kojima se ismijavalo njihove napore za pronalaskom serijskog ubojice. Ime je nastalo upravo prema ovim pismima, ali pravi identitet ni dan danas nije otkriven. 

VEZANI ČLANCI: 

3. Kleopatrina grobnica

Kleopatra VII. i njezin ljubavnik Marko Antonije pokopani su u zajedničkoj grobnici. Grobnica se, prema Plutarhovim zapisima, nalazila blizu hrama egipatske božice Izide. Mjesto Taposiris Magna, koje sadrži niz grobnica iz vremena Kleopatrinog vladanja, nakon iskapanja 2010. godine, otkrilo je niz arheoloških otkrića, ali ne i Kleopatrinu grobnicu. Tužna je istina da bi, ako se otkrije, grobnica vjerojatno bila opljačkana.

4. Stvarni Kennedyjev ubojica

Na 35. predsjednika SAD-a Johna F. Kennedyja, 22. studenoga 1963. godine, izvršen je atentat. Upucao ga je Lee Harvey Oswald, kojeg je dva dana kasnije ubio Jack Ruby, koji najvjerojatnije nije imao veze atentatom na JFK-a. Zahvaljujući snimci atentata, stručnjaci su posumnjali da je bilo više atentatora. Tko je odgovoran za najveći misterij u američkoj povijesti ostaje neriješeno.

5. Novčana jama na otoku Oak

Otok Oak poznat je po najprivlačnijem mjestu za sve lovce na blago. Na otoku se, navodno, nalazi jama sa zakopanim blagom koju je ostavio gusar William Kid. Potrage za zakopanim blagom vode se već stoljećima, ali tragači se i dalje s otoka vraćaju praznih ruku.

6. Viseći vrtovi u Babilonu

U drevnom Babilonu, a današnjem Iraku istraživači su i dalje u potrazi za ostatcima Visećih vrtova, koje su Strabon i Filo iz Bizanta opisali kao vrtove u kojima se "uzgajaju egzotične biljke posađene na same terase, poduprte kamenim stubovima...Potoci vode teku s visina i spuštaju se u slapovima do tla...".  Uvršteni su na popis 7 svjetskih čuda, ali malo je vjerojatno da će ikada biti pronađeni s obzirom da je Babilon bio strašno pogođen ratovima i pljačkama.

GALERIJA Njihova ljepota krije mračnu prošlost: Među ukletim otocima jedan je i hrvatski

Misteriji
1/18

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije