NEOPRAVDANI IZOSTANCI

Nisu odlučili tko će platiti kaznu: Zastupnicima još dva dana za 'ispričnice'

Sabor
Robert Anić/PIXSELL
31.08.2017.
u 18:16

Mostov stav u četvrtak je, dosljedno zagovarao Marko Vučetić.

Saborski Odbor za izbor i imenovanja ni danas nije uspio donijeti konačnu odluku koji će zastupnici biti novčano kažnjeni zbog izbivanja sa saborskih sjednica u srpnju. Većina u Odboru odlučila je, naime, da će zastupnicima dati još dva dana da kao ispričnicu dostave dokaze o sudjelovanjima na sjednicama županijskih skupština i gradskih vijeća, iako zakon kojim je Sabor u travnju omogućio kažnjavanje zastupnika to nije propisao kao opravdan izostanak.

Dapače, tadašnja većina HDZ-a i Mosta odbila je amandman kojim je SDP tražio da se opravdaju i takvi izostanci pa je u zakonu ostalo zapisano da će bez kazne ostati samo oni koji na zasjedanje ne dođu zbog bolesti, smrtnog slučaja u obitelji, sudskog poziva ili sudjelovanja na "društveno-političkim, gospodarskim, znanstvenim, kulturnim i drugim skupovima, manifestacijama i konferencijama na koje je zastupnik pozvan".

Objašnjavajući zašto ne žele prihvatiti SDP-ov amandman, Mostovci su tada poručili kako ne žele ostaviti dojam da zastupničku funkciju smatraju manje vrijednom od funkcija u lokalnim tijelima. Iste priče Most se drži i danas, no HDZ se priklonio tumačenju da se skupovima i manifestacijama o kojima govori zakon smatraju i sjednice predstavničkih tijela u županijama, gradovima i općinama, iako ih se tamo ne poziva kao saborske zastupnike, nego kao članove lokalnih predstavničkih tijela.

U neobičnom proceduralnom manevru koji je izveo Odbor HDZ-u je asistirao SDP-ov Arsen Bauk. - Kada bi me probudili u pola noći i pitali je li zasjedanja gradskog vijeća ili županijske skupštine društvenopolitički skup ili aktivnost, ja bih vam rekao da jest, kada ne bih znao povijest. Međutim, protiv našeg amandmana glasali su zastupnici Mosta, ali i ovdje prisutni zastupnici HDZ-a. Jedini način na koji bi se moglo shvatiti da to spada u društvenopolitičke aktivnosti je da kolege iz HDZ-a kažu da su glasali protiv amandmana zato što su smatrali da je on obuhvaćen ovom prvom formulacijom - rekao je Bauk. Njegovo tumačenje objeručke su prihvatili HDZ-ovu članovi Odbora, koji je tako u Zakon de facto unio amandman koji je Sabor donoseći zakon odbio.

I u Mostu kažu da je HDZ prihvatio SDP-ov amandman i da je Odbor time promijenio zakon, za što nije ovlašten. Poručuju da će oni ipak i dalje poštovati zakon u obliku u kojem su ga predložili i u kojem ga je Sabor donio.

- Što se tiče naših izostanaka, mi izostanke sa sjednica županijskih skupština i gradskih vijeća ni dalje nećemo pravdati. Oni se drže običajnog prava, ali mi ćemo poštovati zakon, držat ćemo se onoga što je bila njegova namjera i za što smo glasali mi i većina u Saboru i to je to – rekao nam je Mostov Nikola Grmoja, kojemu također prijeti kazna za izostanak zbog sudjelovanju u konstituirajućoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.

Zakon koji je u travnju donesen na prijedlog Mosta predvidio je da će se svaki izostanak s plenarne sjednice kažnjavati skidanjem 150 kuna sa zastupničkog paušala, koji mjesečno iznosi ukupno 1500 kuna. Odbor od tada pokušava pronaći model po kojem će kažnjavati zastupnike, a nedavno je propao pokušaj da evidenciju o opravdanim i neopravdanim izostancima vode predsjednici klubova, jer je po izvješćima koje su dostavili Odboru ispalo da su neopravdano izostajali samo nezavisni Željko Lacković i šestero zastupnika Mosta, iako je i površnijem promatraču teško moglo promaknuti da je sabornica redovito bila poluprazna.

Tko će na kraju biti kažnjen Odbor će vjerojatno objaviti idućeg tjedna, kada će utvrditi i valjane kandidature za predsjednika i članove Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, kojima mandat istječe u veljači iduće godine. Odboru je pristiglo ukupno 38 kandidatura.

Komentara 4

DH
dalibor.hren
18:51 31.08.2017.

Ako zastupnik nije došao niti na jednu sjednicu, bit će kažnjen s maksimalo 1.500,00 kuna!!! Tko je tu lud, ako netko neopravdano izostane sa samo jedne sjednice, ne bi smio dobiti plaću niti jedne lipe! Opravdani izostanak može biti samo bolest ili smrtni slučaj u obitelji!!!

MI
milecar12
02:47 01.09.2017.

Evo vam ideje kako ćete kazniti - od 0% do 49% (bez zaokruživanja na više, zaokružuje se na najveći cijeli postotak) 0 kn plaća, od 50% do 99% dolazaka 1 prosjećna mjesečna plaća, 0 neopravdanih izostanaka 2 prosječne plaće. Rast prosjećne plaće bit će vam nagrada, a ne dizanje osnovice, to treba zabraniti.

NE
Necujato
03:36 01.09.2017.

Ja znam tko ce od njih platiti kaznu. Nitko. Oni su jedinstveni kada trebaju dobiti nezasluzeno i onda nema pozicije i opozicije. Svi su kao jedan i zato nam i jest ovako. Nema kod nas politike. Sve je to politikanstvo na racun naroda. Najbitnije je domoci se fotelje i visokih placa ni za sto. Da nije tako i da to nije igrokaz ne bi koalirali i s crnim vragom samo da sjednu u fotelju. Gadljivo. Hajdemo cuti tko je sve platio neopravdani izostanak -nedolazak na posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije