SLUČAJ ŽIDOVSKIH PUTNIKA

Njemačka aviokompanija dobila rekordnu kaznu: Za sve je kriva jedna situacija za vrijeme covida

Ultra-Orthodox Jews Perform The Kapparot Ritual For Yom Kippur
Foto: DEBBIE HILL/NEWSCOM
1/3
16.10.2024.
u 14:56

Prilikom incidenta u frankfurtskoj zračnoj luci je bila prisutna i savezna policija koja osigurava prometna čvorišta, ali nije intervenirala

Sporni let zbog kojeg njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa sada američkim vlastima mora isplatiti rekordnu kaznu od četiri milijuna dolara, dogodio se za vrijeme dok su na snazi bile mjere protiv pandemije koronavirusa. 2022. grupa putnika, redom pripadnici ortodoksne židovske zajednice, putovali su iz New Yorka na jednu komemoraciju u Budimpeštu s presjedanjem u Frankfurtu.

Nakon dolaska u Frankfurt osoblje Lufthanse je zabranilo daljnji put skupini od 128 putnika zbog toga što neki među njima nisu htjeli nositi zaštitne maske kako je u to vrijeme nalagao zakon. No umjesto da nastavak puta zabrani samo onima koji nisu htjeli nositi maske, osoblje Lufthanse je ukrcavanje u zrakoplov za Budimpeštu zabranilo cijeloj grupi putnika, prepoznatljivoj po svojoj vanjštini, recimo po tipičnom pokrivalu za glavu ili po tipičnim zaliscima kod muškaraca (pejes).

Diskriminacija putnika

„Nismo se smjeli ukrcati samo zato što smo Židovi, a ne zato što nismo htjeli nositi maske", rekao je za njemački javni servis HR tada jedan od pogođenih putnika. On, kao i ostali putnici, su bili prisiljeni do Budimpešte odletjeti jednom drugom kompanijom kamo su stigli sa sedam sati zakašnjenja. 

Lufthansa se odmah nakon toga ispričala Židovskoj zajednici u Berlinu. Pogođeni su za HR rekli kako ne prihvaćaju ispriku Lufthanse jer je ona „plod pritiska". Pogođeni putnik se požalio kako je „uvijek nosio masku", ali je usprkos tomu samo zato što je Židov bio tretiran poput nekih koji su odbijali nošenje zaštitnih maski. Prilikom incidenta u frankfurtskoj zračnoj luci je bila prisutna i savezna policija koja osigurava prometna čvorišta, ali nije intervenirala.

Rekordna kazna

Povjerenik za borbu protiv antisemitizma savezne pokrajine Hessen (gdje se zračna luka nalazi) Uwe Becker (Kršćansko-demokratska unija CDU) je od Lufthanse zatražio da se još jednom ispriča u jasnijem obliku, ali je to zrakoplovna kompanija odbila. Lufthansa odbija tvrdnju da je njezino osoblje diskriminiralo pojedine putnike. Osoblje na tlu je, kako je priopćeno, samo reagiralo na dojavu kapetana zrakoplova na letu od New Yorka prema Frankfurtu, kako pojedini putnici odbijaju nošenje zaštitnih maski.

POVEZANI ČLANCI:

Ministarstvo prometa je kaznu izreklo zbog povrede ljudskih prava i diskriminacije na temelju vjerske pripadnosti, a pritom se radi o najvišem iznosu za prekršaj takve vrste. Lufthansa je oštećenima već isplatila dva milijuna dolara odštete tako da sada vlastima mora isplatiti ostatak od dva milijuna.

>> FOTO Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će gradovi u BiH izgledati za 100 godina. Pogledajte rezultate, fascinantni su

Ultra-Orthodox Jews Perform The Kapparot Ritual For Yom Kippur
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije