Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ursula Haverbeck

Njemačka ekstremistica u dobi od 95 godina ponovno ide u zatvor zbog negiranja holokausta

Auschwitz concentration camp ahead of 75th anniversary of liberation by Soviet Red Army
Foto: Natalia Fedosenko/NEWSCOM
1/5
26.06.2024.
u 19:23

Ekstremistica je prvi puta zbog svojih izjava kažnjena 2004. i to novčanom kaznom. Zbog poricanja holokausta je u zatvoru već provela više od dvije godine.

Sud u Hamburgu je u srijedu 95-godišnju ženu osudio na zatvorsku kaznu od skoro godinu i pol dana zbog ustrajnog negiranja holokausta. Optužnica protiv Ursule Haverbeck je rezultat njezinih izjava 2015. tijekom suđenja bivšem nacističkom pripadniku Oskaru Goeringu koji je u Auschwizu služio kao stražar. Haverbeck je tada novinarima tvrdila da je Auschwitz, u kojem su po procjenama povjesničara nacisti sustavno pobili najmanje 1,1 milijun ljudi, većinom Židova, bio radni logor, a ne logor za istrebljenje.

Sud u Hamburgu ju je kaznio s godinom i četiri mjeseca zatvora, a četiri mjeseca će se smatrati odsluženim zbog dugih zastoja u sudskom postupku. Također, presuda nije konačna jer postoji mogućnost žalbe. Zloglasna poricateljica holokausta i poznata u krajnje desničarskim krugovima, Haverbeck je 2015. na okružnom sudu prvotno bila osuđena na 10 mjeseci zatvora bez mogućnosti kušnje. Podnijela je žalbu na tu presudu, no suđenje je tek počelo devet godina kasnije. Sudovi se godinama bave njezinim izjavama u kojima negira holokaust, najveći pomor Židova u povijesti.

Postarija ekstremistica je prvi puta zbog svojih izjava kažnjena 2004. i to novčanom kaznom. Zbog poricanja holokausta je u zatvoru već provela više od dvije godine. Berlinski sud ju je potom 2022. osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog poticanja na mržnju. Tu kaznu još uvijek nije odslužila.

VEZANI ČLANCI; 

Ključne riječi

Komentara 5

HO
homofobic
22:45 26.06.2024.

Ukoliko smo drustvo koje dozvoljava slobodu misli, religije, politickog uvjerenja onda moramo dozvoliti pojedincu ili grupi da uzivaju i prakticiraju tu slobodu. Politicki diktatori su izmislili pojam mrznje kojim teroriziraju plase i kaznjavaju sve one koji ne misle kao oni! U doista napredno slobodnom drustvu moralo bi mi biti moguce kazati misljenje i bez nekakvog krđana s Carsije da moje izrazeno uvjerenje cenzurira. Te slobode nam je dao Svevisnji i nisu potrebni cenzori kontrolirati ih ukoliko smo zaista slobodni. Svatko ima pravo misliti i kazati sta zeli i pokazati koliko je uvjeren da je u pravu a okolina ima pravo vjerovati da je on od sebe nacinio budalu ili se sloziti. Sve se svodi na osobni ukus bas kao misljenje cija mama je ljepsa, meni moja a tebi tvoja!

Avatar majkuvam
majkuvam
06:00 27.06.2024.

Jadna i bijedna je država a i cijela Europa koja dozvoljava strpati 95-godišnju osobu u zatvor samo zbog nekoliko riječi.

BE
bendzola
12:40 27.06.2024.

Zašto Dodik, Vučić, Šešelj i svi njihovi pobočnici ne idu u zatvor zbog negiranja genocida?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije