matične stanice

Nobel za medicinu dobili John Gurdon i Shinya Yamanaka

nobelovci,john gurdon,shinya yamanaka
AFP/Pixsell
08.10.2012.
u 13:12

Britanac i Japanac uspjeli su odrasle stanice promijenili u matične koje mogu postati bilo koja druga vrsta stanica u tijelu

Britanac John Gurdon i Japanac Shinya Yamanaka dobitnici su ovogodišnje Novelove nagrade za medicinu za istraživanje matičnih stanica, javlja BBC.

Kako bi odrasle stanice promijenili u matične koje mogu postati bilo koja druga vrsta stanica u tijelu, Gurdon je u istraživanju koristio uzorak crijeva koje se koristi u procesu kloniranja žaba dok se Yamanaka usredotočio na mijenjanje gena za reprogramiranje stanica.

Nagrada im je dodijeljena zbog revolucionarnog pristupa i unapređenja znanosti.

>>Za književnost favoriti Bob Dylan i Haruki Murakami

 

Komentara 2

NE
Nepokolebljiv
18:35 08.10.2012.

Jos jedan nacin dobivanja maticnih stanica bez potrebe za vivisekcijom embrija i time dolaziti u eticke konflikte da li je eticno uzgojiti ljudski embrio da bi ga se potom unustilo za znanstvene eksperimente.

JA
jajan
09:49 09.10.2012.

Matične stanice su prisutne ne samo u embriju, već i u odraslom organizmu, a služe za obnovu i rast oštećenog tkiva. Dokazano je da svaka posebna stanica organizma, zadržava u svojoj jezgri, kromosomima, cjelokupan DNK kod, dakle posebne stanice see stvaraju programiranjem unutar DNK, uz pomoć posebnih encima koji reguliraju te biološke programe, pa je onda moguć i obrnuti postupak - DNK posebne stanice nekog tkiva, može se reprogramirati tako, da iz nje nastanu matične stanice, a iz njih opet bilo koja druga stanica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije