GOTOVO 200 KILOMETARA

Norveška razmatra izgradnju ograde na granici s Rusijom: 'To je vrlo zanimljiva ideja'

Hungary's border fence
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
1/2
04.10.2024.
u 16:02

Norveška sa svojih 5.6 milijuna stanovnika nije članica Europske unije, no dio je NATO saveza i Schengen zone unutar koje je ukinuta granična kontrola kako bi se osigurala sloboda kretanja stanovnicima

Novi plan Norveške za zaustavljanje priljeva izbjeglica je ograda na granici s Rusijom. Ministrica pravosuđa Emilie Enger Mehl kazala je kako bi ograda trebala imati odvraćajući učinak, a ideja je potaknuta sličnom ogradom koju je Finska nedavno postavila na svojoj granici. 

"Granična ograda je vrlo zanimljiva ideja, ne samo zato što ima odvraćajući učinak, već i zato što je opremljena senzorima i tehnologijom koja može otkriti ljude koji se kreću u blizini granice" komentirala je ministrica. Još nije jasno želi li Norveška ogradu duž cijele granice od 198 km ili ne, a razmatraju se i druge mjere poput dodatnog osoblja i strožeg nadzora granice, piše ABC news.

"To je mjera koja bi mogla postati relevantna duž cijele granice između Norveške i Rusije" zaključila je ministrica Enger Mehl. Jedini službeni prijelaz između te dvije zemlje je Storskog, koji je trenutno okružen 200 metara dugom i 3.5 metara visokom ogradom koja je podignuta 2016. nakon što je godinu ranije preko njega prešlo 5000 tražitelja azila.

Norveška sa svojih 5.6 milijuna stanovnika nije članica Europske unije, no dio je NATO saveza i Schengen zone unutar koje je ukinuta granična kontrola kako bi se osigurala sloboda kretanja stanovnicima. Pod pritiscima rata i migrantske krize, sve više zemalja ponovno počinje strože nadzirati granice.

POVEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije