ZADRŽAVANJE MLADIH

Nova demografska mjera u Vinkovcima: Mjera kakve nema u Hrvatskoj

Vinkovci
Foto: Grad Vinkovci
1/3
14.10.2024.
u 19:33

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić naglasio je kako je ovo tek jedna u nizu mjera kojom žele potaknuti mlade obitelji s djecom da budućnost grade u Vinkovcima.

Suočeni s velikim demografskim problemima jedinice lokalne samouprave svako malo donose neke nove mjere kojima je cilj zadržati mlade, vratiti neke koji su već otišli ali i potaknuti natalitet. Slijedom tih napora Vinkovci su danas otišli korak dalje te je na sjednici Gradskog vijeća donesena odluka kakvu, kako je rečeno, nema niti jedna jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Iz gradske uprave pojašnjavaju kako je poznato da su do sada mlade obitelji s područja grada imale priliku gradsko građevinsko zemljište za izgradnju obiteljske kuće kupiti po izuzetno povoljnim cijenama (obitelj s jednim djetetom 30% povoljnije, obitelj s dvoje djece 50% povoljnije, s troje djece 70% i s četvero ili više djece 85% povoljnije). Ako se tome doda i dodatni popust od 10% za ponuditelje mlađe od 45 godina, u konačnici se dolazi do čak 95% popusta. Međutim, odlukom koju je danas potvrdilo i vinkovačko Gradsko vijeće kupovina gradskog zemljišta postala je još povoljnija. Riječ je o tome da će svaka obitelj čiji se broj članova poveća nakon kupnje zemljišta odnosno za svako rođeno dijete, dobiti dodani popust od 10%. Također, u slučaju da u kućanstvu žive osobe s utvrđenim invaliditetom od najmanje 50%, ostvaruje se dodatni popust od 10% pa je najveći popust koji ponuditelj može ostvariti čak 99% ponuđene cijene.

-Uz sve to, važno je naglasiti kako smo tijekom proteklog razdoblja izradili projektno tehničku dokumentaciju za cjelokupnu komunalnu infrastrukturu za 45 parcela u Mirkovcima i na Slaviji i ta će zemljišta biti spremna za prodaju kada otvorimo natječaj krajem godine. Potom ćemo, nakon prodaje zemljišta, biti potpora našim sugrađanima prilikom ishođenja svih potrebnih akata gradnje – rekla je pročelnica gradskog Upravnog odjela Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu Katarina Vučić.

VEZANI ČLANCI

Napomenula je i kako će mlade obitelji imati mogućnost kupnje zemljišta po subvencioniranim cijenama i ako su već imale nekretninu ili imaju nekretninu, ali da u tom slučaju nakon ishođenja uporabne dozvole za novu kuću prethodnu moraju prodati u roku dvije godine.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić naglasio je kako je ovo tek jedna u nizu mjera kojom žele potaknuti mlade obitelji s djecom da budućnost grade u Vinkovcima.

-Vinkovci su grad s najviše stipendista odavde do Zagreba, godinama sufinanciramo kupnju školskog pribora osnovnoškolcima, imamo i stipendije za srednjoškolce, povisili smo naknade za svako novorođenče, konstantno ulažemo u izgradnju novih sportskih i dječjih igrališta, gradimo novi i proširujemo postojeće vrtićke objekte, uskoro krećemo i s gradnjom novih škola, sufinanciramo brojne projekte i programe za djecu i mlade. Činimo uistinu puno toga kako bi naš grad bio što ljepše i poželjnije mjesto za život. Stoga, nadamo se ne samo ostanku nego i povratku doseljavanju mladih – rekao je Bosančić.

Ponude gradske uprave za kupovinu gradskog zemljišta po povlaštenim cijenama ne odnose se samo na obitelji s područja Vinkovaca jer, prema odluci, zemljišta po povlaštenim cijenama u najstarijem europskom gradu mogu kupiti mlade obitelji iz cijele Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije