iskustvo

Nova veleposlanica Srbije – Karlovčanka Mira Nikolić

mira nikolić
Foto: MVP Republike Srbije
13.08.2015.
u 14:35

Na veleposlaničko mjesto Nikolić dolazi s mjesta pomoćnice ministra vanjskih poslova zadužene za multilateralnu suradnju

Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Mira Nikolić (64) uskoro će preuzeti mjesto srbijanske veleposlanice u Hrvatskoj, koje je prazno od kraja 2013. Bit će ovo prvo veleposlaničko mjesto M. Nikolić, koja je rođena 1951. godine u Karlovcu. Otac joj je bio vojno lice, a odmah poslije školovanja otišla je iz Hrvatske.

Na veleposlaničko mjesto Nikolić dolazi s mjesta pomoćnice ministra vanjskih poslova zadužene za multilateralnu suradnju. Iz njezine biografije može se iščitati kako je do sada bila angažirana na nizu radnih mjesta u ministarstvu, na raznim mjestima, i to još u doba bivše Jugoslavije, u New Yorku, Ženevi, Bukureštu, Beču… Obavljala je i dužnost šefice skupine za ljudska prava pri Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, kao i pomoćnice saveznog ministra za izbjeglice i humanitarnu pomoć.

Normalizacija odnosa

– Riječ je o vrsnoj diplomatkinji koja je izuzetno stručna i sve što je napravila u karijeri napravila je radom i stručnošću. Ona na mjesto veleposlanice Srbije u Hrvatskoj dolazi u osjetljivo vrijeme, pomalo zategnutih odnosa dviju država nakon brojnih međusobnih teških riječi. Od nje se neće moći očekivati nikakve zapaljive izjave i vjerujem kako u Zagreb dolazi da u što većoj mjeri normalizira odnose dviju država. U prilog joj ide i to što je veoma stručna, kaže novinar B92, iz Beograda Aleksandar Miladinović.

Prema riječima beogradskih novinara, Nikolić se dovodila u vezu sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), čiji je predsjednik Ivica Dačić, a koji je i ministar vanjskih poslova u vladi Srbije. Kažu i kako se ipak Nikolić nikada nije politički posebno isticala u svojoj karijeri, ali i da je veza Dačić – SPS vjerojatno jedan od razloga njezina imenovanja na jedno ovakvo osjetljivo veleposlaničko mjesto, to prije što joj je to prva veleposlanička dužnost.

Iz hrvatskih diplomatskih izvora čuje se kako je ovakvo imenovanje “vrlo racionalno”, kako se čini da nije konfliktna osoba te bi probleme mogla rješavati vrlo pragmatično. Pretpostavljaju da će se fokus biti na humanitarnim pitanjima i na srpskoj manjini te povratnicima. Znakovito što je Mira Nikolić prije Zagreba bila u srbijanskom veleposlanstvu u Rumunjskoj, državi koja također sa Srbijom ima problema zbog manjina.

Beogradski novinari podsjećaju i kako između Hrvatske i Srbije postoji niz neriješenih pitanja, poput pitanja nestalih i granica, ali i da su naši istočni susjedi na putu prema Europskoj uniji tako da će trebati puno mudrosti i strpljenja kako bi se odnosi dvije države normalizirali. Upravo radi svega toga ističu kako je veleposlaničko mjesto u Zagrebu za Srbiju jedno od ključnih i najvažnijih veleposlaničkih mjesta uopće. Mišljenja su i kako činjenica da je rođena u Karlovcu može biti njezina prednost jer koliko-toliko poznaje situaciju na terenu.

Beogradska diploma

Nikolić inače dolazi na prazno veleposlaničko mjesto u Zagrebu gdje Srbija od kraja 2013. nije imala imenovanog veleposlanika. Tu dužnost u posljednje vrijeme obnašala je Bosa Prodanović. Pod njezinom ingerencijom bit će i dva generalna konzulata Srbije, u Vukovaru i Rijeci. U Rijeci će, objavljeno je, na mjesto konzula doći Goran Petrović, bivši šef Sektora državne sigurnosti, koji je posljednje dvije godine zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova.

U biografiji Nikolić navodi se i kako je 1975. godine diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu te da govori engleski i španjolski jezik uz radno znanje rumunjskog i francuskog jezika.

>>Nikolić nakon susreta s K. Grabar-Kitarović: Nije moje da se pozivam sam

>>Nikolić na skupštini UN-a: Srbija nikada neće priznati Kosovo!

Komentara 20

SX
sudbina x
16:51 13.08.2015.

Kako su sve nevjerojatno slične,Vesna Teršelić,Marijana Mirt,Vesna Pusić i ova gospođa kao da su blizanke,ne samo da su slične već i jednako razmišljaju i djeluju..!

77
777CRO
15:44 13.08.2015.

Nikolic Vučić imaju potpunu kontrolu nad hrvatskom ambasadom ...čestitam

I0
ivica_01
22:10 13.08.2015.

što si rekla bre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije