Vladin novac

Novac bi potrošili za sanaciju šteta, ali i zaštitu od poplava

poplave
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
07.11.2014.
u 15:42

Dva grada i šest općina dobit će ukupno 930.825 kuna za štete, a štete od poplava u ovoj godine iznose 65 posto vlastitog prihoda grada

Kako bi ublažili posljedice elementarnih nepogoda u studenom lani i veljači ove godine, Vlada je na jučerašnjoj sjednici odlučila ukupno četiri milijuna kuna uplatiti oštećenim gradovima i općinama.

Nezakonit proračun?

U Karlovačku županiju; Karlovac, Ogulin, te Vojnić, Lasinja, Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko dobit će ukupno 930.825 kuna. Najviše Karlovac 801.531 kuna, Vojnić 75.238 kuna, dok će najmanje dobiti Saborsko, svega 204 kune.

Grad je, upravo radi šteta od poplava, u proračunu za ovu godinu ostavio 22 milijuna kuna, za koje je Vlada tražila da im vrati.

– Imamo li stoga nezakonit proračun, jer zapravo nemamo dozvolu za trošenje tih milijuna. Hoće li zato gradonačelnik Damir Jelić završiti u Remetincu - pitala je Snježana Kirinić, laburistica na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Jelić tvrdi kako bi, po toj logici, puno gradonačelnika, posebno prvi čovjek Osijeka koji je taj novac i potrošio, mogli završiti u zatvoru.

– Poslali smo zahtjev Vladi u kojemu ih molimo da nam novac ostave kako bismo mogli ublažiti posljedice poplava - dodao je Jelić i poručio da je van zakona i to što nisu dobili smjernice za izradu proračuna, što su od ministarstva trebali dobiti još u ljeti.

Pročelnica za financije Lidija Malović kazala je kako će novac vratiti ukoliko će morati, a zamjenica Marina Kolaković zamolila oporbu da podrži rebalans proračuna u kojem je i 22 milijuna kuna, kako bi zahtjev Grada imao dodatan značaj.

No, oporba je glasala protiv rebalansa, uz napomenu da jesu za to da država ostaviti 22 milijuna kuna Karlovcu.

Oporbi je bio sporan i iznos koji je Vodovod i kanalizacija isplatila Krešimiru Vebleu, autoru ISPE za odlazak iz tvrtke.

Sporna im isplata ViK-a

Nikola Badovinac tvrdi da je to previše, dok Davor Petračić smatra da je Veble otjeran. Ivan Mrzljak, direktor Vodovoda, kazao je da je Veble sam podnio zahtjev za prijevremenom mirovinom, te da je ugovor odobrio NO tvrtke, a K. Veble ga potpisao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije