PROŠIRENJE LISTE

Novi standardi u zdravstvenoj skrbi: Na listama HZZO-a novi lijekovi i pomagala

Prema najavi Vlade dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a poskupljuje sa 70 na 89 kuna
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
25.09.2024.
u 15:57

"Nastavlja se i financiranje rada pripravnika – doktora medicine i magistara farmacije pa je donijeta odluka o izboru pripravnika za koje će se financirati pripravnički staž osnovom Otvorenog javnog natječaja iz 2024. godine."

U redovnoj su proceduri na liste lijekova HZZO-a stavljene generičke paralele već postojećih lijekova, a od novih lijekova na liste lijekova stavljeni su: lijek pegunigalzidaza alfa, koji se koristi kod bolesnika s Fabryevom bolesti, lijek kabozantinib za liječenje metastatskog karcinoma bubrega, lijek blinatumomab za liječenje akutne limfoblastične leukemije, lijek tremelimumab koji se koristi u kombinaciji s durvalumabom za liječenje hepatocelularnog karcinoma, lijek anakinra za liječenje Stillove bolesti i lijek atogepant za profilaksu migrene.

Kako su priopćili iz HZZO-a, dodatno su, uz lijekove koji se već nalaze na listi lijekova,  proširene indikacije za primjenu na teret HZZO-a pa će se lijek sekukinumab moći primjenjivati za liječenje aktivnog gnojnog hidradenitisa, lijek durvalumab za liječenje proširenog stadija raka pluća malih stanica, metastatskog raka žučnog mjehura i vodova te za liječenje hepatocelularnog karcinoma, a lijek olaparib za liječenje karcinoma prostate (mCRPC, BRCA +), karcinoma dojke (adjuvantno liječenje HER2 -) te terapiju održavanja karcinoma jajnika HRD +.

U redovnom postupku na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljena su istovrsna, generička pomagala za kontrolu šećerne bolesti, obloge za rane, pomagala za disanje, pomagala za kretanje i ortoze, a u skupini proteza za noge uvrštena su dodatna nova stopala, protetička koljena i dijelovi za proteze za noge s utvrđenim novim standardima.

VEZANI ČLANCI: 

Donijeta je odluka o izboru doktora medicine bez specijalizacije za koje će se financirati rad pod nadzorom, te je u prijedlog Liste prvenstva uvršteno 262 kandidata. "Nastavlja se i financiranje rada pripravnika – doktora medicine i magistara farmacije pa je donijeta odluka o izboru pripravnika za koje će se financirati pripravnički staž osnovom Otvorenog javnog natječaja iz 2024. godine, te je u prijedlogu Liste prvenstva pripravnika uvršteno 8 kandidata i to 7 doktora medicine i 1 magistar farmacije.

Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a će sklopiti ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a", priopćili su iz HZZO-a. 

>>> FOTO  Vrhunac vodenog vala poplavio Zeleni otok uz Dunav

Prema najavi Vlade dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a poskupljuje sa 70 na 89 kuna
1/31
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije