INA

Novim članovima uprave Ine nude tek 3000 eura?

davor štern
Arhiva VL
16.01.2011.
u 20:20

I sadašnji članovi uprave Ine vjerojatno žele zadržati svoje pozicije te nije čudno da se nove članove nastoji diskreditirati pričama o kriminalu

Iako su sutra trebala biti smijenjena tri stara člana uprave Ine – Tomislav Dragičević, Josip Petrović i Dubravko Tkalčić – te imenovana tri nova hrvatska člana uprave, sutra će se ipak samo osnovati novi Nadzorni odbor koji će do 1. veljače postaviti i novu hrvatsku ekipu u upravi.

‘Paraobavještajni’ rat

Vlada, koja kao drugi najveći dioničar u Ini bira svoje predstavnike u upravi te naftne kompanije, među brojnim kandidatima, čija je imena Večernji list prvi objavio, još nije uspjela odabrati pravu trojku. No, neke se kandidate, možda i pod utjecajem najvećeg dioničara MOL-a, htjelo odbiti znatno nižim plaćama nego što ih trenutačno imaju članovi uprave Ine i koja iznosi 10.000 eura. Budući da Vlada u upravu namjerava postaviti stručnjake iz naftnog biznisa, a neki od njih imaju i svoje privatne biznise kojih bi se ulaskom u Inu trebali odreći, teško je očekivati da bi to učinili za tri tisuće eura koliko im je navodno ponuđeno.

Iako se i ta svota za hrvatske prilike čini pozamašnom, taj je iznos za uspješne naftne kompanije ipak zanemariv s obzirom na to da menadžeri u naftnom biznisu uz osnovne plaće imaju pravo i na poprilične dodatne bonuse, ovisno o profitu kompanije, ili pak nagrade u dionicama.

S druge strane, protiv nekih se kandidata za članove uprave navodno poveo pravi “paraobavještajni rat”, što zapravo i nije neočekivano. Naime, i trenutačni članovi uprave Ine vjerojatno žele zadržati svoje sadašnje pozicije te nije čudno da se nove članove nastoji diskreditirati različitim pričama, od onih da su umočeni u kriminal, da postoje papiri koji to dokazuju i sličnim glasinama. Kruži pak i priča da neki od sadašnjih hrvatskih predstavnika u upravi Ine navodno izjavljuju da čekaju “demokratske promjene”, odnosno parlamentarne izbore jer se nadaju da će na vlast doći njihova politička opcija koja će ih ponovno vratiti u Inin menadžment.

U igri je, kako doznajemo, i dalje većina spominjanih kandidata, a riječ je o Davoru Mayeru, Niki Daliću (suprugu ministrice Martine Dalić), Miri Skalickom, Želimiru Šikonji, Jasminku Umičeviću – svi su oni naftni stručnjaci i svi, osim Umičevića i Skalickog, i sada rade u Ini – te pregovori s njima i dalje traju. Iako se spominjalo da će u upravu Ine ući i smijenjeni ministar financija Ivan Šuker, koji će pak danas svoje mjesto šefa Nadzornog odbora Ine morati prepustiti Davoru Šternu, prema našim izvorima to ipak nije baš vjerojatno, ali je zato vjerojatno da će otpasti i hadezeovac Vladimir Vranković.

U upravu Inine ljude

Šukera navodno u upravu gura HDZ, ali njegovo bi imenovanje bilo u neskladu s namjerom da tu tvrtku vode stručnjaci, a ne politički namještenici. Novi Nadzorni odbor, u koji uz Šterna ulaze i Damir Vanđelić iz Adrisa te Gordana Sekulić iz Janafa, sklon je pak opciji da u Inu uđu ljudi koji sada rade u Ini ili su pak nekad radili u toj kompaniji jer poznaju način njezina rada i ne bi im trebalo previše vremena da se uhodaju u sastav te naftne tvrtke.

Sadašnji članovi uprave Ine nisu ni dužni dolaziti svaki dan na posao, a iz MOL-a poručuju da su voljni s Vladom razgovarati o tome da se uvjeti i beneficije članova uprave usklade s međunarodnim standardima struke. Napominju da uvjete ugovora s članovima uprave određuje Nadzorni odbor Ine.

Ključne riječi
INA

Komentara 8

KA
Karla
21:45 16.01.2011.

Samo 3000 eura. Zar je to - samo- ?

MO
mozel
22:16 16.01.2011.

Ja da sam umjesto njih nebi se maknuo za 3000 eura pa to je ni za kavu.

DU
Deleted user
21:42 16.01.2011.

političke ulizice,a ne stručnjaci banda foteljaška

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije