okršaj za hrt

Novokmet: Javni sadržaj dosad se na HRT-u šikanirao

'17.07.2012., Zagreb - Domagoj Novokmet, novi ravnatelj HRT-a.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
23.10.2012.
u 10:27

U utrci za šefa HRT-a našli su se Domagoj Novokmet, Saša Runjić, Goran Radman, Duško Radić, Zlatan Avar, Marijo Kraljević, Goran Krmpotić te Zoran Kalinić

Bez suda javnosti nitko ne bi trebao dobiti priliku za ovaj posao, složili su se kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a koji se danas sučeljavaju u Hrvatskom novinarskom domu. Moderatorica je sučeljavanja Jelena Berković iz GONG-a, a kasnije će i javnost dobiti priliku postaviti pitanja kandidatima. 

"Gang of  Four"

Recenzijom "Gang of Four" u Poletu Saša Runjić pojavio se prvi put u medijima i na to je jako ponosan.

Iskreno je zahvalio na mogućnosti da opuštenije razgovaraju i našalio se da ga se predstavlja kao osobu koja ima pomoć "mračnih sila".

– Inicijativa je korisna i za struku i za javnost – naglasio je.

U utrci za šefa HRT-a našli su se tako Domagoj Novokmet, Saša Runjić, Goran Radman, Duško Radić, Zlatan Avar, Marijo Kraljević, Goran Krmpotić te Zoran Kalinić.

Pitanja su unaprijed poslana kandidatima kako bi imali vremena sažeti svoje odgovore u dvije minute.

Javno protiv komercijalnog

Najbitnije pitanje odnosi se na javne sadržaje pa su kandidati pitani kako vide omjer javnih sadržaja i onih koji odražavaju komercijalnu djelatnost.

Kraljević tako smatra da bi optimalno bilo da je komercijalnog sadržaja što manje, da ga uopće nema. Razvoj vidi u smanjenju komercijalnog sadržaja. Ne bi licitirao o brojkama.

Domagoj Novokmet kaže da HRT 90 posto prihoda ostvaruje od pretplate i za njega je pravo pitanje tretman javnih sadržaja. Kaže da su oni dosad bili šikanirani.

– Upravo ti prihodi moraju nas podsjećati da novac nismo dobili od građana da stvaramo klon komercijalnih televizija, već da javne sadržaje prezentiramo tako da budu zanimljivi slušateljima i gledateljima. Moramo se pobrinuti za najveću moguću slušanost i gledanost javnih sadržaja jer je to obveza koju  imamo – naglasio je Novokmet. 

Je li prikazivanje blockbustera javni sadržaj? Jest,  tvrdi pak Duško Radić koji se referirao na "Kuma" govoreći da je to javni sadržaj. 

Kaže da ugovorom treba odrediti žanrove i sadržaje. Organizatorima je preporučio da bi bilo bolje da se ovakav skup održao prije negoli su kandidati saslušavani u Saboru.

Radman tvrdi da na javnoj TV ne postoji razlika javno – komercijalno. 

– Sve mora biti javno i motivirano javnim interesom  – kaže Radman. No, kako zakon omogućuje HRT-u da dio prihoda stvara komercijalno, to se ne smije, kaže, zloupotrijebiti. 

Saša Runjić pozvao se na Zakon o HRT-u. Kaže da je pitanje jasno definirano u zakonu. 

– Važnije je pitanje koja je kvalitete tog javnog sadržaja i koja je njegova količina za 80 kuna mjesečno – naglasio je. 

Zaštita novinara

Drugo pitanje odnosi se na brigu organizacija civilnog društva i HND-a. Novinarska struka možda neće biti zaštićena, ističe se. U tom smislu slijedi i pitanje kandidatima hoće li slušati savjete kreativnog kolegija što se tiče imenovanja urednika. 

Kalinić kaže kako nema straha za novinarsku struku ako on dobije mandat. Naglasio je i važnost usavršavanja.

–  Novinare ne treba sputavati, ali im treba pružiti mogućnost usavršavanja – kazao je.

Kraljević kaže da kao glavnog urednika vidi osobu s kojim dijeli viziju. To treba biti osoba koja će stvarati atmosferu timskog rada, mora uživati ugled podčinjenih. Mišljenje kreativnog osoblja bitno je i izražava potporu gl. uredniku.

– Svaka inteligentna osoba poslušala bi savjetodavno mišljenje, no pitanje je bi li ga prihvatila – kazao je Krmpotić.

Novokmet je rekao da su odnosi na HRT-u jako dobri. Dodaje da je savjetodavno mišljenje kreativnog osoblja u statutu postojalo i dosad, no da se to zlorabilo te da neke grupe novinara nisu imale priliku u izboru i ocjeni. 

– Dosad se ocjenjivalo ime i prezime, a ne program – naglasio je Novokmet. 

– U slučaju da ja budem glavni ravnatelj, u svakom ću slučaju poštovati mišljenje novinara u izboru glavnog urednika – najavio je. Bitan je program i da se o njemu izjasne oni na koje će se taj program odnositi. 

Duško Radić smatra da bi trebalo poticati redakcijsku neovisnost. Radi se o tome da se kroz izbor tema i njihovu obradu postiže neovisnost novinara što, kaže Radić, postoji na papiru, ali se treba i provoditi. 

Smatra da je u ovom zakonu obrana glavnog urednika oslabljena te nadodaje da glavni ravnatelj uvijek pretendira utjecati na sadržaj. 

>>Utrka za ravnatelja HRT-a: Kako kandidati misle spasiti javnu TV

Ključne riječi

Komentara 2

AU
autoritet
10:38 23.10.2012.

Mislim da je g. Radman Srbin po narodnosti, dakle on je izbor predsjednika Josipovića. Završena priča.

OB
-obrisani-
12:50 23.10.2012.

Dali imaju pravo Hrvati dati svoga kandidata !???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije