NAPETOST RASTE

NYT: Iran je spreman za snažan odgovor Izraelu! Osovine otpora planiraju napad na dva velika grada

Iranians attend funeral procession for Hamas chief, Ismail Haniyeh in Tehran
Foto: MAJID ASGARIPOUR/REUTERS
1/6
01.08.2024.
u 15:55

Prema izvorima NYT-a, Teheran planira napade dronovima i raketama srednjeg dometa na Tel Aviv i Haifu, s posebnim naglaskom na izbjegavanje civilnih žrtava.

Situacija na Bliskom istoku postaje sve napetija. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, izdao je naređenje za izravni napad na Izrael kao odgovor na ubojstvo Ismaila Hanijeha, vođu Hamasa, u Teheranu. Ovo naređenje stiglo je nakon izraelskog atentat na Hanijeha u Teheranu, čime su ponovo izložile ozbiljne sigurnosne propuste iranskog režima, navodi NYT.  "Ubili ste gosta u našoj kući, i time ste pripremili teren za oštru odmazdu," poručuju Iranci Izraelu.

Iako Izrael još uvijek nije preuzeo odgovornost za napad, važno je napomenuti da Tel Aviv često ne potvrđuje niti negira likvidacije svojih neprijatelja u inozemstvu. Također, Izrael već vodi krvavi rat u Gazi s ciljem "potpune eliminacije Hamasa". Prema informacijama koje prenosi New York Times, pozivajući se na izvore iz Teherana među kojima su članovi Revolucionarne garde, Hamenei je naložio Vijeću nacionalne sigurnosti da organizira direktan napad na Izrael. Ovo je podsjetnik na travanj, kada je Iran, kao odgovor na bombardiranje svog konzulata u Damasku, izveo veliki napad na izraelsku "Željeznu kupolu" raketama i dronovima.

Neizvjesno je koliki će biti intenzitet iranskog odgovora u narednim danima, ali je sigurno da će do odmazde doći. Prema izvorima NYT-a, Teheran planira napade dronovima i raketama srednjeg dometa na Tel Aviv i Haifu, s posebnim naglaskom na izbjegavanje civilnih žrtava, fokusirajući se na vojne ciljeve. Također, razmatra se mogućnost koordiniranog napada od strane "Osovine otpora", iranskih militantnih grupa raspoređenih širom Bliskog istoka, uz simultano lansiranje raketa iz Jemena, Sirije, Libanona i Iraka.

VEZANI ČLANCI: 

Kao mjera opreza, Garda će premjestiti Hameneija na sigurno prije bilo kakvih vojnih akcija. Iranski vrhovni lider će održati vjersku službu za ubijenog Hanijeha, dok će njegov kovčeg proći kroz Teheran u počasnoj procesiji, omogućujući građanima da odaju počast. Mnogobrojno okupljeno mnoštvo nosilo je tri zastave: iransku, palestinsku i hezbolašku.

Prema nekim izraelskim analitičarima, premijer Benjamin Netanyahu se upustio u rizik s ovim likvidacijama, nadajući se da će mu se odluka isplatiti, pogotovo ako Teheran (pod pritiskom Saudijske Arabije i Katara) izabere simboličnu odmazdu. Netanyahu pokušava predstaviti situaciju kao povoljnu za Izrael, iako neki analitičari sumnjaju u uspjeh pregovora u ovakvim okolnostima.

Upravo na to je, naime, upozorio i katarski premijer Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani: - Kako očekivati išta od mirovnih pregovora u kojima je jedna pregovaračka stranka upravo likvidirala glavnog pregovarača druge strane – zapitao se na platformi X.

Dok američki dužnosnici pokušavaju održati mirnu sliku u javnosti, američki državni tajnik Antony Blinken poslao je svoj diplomatski tim na Bliski istok, dok se predstojeća predsjednička kampanja u SAD-u suočava s mogućnošću eskalacije u regiji. Blinken je izjavio da Washington nije bio unaprijed obaviješten o namjeri ubojstva lidera Hamasa i jasno naglasio da američka administracija nije bila umiješana u taj čin, dok je dodao da su ih izraelske vlasti obavijestile o planu bombardiranja Beiruta.

Ključne riječi

Komentara 6

FU
Fusnota
16:40 01.08.2024.

Iran vodi rat protiv Izraela preko 3 paravojne vjerske grupe. Glumiti nevinog lica i istovremeno naoružavati Hute je Njima normalno.

HO
homofobic
17:44 01.08.2024.

"Talibanima" informacije tesko i sporo prodiru do svijesti ali jos nekoliko ciljanih "instrukcija" ce pomoci Ajatolasima da uvide da im Izraelci mogu prosvrljatu oko Teherana i gdje god im se prohtije a da o tome nitko u Iranu nema pojma i lansira efikasne male projektile koji ne uzrokuju zrtve nevinih ali terminalno rjese pitanje zlocinaca.

ED
edgar2
16:50 01.08.2024.

Čini se da je Netanyahu odlučio ići na potpunu pobjedu nad teroristima...Ovaj tjedan bio je težak za vođe terorističkih skupina i njihova sponzora Iran...Izrael ima nešto vremena na raspolaganju obzirom na predsjedničku kampanju u USA kao i to da će Kamala Harris, ukoliko bude izabrana, biti puno oštrija prema Izraelu nego što je bio Biden koji je na kraju mandata....!!!!???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije