'NEMA MIRA S BOMBAMA I MECIMA'

Svijet u strahu zbog eskalacije na Bliskom istoku: 'Regija je na rubu sveopćeg rata'

Protest following the assassination of Hamas leader Ismail Haniyeh in Iran, in Istanbul
Foto: DILARA SENKAYA/REUTERS
1/8
01.08.2024.
u 06:50

"Zemlje s velikim utjecajem moraju izvršiti veći pritisak i energičnije raditi... kako bi se ugasio plamen rata u Gazi"

Zemlje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) pozvale su u srijedu na pojačane diplomatske napore kako bi se spriječio širi sukob na Bliskom istoku nakon što su ubojstva dvojice militantnih vođa podigla napetosti. Haniyeh je ubijen u iranskoj prijestolnici Teheranu u napadu koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i dodatno potaknuo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.  Taj napad dogodio se manje od 24 sata nakon što je ubijen najviši vojni zapovjednik Hezbollaha u izraelskom napadu na libanonsku prijestolnicu Bejrut u znak odmazde za smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan.

"Bojimo se da je regija na rubu sveopćeg rata", rekla je u srijedu zamjenica stalnog japanskog predstavnika u UN-u Shino Mitsuko pozvavši na  međunarodne napore da se spriječi takav sukob. Kina, Rusija i Alžir osudile su Haniyehovo ubojstvo,  koje je iranski veleposlanik u UN-u nazvao terorističkim činom. Veleposlanik Kine pri UN-u Fu Cong rekao je da je neuspjeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje napetosti. "Zemlje s velikim utjecajem moraju izvršiti veći pritisak i energičnije raditi... kako bi se ugasio plamen rata u Gazi", rekao je.

Britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward pozvala je na smirenost i suzdržanost, ponovivši poziv na trenutačni prekid vatre u Gazi. Rekla je da se Izrael i Hamas trebaju ponovno posvetiti mirovnom procesu. "Put do mira mora ići kroz diplomatske pregovore. Dugoročni mir neće se osigurati bombama i mecima." Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pozvao je članice Vijeća sigurnosti  "da pojačaju pritisak na Iran kako bi prestao s eskalacijom sukoba protiv Izraela”.

Iranski veleposlanik pri UN-u Amir Saeid Iravani rekao je da je Teheran dosljedno provodio maksimalnu suzdržanost, ali da zadržava pravo na odlučan odgovor. Pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Izrael i kazni ga sankcijama. Zamjenik izraelskog predstavnika u UN-u Jonathan Miller pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Iran za potporu regionalnom terorizmu i pojača sankcije Teheranu. “Branit ćemo se i odgovoriti velikom silom protiv onih koji nam naude”, rekao je Miller, pozivajući svijet da stane uz Izrael.

Komentara 8

KI
kingtom
07:17 01.08.2024.

Izrael je uzeo metlu u ruke i čisti, nije zavidan posao ali netko mora i to.

DA
darko122
08:00 01.08.2024.

Jadni ljudi. Radi istine, problem Palestinaca leži u njihovim vodstvima koja podliježu interesima antiizraelskih i antiameričkim snaga . Naime 1948. godine, po odluci međunarodne zajednice, izraelci su konačno pravedno vračeni na pola svoje zemlje, na kojoj su živjeli prije Kristaiai sa koje su ih protjerali, pa i Krist je bio Židov, zar ne. Zbog interesa velikih, palesninsko vodstvo od samih početaka odabire pogrešan i neostvariv cilj, potpuno uništenje Izraela, iako izrael nudi međusobno priznanje, uz uvijet da se odreknu terorizma. SSSR i USA direkno se desetlječima konfrotiraju preko Izraela i Palestine, a najveći krivac je SSSR i sada Rusija njihovi saveznici, koji su namjerno gurali Palestince u konfrontaciju sa Izraelom, ne poštujući međunarodnu odluku o stvaranju države Izrael i povratku Židova na svoju teritoriju. Ako je zvanični cilj Palestinskog vodstva javno objavljen "potpuno uništenje Izraela", ako ga su ga stalno napadali i ubijali civile desetlječima, što preostaje Izraelu nego da se bori za svoj opstanak, po palestinskom načeli " ili mi ili oni"

IG
IgorY
13:31 01.08.2024.

Za ovo što se događa ne samo u Gazi odgovornost je samo i jedino na Izraelu. No dok ga podržava SAD može što hoće. Iako u stvari ne znamo da li Izrael uprav lja sa SAD ili je obratno. Too. To sigurno nije lagano pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije