Modernizacija

O kvaliteti računala i internetske veze ovisi i projekt e-uputnica

hrandek
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
25.05.2010.
u 19:33

Pacijenti zbunjeni izdavanjem i papirnatih i elektroničkih recepata, ali hvale projekt jer će uštedjeti sate čekanja

Doktorica mi je dala recept! Ministar je rekao da ćemo u ljekarne bez recepta jer će se slati preko kompjutora. Ništa mi više nije jasno! – glasno je komentirala žena izlazeći iz ordinacije u čakovečkoj Ulici I. G. Kovačića. Odjurila je s receptom u rukama. Dragutin Barlek (54) iz Brezja, koji je nedavno preživio infarkt, oduševljen je e-receptima jer će, veli, uštedjeti sate i sate koje bi proveo čekajući da mu liječnik napiše recept.

– Napokon nešto moderno u našem zdravstvu – kaže. Nakon što je ministar Milinović udarnički najavio uvođenje e-recepta, Međimurce, koji su s Ličko-senjskom županijom prvi ušli u pilot-projekt, najviše zbunjuje to što i dalje dobivaju papirnate recepte.

– Tako će biti sve do srpnja. Tijekom pilot-projekta izdavat će se istodobno i papirnati i e-recepti. Papirnati ostaju nama radi kontrole ili ako negdje zapne – kaže mr. pharm. Andreja Knežević iz Ljekarne Čakovec. U početku je, veli, bilo problema u izdavanju e-recepata zbog pucanja internetskih veza.

– O kvaliteti računalne opreme i veza najviše će ovisiti i uspješnost projekta. Ako padne računalni sustav, padamo i mi – kaže. Jedna je od prednosti e-recepata to što više neće biti pogrešno ispisanih recepata koji ljekarnama donose probleme s naplatom izdanih lijekova. Probleme s vezama imala je i liječnica Brigita Haubrich-Hrandek, koja je pacijente morala čak slati kući zbog problema s računalnim sustavom. Posljednjih dana veze su izvrsne.

Liječnica Ksenija Mesarić iz Štrigove kaže da bi moglo biti problema s ceduljicama koje će kronični pacijenti dobivati za podizanje tzv. ponavljajućih lijekova.

– Ako izgube tu ceduljicu s brojem recepta, recept se u sustavu neće moći pronaći kad se vrate po lijek – kaže.

Komentara 11

ZA
Zagrebas
01:35 26.05.2010.

Katastrofa. Cemu ceduljica, za sto sluzi ona magnetska traka na zdravstvenim iskaznicama? Pa dajte malo integrirajte taj sustav i pocnite koristiti modernu tehnologiju. Osobno se vec cudim koji je razlog zasto ljudi ne mogu kupiti neki usb stick na kojeg bi se asimetricno enkriptirano pohranjivale takve informacije za slucaj da dodje do DoS-a? Racunala su odlicna u pretrazivanju informacija, zasto se u sustavu ne bi moglo moci naci recept? Koji bi bio razlog za to? To uopce nema logike.

OB
-obrisani-
14:54 26.05.2010.

hehehehehehe, od sad ce svaki morat hodat okola sa laptopom, hehehehehehe

VI
vidimškoj
22:13 25.05.2010.

je,a kad padne sistem,kako onda do recepta ili uputnice???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije