u vukovaru o manjinama

O pravima manjina danas govori većina, a manjinski narod se tuče oko novca

Vukovar konferencija manjine
Foto: Branimir Bradarić
1/3
08.02.2014.
u 15:00

Na konferenciji Prava manjina – održivo društvo u Vukovaru govorilo se o unaprijeđenju položaja nacionalnih manjina i njihovim problemima, pa je istaknuto da se oko toga vode ideološki ratovi, a uzroci se previđaju.

-Žalosno je što se na temu nacionalnih manjina sukobljavaju pripadnici većinskog naroda i na tome rade ideološke platforme, dok se pripadnici manjinskih naroda u stvari tuku oko novca. Nitko se ne bavi ključnim pitanjima kako unaprijediti položaj nacionalnih manjina, rekla je saborska zastupnica i predsjednica stranke Održivi razvoj (OraH) Mirela Holy na današnjoj konferenciji u Vukovaru održanoj pod nazivom Prava manjina – održivo društvo.

Bilo je riječi o položaju nacionalnih manjina, njihovim pravima i obvezama. Između ostaloga ocijenjeno je da je u Hrvatskoj nakon održanog referenduma o braku kao i inicijative za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma, sve vidljivija ideološka polarizacija na one koji su isključivo "za" i "protiv".

Foto: Branimir Bradarić

– U isto vrijeme se o uzrocima problema, a koji su doveli do polarizacije hrvatskog društva, gotovo i ne govori, rečeno je na konferenciji. Ističe se i da se u Hrvatskoj stvara dojam da civiliziran, pristojan, demokratski dijalog o temama vezanim uz položaj nacionalnih manjina i njihova prava nije moguć među osobama ili skupinama koje o ovim temama misle na različiti način.

- Predsjednik RH Ivo Josipović uvijek se zalagao za poštivanje Ustava i zakona. On smatra da referendum koji bi ograničio prava manjina ne bi bio dobar te ne bi bilo dobro da se održi, rekla je savjetnica predsjednika Republike za društvena pitanja Zrinka Vrabec Mojzeš.

Igor Peternel iz Hrvatskog helsinškog odbora ((HHO) rekao je da je referendum "za obitelj" ključni događaj za demokraciju u Hrvatskoj posljednjih godina.
-Kada je riječ o zahtjevu za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma HHO se tu nije do kraja još odredio, ali se zalaže za poštivanje Ustava. Ukoliko se pak Ustav ili neki zakon ne želi poštivati, onda ga treba na legalan način promijeniti, rekao je Peternel.

Kao jedan od ključnih problema vukovarski branitelj Zoran Šangut, inače predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991., istakao je problem nedostatka dijaloga kao i izostanak kulture različitih mišljenja. Pojašnjavajući svoje tvrdnje podsjetio je da je premijer Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić redovito sazivao oporbene lidere kako bi s njima razgovarao.

– Nekadašnji premijer Ivica Račan je najmanje dva puta godišnje sazivao branitelje na razgovore dok premijer Zoran Milanović niti jednom to nije učinio u ove dvije godine mandata aktualne Vlade. Isto tako zabrinjavajuće je i što vladajuće i oporbene političke elite u Hrvatskoj ne surađuju oko bitnih nacionalnih pitanja, rekao je Šangut. Konferenciji je bilo nazočno i nekoliko članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji su povremeno u zrak isticali poruke napisane na papirima, a protiv uvođenja ćirilice u Vukovar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije