Pod prijetnjom veta

Obama i Sarkozy žele da Palestina odustane od članstva u UN-u

barack obama
AFP/PIXSELL
22.09.2011.
u 11:49

Pomalo frustriran, Obama je pokušao članovima UN-a objasniti da "nema prečaca za mir" te je zamolio Izraelce i Palestince da ponovno otvore izravne pregovore

Žestoko remeteći prijedlog čelnika UN-a, Amerika je upozorila svjetske vođe da će pokušaj stvaranja palestinske države jednostavnom odredbom umjesto mukotrpnim pregovorima propasti, a takav "prečac" uvelike će narušiti mir u Izraelu. I europski predstavnici pokušali su ublažiti spor zbog čega je Francuska predložila nove pregovore u roku od mjesec dana.

Neometen pokušajima zapadnjačkih velesila, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ustrajan je u službenom prijedlogu UN-ova priznavanja njegove države o kojemu bi se, kako je zatražio, raspravljalo već sutra.

Obraćajući se članovima UN-a, prenosi Guardian, Barack Obama i Nicolas Sarkozy ponudili su drugačije rješenje ublažavanja diplomatske krize. Sarkozy je predložio da Palestina zatraži manji oblik priznanja od UN-a dok traju novi pregovori s Izraelom.

Izraelsko-palestinski konflikt definirajući je test mira u modernom dobu koji se iz dana u dan produbljuje pred očima svjetskih promatrača.

Pomalo frustriran, Obama je pokušao članovima UN-a objasniti da "nema prečaca za mir" te je zamolio Izraelce i Palestince da ponovno otvore izravne pregovore. S obzirom na to da je njegov utjecaj ograničen, a nade o mirovnom sporazumu poprilično izgubljene, nije izravno pozvao Palestince da odustanu od svog prijedloga da ih priznavanje Vijeće sigurnosti UN-a prizna, ali je vrlo izričito zaprijetio vetom na takvu ili sličnu odluku.

– Mir neće nastati izjavama i rezolucijama Ujedinjenih naroda – kazao je Obama izaslanicima i dodao da, kada bi to bilo tako jednostavno, do sada bi mir već bio ostvaren.

Sarkozy je podupro status Palestine kao zemlje promatrača, ali i on se usprotivio punopravnom članstvu Palestine u UN-u. Smatra da takav prijedlog u Vijeću sigurnosti nikada ne bi bio podržan jer bi se time "izazvao val nasilja na Bliskom istoku".

Komentara 398

OB
-obrisani-
18:32 22.09.2011.

Ploto,to ti je jednosmerno ograniceno i neupoznato cinjenicama.Zato se okani corava posla,dokazati ne mozes nista,eventualno se mozes smejati izvaljenim biserima i nista vise.....

OB
-obrisani-
18:52 22.09.2011.

Prisjetite se kako su Svedjanjane nazvali antisemitima zbog tvrdnje jednih novina da kradu organe Palestinaca

OB
-obrisani-
16:55 22.09.2011.

22.09.2011. u 16:54h Ratnik-Svjetla je napisao/la: Stvarnost je jedno,a tvoj komentar drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije