Obama miri Izrael i Palestinu

obama
AFP
23.09.2009.
u 10:44

Obama je u New Yorku organizirao trostrane pregovore obiju strana, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmouda Abasa.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je vođe dviju dugo godina zaraćenih zemalja Palestine i Izraela, da im ponovni početak mirovnih pregovora postane "hitan prioritet". Obama je u New Yorku organizirao trostrane pregovore obiju strana, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmouda Abasa.

 

Američki predsjednik je mir između dviju zemalja okarakterizirao kao američki nacionalni interes, a prije trostranog sastanka sastao se posebno s obojicom i razgovore nazvao "iskrenima i produktivnima".

- Status trajnih pregovora mora započeti što prije. Vrijeme je da se krene naprijed, a ne da se razgovara o početku pregovora - izjavio je Obama.

Govor nakon sastanka održao je i Netanyahu rekavši kako je "opći dogovor da se mirovni proces rezimira što prije bez preduvjeta".

Abbas je pak rekao da je pozvao Izrael da poštuje kartu prema miru i povuče se do svojih međunarodno priznatih granica iz 1967. godine.

Ključne riječi

Komentara 113

GE
Genie
14:48 23.09.2009.

O rebbecca.... \"1. Palestina kao politicka autonomna jedinica nikad nije postojala, 2. sredinom 19. stoljeca je to bilo rijetko naseljeno, mocvarno ili brdovito podrucje\" eto.. fundamentalno nepoznavanje cinjenica i povijesti... da draga moja tamo je bilo ljudi i to jakojako puno. i zidovi i arapi su zivjeli u slozi. a ziotva je bilo samo par postotaka...

OB
-obrisani-
15:24 23.09.2009.

Zato Kir sto su ti tekstovi kaznjivi zato ih brise! A to vrli moderator dobro zna i dopusta nama zidovima da se i mi smijemo izjasniti! A osim toga voli meka zenska srca predpostavljam! Moderator ugodno popodne, vi ste jedan zaista pravedan moderator!

OB
-obrisani-
14:31 23.09.2009.

rebecca, ne trebamo \"zamisliti\" da židovi zabranjuju Palestincima graditi kuće ili kupovati zemlju, jer to je - činjenično stanje! U Izraelu samo židovi smiju kupovati zemlju što je čisti RASIZAM, a da ne govorim o posebnim cestama za židove i nežidove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije