PRIJAVILI SE PREKO INTERNETA

Obećali im brda i doline u Njemačkoj, no stvarnost je bila drugačija: Carinici otkrili mnoge nepravilnosti

Novac
Foto: FREEPIK
1/2
16.09.2024.
u 18:03

Prema službenom izvješću, otkriveno je čak 27 slučajeva kršenja zakonski propisanih kolektivnih satnica u sektoru čišćenja te povreda imigracijskih propisa.

Njemački carinici proveli su veliku akciju u kojoj su otkrili brojne prekršaje vezane uz radne uvjete i zakonske obveze poslodavaca u sektoru čišćenja u zračnim lukama i hotelima na području Frankfurta na Majni. Istraga je otkrila da mnogi radnici rade bez valjanih radnih dozvola, a neki od njih ne primaju ni zakonom propisanu minimalnu satnicu.

Prema službenom izvješću, otkriveno je čak 27 slučajeva kršenja zakonski propisanih kolektivnih satnica u sektoru čišćenja te povreda imigracijskih propisa. Troje radnika bilo je u Njemačkoj bez odgovarajuće boravišne dozvole, zbog čega su privremeno uhićeni, a protiv njih je pokrenuta istraga, piše Fenix Magazin. 

"U industriji čišćenja često rade radnici iz istočne Europe, koji se putem društvenih mreža regrutiraju za rad u Njemačkoj, obećavajući im dobru zaradu," izjavila je glasnogovornica Glavnog carinskog ureda u Frankfurtu. "Ti radnici nerijetko nemaju socijalno osiguranje niti potrebnu boravišnu dozvolu, a često im se isplaćuje samo dio zakonom propisane kolektivne satnice."

VEZANI ČLANCI: 

Istrage su se provodile u suradnji s 12 tvrtki za čišćenje, a u devet hotela obavljeni su razgovori s 86 radnika. Radnicima su ispitivani uvjeti rada, a dobiveni podaci bit će uspoređeni s obračunima plaća i poslovnim knjigovodstvom tvrtki kako bi se utvrdilo poštivanje zakonskih obveza.

Njemačka minimalna satnica, specifična za industriju čišćenja zgrada, stupila je na snagu 1. siječnja 2024. godine. Ona iznosi 13,50 eura po satu za radnike u osnovnoj platnoj skupini, poput onih koji čiste hotelske sobe, dok radnici u višim platnim skupinama, kao što su oni zaduženi za vanjsko čišćenje, trebaju primati najmanje 16,70 eura po satu. Međutim, carinske kontrole redovito otkrivaju nepravilnosti u isplati minimalne satnice, kao i zlouporabu identifikacijskih dokumenata radnika.

>>> FOTO Policijski psi i duge cijevi: Ovako sada izgleda prelazak Njemačke granice

Novac
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije