POLOŽENI VIJENCI

Obilježen Dan vukovarskih branitelja: 'Ovo je jedan od najvažnijih datuma u povijesti Hrvatske'

Vukovar: Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju obilježen Dan vukovarskih branitelja
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/3
24.08.2022.
u 13:02

Prema podacima vukovarskih branitelja Vukovar je branilo oko 5.500 branitelja, a tijekom obrane poginuo je 921 branitelj

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je u Vukovaru obilježen Dan vukovarskih branitelja. Toga dana dogodio se prvi sveopći napad JNA na Vukovar s kopna, vode i zraka poslije čega, kako sami branitelji kažu, više ništa nije bilo isto. 

- Toga 24. kolovoza Luka Andrijanić je sa silosa srušio dva JNA zrakoplova. U isto vrijeme odvijali su se pješački napadi kao i napadi sa Dunava. S 24. kolovozom JNA se otvoreno svrstala uz pobunjene Srbe poslije čega više nije bilo povratka. Upravo radi svega toga smatramo kako je 24. kolovoz jedan od najvažnijih datuma u povijesti ne samo Vukovara nego i Hrvatske – kaže Zdravko Komšić iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara 2003. koja je i organizator obilježavanja. 

Prema podacima vukovarskih branitelja Vukovar je branilo oko 5.500 branitelja, a tijekom obrane poginuo je 921 branitelj.  
Inače, u Vukovaru se već nekoliko godina unazad Dan vukovarskih branitelja obilježava na dva datuma, 24. kolovoza i 10. ožujka. I dok je 24. kolovoz datum prvoga sveopćeg napada na Vukovar od strane JNA 10. ožujka se obilježava dan kada su postrojeni prvi nenaoružani odredi kod Bogdanovaca, nedaleko od Vukovara.

- Koliko mi znamo 10. ožujak nema veze s Vukovarom. Mi svi imamo pripadnost od 2. svibnja, a ne 10. ožujka, a i 86 dana opsade Vukovara, koji se završavaju 18. studenoga, započinju upravo 24. kolovoza. Kako god mi ćemo ustrajati i dalje na obilježavanju Dana vukovarskih branitelja 24. kolovoza – rekao je Komšić.

>> VIDEO U centru Siska se urušila zgrada oštećena u potresu, nema ozlijeđenih


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije